Τρίτη 25 Αυγούστου 2026  15:18:42

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν με «βαριά» ατζέντα

Πέρα από τον Μόντι ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μετά από την συνάντηση δήλωσε πως: «Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος, δοκιμασμένος στο χρόνο εταίρος για τη Ρωσία» και πως «η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι «στρατηγική»».

Ο Πούτιν εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο «ειδικός ρόλος» της στη διαμεσολάβηση και τη διπλωματία θα συνεχίσει να είναι περιζήτητος.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα προσπαθεί να βρει μια δίκαιη και μόνιμη λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών στην Κωνσταντινούπολη συμβάλλουν στις ειρηνευτικές προσπάθειες. Σε σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Κίνα, ο Ερντογάν και ο Πούτιν συζήτησαν επίσης τις διμερείς σχέσεις, τις ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο Σι προωθεί συγκεκριμένα έργα και το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ

Από την... ευρασιατική σύνοδο, στην οποία μετατραπηκε η φετινή διευρυμένη SCO, προέκυψαν όμως κι άλλα δεδομένα, ιδιαίτερα από τις τοποθετήσεις του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Ο Σι επέκρινε τη «συμπεριφορά εκφοβισμού» άλλων χωρών, ενώ εξήρε την ανάπτυξη της SCO, λέγοντας ότι χτίζουν ένα νέο μοντέλο «αληθινού πολυμερισμού», ο Σι προέτρεψε τα κράτη μέλη να συνεργαστούν περαιτέρω για να αξιοποιήσουν τις «μεγαλοπρεπείς αγορές» τους με σκοπό την τόνωση του εμπορίου και των επενδύσεων, και δήλωσε ότι η Κίνα θα παράσχει 2 δισεκατομμύρια γιουάν (280 εκατομμύρια δολάρια) δωρεάν βοήθεια στα κράτη μέλη φέτος και επιπλέον 10 δισεκατομμύρια γιουάν δάνεια σε ένα τραπεζικό κονσόρτσιουμ της SCO.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η SCO προωθεί την συμμετοχική οικονομική παγκοσμιοποίηση και ότι για αυτό η Κίνα θα συνεργαστεί με όλες τις χώρες του οργανισμού για την ενέργεια, την πράσινη βιομηχανία και την ψηφιακή οικονομία. Όπως ανακοίνωσε θα κατασκευαστεί ένα κοινό κέντρο των χωρών μελών για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και θα προσκληθούν χώρες να συμμετέχουν στην εξερεύνηση της Σελήνης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.