Τρίτη 23 Ιουλίου 2024  16:47:34

Τα πρώτα εντάλματα πληρωμής για όσους εντόπισαν πλαστή απόδειξη – Μπόνους έως 3.000 ευρώ

Για επώνυμες καταγγελίες μέσω του appodixi, που καταλήγουν σε πρόστιμα - Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει προχωρήσει στον έλεγχο σημαντικών περιπτώσεων καταγγελιών, ενώ ήδη έχουν επιβληθεί και τα σχετικά πρόστιμα.

Μέσω της εφαρμογής appodixi έχουν γίνει περισσότερες από 166.000 καταγγελίες, με τις 75.000 να είναι επώνυμες και τις 91.000 ανώνυμες.

Μπόνους έως 3.000 ευρώ θα λάβουν οι φορολογούμενοι που μέσω της εφαρμογής appodixi εντόπισαν παραποιημένους μηχανισμούς και πλαστές αποδείξεις στις συναλλαγές που είχαν με διάφορες επιχειρήσεις.
Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει προχωρήσει στον έλεγχο σημαντικών περιπτώσεων καταγγελιών, ενώ ήδη έχουν επιβληθεί και τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες, αφού προηγουμένως επιλυθούν τυπικά ζητήματα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής θα υπογράψει τις πρώτες αποφάσεις με τις οποίες θα επιβραβεύονται οι πολίτες, που σε ρόλο εφοριακού συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η χρηματική αμοιβή κυμαίνεται από 100 έως 3.000 ευρώ και αφορά επώνυμες καταγγελίες οι οποίες κατέληξαν σε έλεγχο και επιβολή προστίμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πρώτοι που θα λάβουν το μπόνους είναι φορολογούμενοι που κατήγγειλαν πρατήρια καυσίμων και στα οποία οι ελεγκτές διαπίστωσαν κατά τον έλεγχο σωρεία παραβάσεων νοθείας καυσίμων και μη διαβίβασης δεδομένων στο σύστημα εισροών – εκροών.

Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής της εκδοθείσας απόδειξης.
Για παράδειγμα, ύστερα από καταγγελία φορολογουμένου, οι ελεγκτές βρήκαν ότι πρατήριο καυσίμων λειτουργεί πάνω από δύο χρόνια χωρίς να διαθέτει εγκατεστημένο πιστοποιημένο σύστημα εισροών – εκροών και χωρίς να αποστέλλει τα αντίστοιχα δεδομένα στην ΑΑΔΕ. Το πρατήριο σφραγίστηκε και ανακλήθηκε για δύο μήνες η άδεια λειτουργίας του, μέχρι δηλαδή την υποχρεωτική εγκατάσταση πιστοποιημένου συστήματος εισροών – εκροών, γεγονός που θα διαπιστωθεί με επανέλεγχο. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών για την απαγόρευση παράδοσης καυσίμων μέχρι την επαναλειτουργία του, ενώ στον επιχειρηματία επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέσω της εφαρμογής appodixi έχουν γίνει περισσότερες από 166.000 καταγγελίες, με τις 75.000 να είναι επώνυμες και τις 91.000 ανώνυμες.

Στην περίπτωση που έπειτα από επώνυμη καταγγελία εις βάρος επιχείρησης μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ, που αφορά στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση. Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.

Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμιά περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια επιχείρηση, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμιά κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, φορέων κοινωνικής ασφάλισης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline