Τρίτη 30 Απριλίου 2024  19:04:36

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Φόρος δίκαιος και άδικος»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως του αρέσει να λέει ο κ. Βορίδης, οι απόψεις της Αριστεράς είναι σύνθετες. Έχουν μία σύνθετη σκέψη και μέσα στην ομιλία θα απαντήσω και σε μερικά από τα θέματα τα ιδεολογικά που έβαλε.

 

Ο φόρος, η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει τρεις στόχους. Συμφωνούμε όλοι και όλες σ' αυτό. Πρέπει να έχει τον ταμειακό στόχο, να μαζεύει λεφτά, πρέπει να έχει τον αναπτυξιακό, να προωθεί την ανάπτυξη, πρέπει να έχει και τον κοινωνικό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνούμε όλοι πάντως.
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Θα το πείτε μετά. Μου κάνει εντύπωση ότι δεν συμφωνείτε ότι πρέπει να έχει αυτούς τους τρεις στόχους. Θα σας ακούσω με ενδιαφέρον.

Αν δεν έχεις την ανάπτυξη ως στόχο, μπαίνεις στον φαύλο κύκλο, μπαίνεις στην παγίδα χρέους και πρέπει όλο και περισσότερο να έχεις ιδιοσυγκρασιακούς φόρους, διαφορετικές πολιτικές και άλλα μέτρα και όλα αυτά που έχουμε πει.

Αν δεν έχεις το κοινωνικό, δεν έχεις τη νομιμοποίηση. Στην Επιτροπή κάποιος της συμπολίτευσης είπε: «Το πρόβλημα, κύριε Υπουργέ...» -μιλούσε τότε στον κ. Μαυράγανη – «...είναι ότι δεν είναι αυτοί φόροι για τα νοσοκομεία, δεν είναι αυτοί οι φόροι για την εκπαίδευση και έχετε πρόβλημα με τη δική σας βάση, γιατί είναι φόροι για να πληρώσουμε μόνο τους πιστωτές και αυτό δημιουργεί κάθε πρόβλημα».

Νομίζω ότι έχουμε δύο μοντέλα που μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς είναι η φορολογία. Υπάρχει το σουηδικό μοντέλο, τουλάχιστον πριν μπουν οι ομοϊδεάτες του κυρίου Βορίδη στη Σουηδία, που ήταν ένα μοντέλο με υψηλή φορολογία και με ψηλή συλλογική κατανάλωση, πολλές παροχές. Η Αριστερά -και νομίζω και η Δημοκρατική Αριστερά θα συμφωνούσε με αυτό- λέει ότι δεν μπορούμε να έχουμε και να υποσχόμαστε και να οραματιζόμαστε μία πισίνα σε κάθε σπίτι των ανθρώπων, αλλά μπορούμε να έχουμε στην Αττική δεκαπέντε πισίνες δημόσιες για όλον τον κόσμο. Άρα, έχουμε αυτό το μοντέλο.

Υπάρχει και το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού, που λέει χαμηλή φορολογία και πολύ μεγάλη ιδιωτική κατανάλωση.
Εσείς, βέβαια, που σας αρέσει να έχετε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους, έχετε το δικό σας μοντέλο που είναι πρωτότυπο, που είναι ψηλοί φόροι, ψηλή φορολογία και χαμηλές κοινωνικές παροχές. Είναι ένα καινούριο μοντέλο. Η επιστήμη ακόμη δεν έχει αποφανθεί σ' αυτό. Θα το μελετήσουμε, θα το δούμε πως μπορεί να προχωρήσει, να έχουμε ψηλούς φόρους και κοινωνική πολιτική ανύπαρκτη.

Παρ' όλα αυτά ισχυρίζεστε ότι είναι δίκαιος ο φόρος, ότι δεν είναι άδικος. Η κυρία Πατριανάκου μας έχει βάλει μια καινούρια αρχή ότι είναι δίκαιος αυτός ο φόρος. Γιατί είναι δίκαιος; Γιατί πληρώνουνε περισσότεροι λιγότερα.

Αυτή είναι η αρχή: Ότι αυτός ο φόρος είναι καλός φόρος, γιατί υπάρχει η αρχή ότι οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερο. Πρέπει να σας πω ότι από την Οικονομική Θεωρία που έχω εγώ διδάξει και από τη Θεωρία της Διανεμητικής Δικαιοσύνης που είναι παρακλάδι της Ηθικής Φιλοσοφίας, αυτή την αρχή δεν την αναγνωρίζω.

Γιατί, εάν την αναγνώριζα αυτή την αρχή, όχι το δικό σας χαράτσι, αλλά το χαράτσι των Οθωμανών θα ήταν δίκαιο – ο κεφαλικός φόρος, δηλαδή. Ή θα ήταν δίκαιο αυτό που κάνετε, μειώνοντας το αφορολόγητο και στο φόρο εισοδήματος, που δεν υπάρχει άνθρωπος που να λέει ότι είναι πιο δίκαιο να είναι χαμηλότερο το αφορολόγητο. Άρα, δεν μπορεί να είναι μια αρχή αυτή.

Είναι πιο δίκαιο, μας λένε, από κάτι που ήταν πριν. Τι ήτανε πριν, το τίποτα; Τι ήτανε πριν; Το φορολογικό νομοσχέδιο που ήτανε στο site του «Βήματος»; Λες και δεν ξέρετε το παιχνίδι που παίζουν μεταξύ τους οι Βουλευτές, ότι οι Βουλευτές της Συμπολίτευσης θα κάνουν μεγάλο πόλεμο και θα τον μειώσουνε! Το ξέρουμε αυτό!

Είναι πιο δίκαιος από το χαράτσι ή πιο δίκαιος από το χαράτσι συν τον ΦΑΠ; Ξέρετε, με την Στατιστική μπορείτε να αποδείξετε ο,τιδήποτε. Όποια στατιστική θα ακούσετε ότι είναι «καλύτερος», να προσέξετε και να μελετήσετε πριν, καλύτερος σε σχέση με τι; Γιατί, θα δείτε ότι δεν μπορεί να είναι πιο δίκαιος, γιατί δεν έχει απαλλαγές για τους φτωχούς. Το ανέλυσε ο συνάδελφος ο Θανάσης Πετράκος, δεν υπάρχει ο χρόνος να το ξαναπώ εγώ, πώς δεν έχει βοηθήσει τους φτωχούς και τα φτωχά νοικοκυριά.

Τι κάνει για τους πλούσιους; Μας είπε τόσα πολλά ο κ. Βορίδης, δεν μας είπε όμως ότι ο συμπληρωματικός φόρος μειώθηκε από το 2% στο 1%. Αμέλησε να το πει αυτό και πώς βοηθάει αυτό τους πλούσιους. Έχουμε πολλά αντιπαραδείγματα σε αυτά που μας παρουσίασε και ο κ. Βορίδης και ο κ. Λαζαρίδης στην Επιτροπή. Κατεβάστε την ομιλία του κ. Διαμαντόπουλου, να δείτε τα αντεπιχειρήματα. Είναι πιο δίκαιος, γιατί μόνο 5% θα πληρώσουν περισσότερο, μας είπε ο κ. Λαζαρίδης. Αν πάρετε, όμως, την ιδιοκτησία στην ύπαιθρο, τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα ημιτελή κτίσματα και αυτά που τον νοιάζουν και τα είπε στο τέλος ο κ. Βορίδης θα δείτε ότι είναι πολύ περισσότερο από το 5%.

Τι χρειαζόμαστε σε αυτή τη συγκυρία; Όπως χρειαζόμαστε την επανασύνδεση των ανθρώπων που δεν έχουνε ηλεκτρικό ρεύμα, χρειαζόμαστε την επανασύνδεση της φορολογικής πολιτικής με την ανάπτυξη και με τις κοινωνικές προτεραιότητες.
Χρειαζόμαστε ένα φόρο, είτε είναι στο εισόδημα είτε είναι στον πλούτο, με γενναιότερα αφορολόγητα και πολλές κλίμακες. Χρειαζόμαστε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή, που τόσες φορές σας έχουμε πει.

Γι' αυτό χρειάζεται και ένα περιουσιολόγιο, πρωτίστως για να ξέρουμε τι έχει ο καθένας, πριν να δούμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο. Αλλά, να μην το ξέρουμε καθόλου; Το υποσχεθήκατε το Σεπτέμβρη του 2012 ότι θα το κάνατε την Άνοιξη, μετά το Καλοκαίρι, μετά το Φθινόπωρο και ακόμα δεν το έχουμε δει αυτό το περιουσιολόγιο.

Νομίζω ότι βάζει ένα θέμα η Συμπολίτευση και ο κ. Λαζαρίδης και ο κ. Βορίδης που αξίζει να το συζητήσουμε. Μας λένε: «Δεν είναι δύσκολο έτσι όπως είναι η κατάσταση να φορολογήσουμε; Και εσείς είστε σίγουροι ότι θα μαζέψετε τα λεφτά που λέτε ότι θα μαζέψετε»; Απαντάμε ευθέως ότι είναι δύσκολο. Σε αυτή την κρίση είτε είναι πιο δίκαιη η δική σας πολιτική, είτε είναι πιο δίκαιη η δική μας πολιτική είναι δύσκολο να μαζέψεις χρήματα. Είναι δύσκολο να μαζέψεις χρήματα, όταν έχουμε μια τέτοια κρίση.

Αλλά, κύριε Βορίδη, να επικαλείστε εσείς αυτή τη δυσκολία μου θυμίζει πραγματικά τον πατροκτόνο που ζητά επιείκεια γιατί είναι ορφανός. Αυτή η κρίση δεν ήρθε από τον ουρανό, αυτή η κρίση δεν συνεχίζεται χωρίς κάποιες πολιτικές και άρα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.

Θα έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που θα έχει μεγάλο αφορολόγητο και στο εισόδημα και στον πλούτο, θα έχουμε και φορολογία πάνω στον πλούτο. Δεν μπορούμε να πούμε αριθμούς σε ό,τι μας ζητάτε καθώς μας το ζητάτε εκ του πονηρού, γιατί ξέρετε πόσο δύσκολο είναι σε μια κρίση και δεν ξέρουμε πια θα είναι η οικονομική κατάσταση όταν θα έρθουμε εμείς στα πράγματα. Αλλά, νομίζω πια όλο και περισσότερος κόσμος εμπιστεύεται τη δική μας Αριστερά, όπως έχετε δείξει το ταξικό σας συμφέρον και τις ταξικές σας συμμαχίες. Θα έρθει μια άλλη Αριστερά με τελείως διαφορετικές προτεραιότητες και στη φορολογία και στο κοινωνικό μοντέλο και στο αναπτυξιακό μοντέλο.

(Το κείμενο είναι η πλήρης παρέμβαση- ομιλία του καθηγητή Ευκλείδη Τσακαλώτου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για το νομοσχέδιο περί του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline