Τρίτη 30 Απριλίου 2024  21:02:57

Χαρoύλα Καφαντάρη: Υπέρ οικόσιτων ζώων και δελφινιών

«Για εμάς στην Αριστερά είναι αξιακή θέση ότι όλα τα έμβια όντα έχουν τη θέση τους μέσα στο οικοσύστημα. Για το λόγο αυτό και τα ζώα είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα αυτού του οικοσυστήματος, στην αλυσίδα του βιολογικού κύκλου και με αυτόν τον τρόπο εμείς την αντιμετωπίζουμε.

 

Απορρίπτουμε για πρωτοφανείς πολιτικούς, ηθικούς και οικολογικούς λόγους την αντίληψη που θέλει το είδος μας, homo sapiens, επικυρίαρχο και με πλήρη ιδιοκτησιακά δικαιώματα εκμετάλλευσης πάνω στον πλανήτη, τη φύση και τα υπόλοιπα όντα, μια στρεβλή αντίληψη που βρίσκεται στον πυρήνα της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής, οικολογικής -και όχι μόνο- κρίσης και που συνοψίζεται στο ότι ο ισχυρός δικαιούται να επιβάλλεται και μάλιστα να επιβάλλει ανεξέλεγκτα και απεριόριστα την εξουσία του στον αδύναμο, τον όποιο αδύναμο.

Η στάση της Αριστεράς όσον αφορά τις σχέσεις μας με όλα τα νοήμονα πλάσματα, δεν είναι στάση απλά φιλόζωων αλλά συνειδητοποιημένων πολιτών.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι το πολυνομοσχέδιο αυτό -διότι περί αυτού πρόκειται- δεν μπορεί με ένα άρθρο, το 46, να αλλάζει ένα νόμο, κάποιες πλευρές του νόμου 4039/2012, ο οποίος δεν έχει προλάβει ακόμη να εφαρμοστεί απολύτως. Δηλαδή, δεν έχουν εκδοθεί όλες οι ΚΥΑ και έρχονται σήμερα κάποιες τροποποιήσεις. Θα μπορούσε να είναι κάτι ξεχωριστό.

Σχετικά με το άρθρο 46: Εκτιμούμε ότι δεν καλλιεργείται μία κουλτούρα συνύπαρξης των ειδών και ο σεβασμός στα ζώα, κάτι που λείπει στη χώρα μας. Αντιθέτως, το άρθρο αυτό βοηθάει στην καλλιέργεια του φόβου απέναντι στα ζώα, αναπαράγοντας αναχρονιστικά στοιχεία και κάποιες ξεπερασμένες αντιλήψεις. Τα ζώα αντιμετωπίζονται σαν «πρόβλημα». Γι' αυτό το λόγο αναφέρεται ότι περιορίζονται ακόμα περισσότερο τα αδέσποτα στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους αρχαιολογικούς χώρους. Αντιμετωπίζεται, δηλαδή, το ζώο σαν «πρόβλημα» και όχι με τη λογική και την κουλτούρα της συνύπαρξης.

Συγκεκριμένα, θα ήθελα να αναφερθώ στην παράγραφο 9 του άρθρου 46, όπου προτείνεται η αντικατάσταση της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.4039/2012. Πρόκειται ουσιαστικά για μία φωτογραφική διάταξη, η οποία θέλει να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα και σκοπιμότητες και σχετίζεται με την παράνομη εκμετάλλευση ζώων στην Ελλάδα. Ανοίγει, δηλαδή, ένα παράθυρο στο ν. 4039/2012 που απαγόρευε τις παραστάσεις ζώων σε όλη την Ελλάδα.

Η κατάργηση τότε των παραστάσεων είχε χαιρετιστεί από όλους και συνέβαλλε στην αναβάθμιση της χώρας μας στο εξωτερικό. Τώρα, η εξαίρεση η οποία προτείνεται, βλέπουμε ότι μας πάει αρκετά βήματα πίσω σε θέματα που καταργήθηκαν με τον εν λόγω νόμο, τον 4039/2012, επιτρέποντας τις παραστάσεις μέσα στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και συγκεκριμένα στους ζωολογικούς κήπους.

Έτσι, μέσα σε ένα ζωολογικό κήπο άγρια ζώα θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε παραστάσεις: Δελφίνια, τίγρεις, λιοντάρια, κλπ.. Αυτό δεν θεωρούμε ότι είναι εκπαιδευτικό. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει.
Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με αυτό, αν συμφωνεί ή όχι.

Πρόκειται για μία φωτογραφική διάταξη για το Αττικό Πάρκο και ειδικά για το δελφινάριο που λειτουργεί εκεί, το οποίο σημειωτέων λειτουργεί χωρίς άδεια μέσα στο Αττικό Πάρκο. Για αυτό το θέμα, δε, έχουμε καταθέσει και ερώτηση ως ΣΥΡΙΖΑ από τις 28 Νοεμβρίου του 2013, την οποία επανακαταθέτω. Φυσικά, δεν δόθηκε απάντηση.

Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έφερε ο κύριος Υπουργός μιλάει για προγράμματα ευαισθητοποίησης, με εκπαιδευτικό και θεραπευτικό σκοπό. Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να αποσυρθεί, διότι δεν αλλάζει η ουσία.

Πρέπει, δε, να γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες δεν υπάρχει καμμία επιστημονική εγκυρότητα στη θεραπεία με δελφίνια ή αλλιώς δελφινοθεραπεία. Αντιθέτως, η κολύμβηση και η επαφή με τα άγρια αυτά ζώα, εγκυμονεί κινδύνους και για τα ίδια αλλά και για τους ανθρώπους. Πρόκειται για δυνατά, άγρια ζώα και συχνά έχουν αναφερθεί ατυχήματα, ακόμα και δαγκώματα. Επίσης, υπάρχει και ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.

Ακόμη, τα θαλάσσια πάρκα αλλά και τα προγράμματα δελφινοθεραπείας καταδικάζονται πλέον όλο και συχνότερα σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα αυτά να κλείνουν και να απαγορεύεται η αιχμαλωσία των κητωδών με νομοθετικές ρυθμίσεις. Τελευταίο παράδειγμα -ακούστε- είναι η Ινδία. Ακόμα και στην Ινδία απαγορεύτηκε η αιχμαλωσία των δελφινιών.»

(Η γεωλόγος Χαρά Καφαντάρη, πτυχιούχος του ΑΠΘ και συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Β΄. Αθηνών).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline