Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024  21:11:44

Σήμερα τέλειωσε η προθεσμία για τις εκκαθαρίσεις των οικοπέδων και άλλων χώρων με εύφλεκτα ξερά χόρτα. Πρώτη αιτία κάθε χρόνο (...άραγε και φέτος;) στις πυρκαγιές με καταστροφές. Μεγάλα τα ποσοστά των αδιάφορων-επιπόλαιων. Κύριο

Δεύτερη αιτία οι παράνομες φωτιές κάθε είδους διάφορους ανεύθυνους.

«Τα διδάγματα του παρελθόντος μας δείχνουν ότι, τα πιο σύγχρονα συστήματα από έδαφος και αέρα με τους καλύτερα εκπαιδευμένους πυροσβέστες του κόσμου, δεν είναι από μόνα τους αποτελεσματικά για να σταματήσουν τις δασικές πυρκαγιές. Η κλιματική κρίση επιβάλλει συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αποτελεί υποχρέωσή μας, η λήψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας στις υπαίθριες θερμές εργασίες.

Αποτελεί υποχρέωσή μας, να συντηρούμε καθαρούς τους οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους ιδιοκτησίας μας καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα της νέας πυροσβεστικής διάταξης 20/2023. Φέτος, καλούμαστε όλοι να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Η φωτιά μας αφορά!», τονίζει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, πύραρχος, Βασίλειος Βαθρακογιάννης.
Λήγει αύριο η προθεσμία για τους καθαρισμούς στα οικόπεδα – Καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα

Μέχρι αύριο θα πρέπει να έχουν καθαριστεί τα οικόπεδα και οι λοιποί ακάλυπτοι χώροι από τους ιδιοκτήτες τους σύμφωνα με την υπ' αριθ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 19 Απριλίου του 2023 και υπέγραψε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς. Μάλιστα, καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να συντηρούν τους οικοπεδικούς τους χώρους για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Η υποχρέωση για καθαρισμούς περιλαμβάνει οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ πλέον επεκτείνεται και αφορά κι εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των παραπάνω περιοχών.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες η Πυροσβεστική, έχει δεχτεί πολλές καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα διάταξη οι δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να μεριμνούν για την εκπλήρωση της υποχρέωσης των ιδιοκτητών να διενεργήσουν καθαρισμούς στους παραπάνω χώρους από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου καθώς και να τους συντηρούν καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Επιπλέον, υποχρέωση των δήμων αποτελεί και η διενέργεια τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων (ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως) καθ' όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Παράλληλα, τονίζεται ότι, καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση από την Πυροσβεστική καθώς θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες ώστε να αποφευχθεί η έναρξη αλλά και η εξάπλωση των πυρκαγιών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των περιπολιών θα ελέγχεται αν τηρούνται τα υποχρεωτικά μέτρα πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν θα τηρούνται όσα προβλέπονται, θα επιβάλλονται υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

Συστάσεις από την Πυροσβεστική προς τους πολίτες ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου

Ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, απευθύνει η Πυροσβεστική καλώντας τους ταυτόχρονα να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τονίζοντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline