Κυριακή 28 Απριλίου 2024  02:13:00

Ο νέο-Σουλτάνος Ερντογάν κατάφερε τελικά, αυτοδύναμο τον βεζίρη του Νταβούτογλου. Έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις και εκεί. Αντί για νέα μείωση, όπως τον Ιούνιο, θριαμβευτική νίκη με 50%. Κύριο

Πανίσχυρος και πάλι ο Ερντογάν. Σε πτώση οι ακροδεξιοί αλλά και το κόμμα των Κούρδων. Πως είναι από σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις στην Τουρκία.


Πανίσχυρος σε νέο, μεγαλύτερο βαθμό. O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου περιέγραψε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία, όπου το κυβερνών κόμμα επικράτησε με άνεση συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία, ως μια νίκη της Δημοκρατίας. Ηταν όμως μια δική του νίκη, μετά την αποτυχία του κόμματος του να συγκεντρώσει αυτοδυναμία τον Ιούνιο και να μπορέσει ο Ερντογκάν να τροποποιήσει στα μέτρα της προσωπικής εξουσίας του το Σύνταγμα. Ένα τετράμηνο νέου αυταρχισμού και καταπίεσης, εντάσεων κοινωνικών και παρεμβάσεων του Κράτους και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη δημόσια ζωή. Κι' όμως κατόρθωσαν το ακατόρθωτο, μια νέα και πολύ δύσκολη πολιτική νίκη με ποσοστό 50%.

«Σήμερα είναι μια νίκη για τη Δημοκρατία μας και το λαό μας» δήλωσε ο Νταβούτογλου ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που είχε συγκεντρωθεί έξω από την οικία του στο Ικόνιο.
«Δεν υπάρχουν ηττημένοι παρά μόνο νικητές. Καλός εχόντων των πραγμάτων θα σας υπηρετήσουμε με επάρκεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα βρεθούμε ενώπιόν σας για μία ακόμη φορά το 2019» προσέθεσε αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το κόμμα του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να συγκεντρώσει σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία που είχε χάσει πριν από πέντε μήνες, όπως μετέδωσαν ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το AKP συγκέντρωσε το 49,3% και κέρδισε 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μετέδωσαν τα δίκτυα NTV και CNN- Turk ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24,1%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 11,7% και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 10,4.

Όλα δείχνουν ότι οι ψήφοι που έχασαν οι ακροδεξιοί πηγαίνουν κατευθείαν στο ΚΔΑ. Έτσι, δικαιώνεται το κυβερνών κόμμα στην προεκλογική του τακτική την οποία έστρεψε σχεδόν εξολοκλήρου εναντίον των ακροδεξιών. Η ρητορική του στράφηκε και εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος, ωστόσο σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, η προεκλογική δουλειά του ΚΔΑ είχε ως αποκλειστικό στόχο τις ακροδεξιές ψήφους.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσει το 24,95% των εκλογών της 7ης Ιουνίου.
Θεαματική είναι η αύξηση των ποσοστών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε ολόκληρη τη χώρα στις σημερινές εκλογές. Παράλληλα, καταγράφεται και η καθολική πτώση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος και του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για λογαριασμό του φιλοκουρδικού κόμματος, είναι το γεγονός ότι οι απώλειες αφορούν και τα κάστρα του κόμματος, όπως το Ντιγιάρμπακιρ. Από το 79,8% που είχε το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου στο νομό αυτό, έπεσε στο 72%.
Τα ποσοστά των κομμάτων στις σημερινές εκλογές, καθώς και τα ποσοστά τους στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015, στην Κωνσταντινούπολη, την 'Αγκυρα, τη Σμύρνη και το Ντιγιάρμπακιρ, έχουν ως εξής:

Κωνσταντινούπολη: ΚΔΑ 48,τ% (41,1%), ΡΛΚ 30,3% (29,1%), ΔΚΛ 10,1% (11,0%), ΚΕΚ 8,6% (11,0%)
'Αγκυρα: ΚΔΑ 48,8% (41,4%), ΡΛΚ 30,7% (29,17%), ΚΕΚ 14,1% (17,8%), ΔΚΛ 4,2% (5,6%)
Σμύρνη: ΡΛΚ 46,2 (44,8%), ΚΔΑ 31,3% (26,75%), ΚΕΚ 11,3% (13,6%), ΔΚΛ 8,6%, (10,6%)
Ντιγιάρμπακιρ: ΔΚΛ 72,0% (79,8%), ΚΔΑ 21,8% (13,89%), ΡΛΚ 1,7% (0,91%), ΚΕΚ 0,7% (0,98%)

Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και Κούρδων διαδηλωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκεται στο σημείο.
Όπως μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, τα επεισόδια ξεκίνησαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα τα μερικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι τα ποσοστά του φιλο- κουρδικού κόμματος καταγράφουν πτώση με ορατό τον κίνδυνο να μην καταφέρει να συγκεντρώσει το 10%, που απαιτείται για την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση.

Δεκάδες διαδηλωτές, ορισμένοι εξ αυτών πέταγαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, έκλεισαν ένα δρόμο κοντά στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά σήμερα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, ενώ πολλοί ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με την παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας.
«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία». Με αυτά τα λόγια σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

«Δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία» είπε και τόνισε πως το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες». Ο Ντεμιρτάς είπε «μπορεί το κόμμα μας να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά αντιμετωπίσαμε μια πολιτική σφαγής. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline