Πέμπτη 16 Μαϊου 2024  19:29:59

Όλοι έxουν πέσει πάνω στην Τουρκία και την πιέζουν. F. T: «Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για την επανεισδοχή μη Σύρων μεταναστών. Στην Τουρκία και τις πατρίδες τους». Οι εξαιρέσεις μόνο για 4 χώρες. Κύριο

Υποχρεωτική η σταδιακή επιστροφή στις πατρίδες τους για όσους μετανάστες κατάγονται από τις τέσσερις εμπόλεμες περιοχές (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ερυθραία) και πάλι με ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Δηλαδή, να αναγνωρίζονται ως κανονικοί πολιτικοί πρόσφυγες να έχουν φύγει από τις χώρες αυτές λόγω της εμπόλεμης κατάστασης και του εμφύλιου πολέμου και όχι να έχουν βρεθεί χρόνια πριν, από τη Συρία ή το Ιράκ στην Ελλάδα και άλλες χώρες.

|Ενθαρρυντική εξέλιξη χθες βράδυ. Αλλαγή κλίματος στη γερμανική στρατηγική, που ήταν μέχρι τώρα τα «ανοικτά σύνορα» για όλους τους μετανάστες από την Ανατολή. Τώρα όμως βρισκόμαστε στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στην παλιννόστηση, στην επιστροφή. Κοντά σε συμφωνία με την Αγκυρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται η ΕΕ, όπως αναφέρουν οι Financial Times το βράδυ της Πέμπτης. Η συμφωνία θα προβλέπει την επαναπροώθηση από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία όλων των μη σύρων μεταναστών.

Έπειτα από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων και πιέσεων από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να έδωσε το σήμα πως η Τουρκία θα δεχθεί τους μη σύρους μετανάστες και θα εντείνει τη δράση της κατά των διακινητών.

Παρ' όλο που η συμφωνία είναι ακόμη αβέβαιη και η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη, θα μπορούσε να σημάνει το πολυαναμενόμενο σημείο καμπής στην προσφυγική κρίση, δίνοντας μια νέα δυναμική στην στρατηγική που ως τώρα έχει αποτύχει να περιορίσει τις ροές προσφύγων στο Αιγαίο.

Επικαλούμενοι δύο διπλωμάτες κοντά στις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης, οι FT αναφέρουν ότι η Τουρκία συμφώνησε επίσης να δέχεται όλους τους μετανάστες που διασώζονται από τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επισκέφθηκε την Πέμπτη Ελλάδα και Τουρκία και από την Αθήνα έστειλε μήνυμα προς τους μετανάστες να μην έρχονται πια στην Ευρώπη και να μην πιστεύουν τους τούρκους διακινητές.

Στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης τριμερής συνάντηση μεταξύ Νταβούτογλου, Τουσκ και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Αμέσως μετά, ο Τουσκ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξουν καλά νέα για την επανεισδοχή των μεταναστών.

Από την πλευρά της, η Τουρκία ισχυρίζεται πως δεν έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί τη δραστική μείωση των ροών, ενώ ο Νταβούτογλου δήλωσε πως είναι λάθος να πέφτει το βάρος της προσφυγικής κρίσης μόνο στις πλάτες της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η όποια συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου, ενώ αύριο, Παρασκευή, ο Ντ.Τουσκ θα έχει συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, την Τετάρτη η Τουρκία δέχθηκε στο έδαφός της 267 μετανάστες, οι οποίοι κρατούνταν σε διάφορα κλειστά κέντρα κράτησης στην Ελλάδα περιμένοντας απέλαση.

Τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ

Τσίπρας: Πώς να συνεργαστούμε, όταν περνούν 1.500 πρόσφυγες τη μέρα; - Νταβούτογλου πάλι καθησυχαστικός: Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς.

Ο Τσίπρας ομολογεί τον εγκλωβισμό των μεταναστών και ζητά ανθρωπιστική βοήθεια
«Θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες, η Τουρκία θα συμβάλει στο να πάει καλά η Σύνοδος» φέρεται να διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Τούρκος ομόλογός του
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου είχε χθες το βράδυ ο έλληνας πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας.

Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στη μείωση και διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, καθώς και στην 4η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Τούρκο ομόλογό του: «Δεν μπορώ, όταν περνούν 1.500 πρόσφυγες την ημέρα, να κάνουμε διακυβερνητική συνεργασία. Πρέπει να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία».

«Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς» του απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος ομόλογός του.

«Η Τουρκία θα συμβάλει στο να πάει καλά η σύνοδος. Μην ανησυχείς, θα υπαρξει θετικό αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνει το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας» συμπλήρωσε ο κ. Νταβούτογλου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline