Βασίλης Κεγκέρογλου: Τα ακριβά καύσιμα

Χάριν της προστασίας των καταναλωτών, όπως καταλήξατε, κύριε Υπουργέ, προηγουμένως, πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση για να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερο όφελος για τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και για τις επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά στο κόστος λειτουργίας τους και συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Πράγματι, έχουμε ιστορικά χαμηλά για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου: Είναι κάτω από 30 δολάρια το βαρέλι και βεβαίως διαμορφώνονται περίπου ή κοντά σε αυτό το όριο.
Δεν περίμενε κανείς βεβαίως να είναι αναλογική η μείωση στη λιανική τιμή, διότι, όπως είναι γνωστό, υπάρχει σταθερό ποσοστό υψηλού φόρου στα καύσιμα.

Όμως, ακόμα και εάν αφαιρέσουμε τους φόρους –είτε αυτοί είναι σταθεροί είτε ποσοστιαίοι- βλέπουμε ότι η μείωση στην τιμή ανά λίτρο είναι πάρα πολύ μικρή, γύρω στο 10% -14%, ενώ οι τιμές έχουν πέσει διεθνώς, όπως σας είπα, σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό.
Θέλω, λοιπόν, να δούμε εάν υπάρχουν περιθώρια, εξαντλώντας το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, να έχουμε καλύτερο επίπεδο ανταγωνισμού ούτως ώστε να έχουμε και άλλη πτώση των τιμών ή εάν έχετε εκτιμήσει ότι χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις, θεσμικές, κανονιστικές ή όποιας άλλης μορφής νομοθετικές ρυθμίσεις ή πρωτοβουλίες, προκειμένου να διαμορφώσουμε αυτό το καλύτερο πεδίο που θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη προστασία για τους καταναλωτές και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.

(δευτερολογία)...Κύριε Υπουργέ, από τα στοιχεία που επιβεβαιώσατε και εσείς, 27% περίπου είναι ο μέσος όρος της αξίας του καυσίμου. Με λίγα λόγια, 73% είναι οι φόροι κάθε λογής.
Αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο φορολογικής επιβάρυνσης του καυσίμου. Και αυτό έχει να κάνει με κάποιους που σκέφτονται να βάλουν νέο φόρο στα καύσιμα, πιθανόν επειδή διευκολύνει άλλα πράγματα, άλλες σκέψεις, δίνει λύσεις σε άλλα θέματα. Όμως, εδώ βλέπουμε ότι αυτό είναι απαγορευτικό.

Δεύτερον, με αυτά που μου είπατε φαίνεται ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανταγωνισμού στο επίπεδο της λιανικής και με αυτά τα οποία γνωρίζουμε μπορούμε να ψάξουμε κάπου στο ενδιάμεσο και πιθανόν στην τιμή διυλιστηρίου, εφ' όσον υπάρξουν γενικότερες συνθήκες ανταγωνισμού, όπως είναι παραδείγματος χάριν η μεταφορά καυσίμων από άλλες χώρες που είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω και της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας.
Το άλλο συμπέρασμα είναι ότι χρειάζεται να επικεντρωθείτε και να ενισχυθεί ασφαλώς ο στόχος που έχετε θέσει για το λαθρεμπόριο.

Για να συναρτάται, όμως, με το θέμα θα πρέπει να πούμε ότι η ετήσια εξοικονόμηση από το λαθρεμπόριο καυσίμων, που σημαίνει είσπραξη των αντίστοιχων ποσών που αφορούν άλλες ποσότητες που δεν φορολογούνται και δεν είναι αυτές που πάνε στην λιανική, δεν είναι αυτές οι οποίες νόμιμα οδηγούνται στον καταναλωτή, θα σημάνει και μείωση των σταθερών χρεώσεων στα καύσιμα. Εάν, δηλαδή, επιτευχθεί ένας στόχος που αφορά 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο και ενώ εισπράττει το κράτος 14 δισεκατομμύρια –δεν θυμάμαι τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2016-, αυτή η ωφέλεια θα πρέπει να προστεθεί στα συν του καταναλωτή, άρα να αφαιρεθεί φόρος. Δεν είναι γενικός ο στόχος μόνο, να το πετύχουμε. Μετά να πάνε πού όλα αυτά; Θα ήταν, λοιπόν, θετικό εάν το συνδέατε.

Το τελευταίο που θα ήθελα να σας πω είναι το εξής: Όπως γνωρίζετε, τα πρατήρια έχουν πάρα πολύ μικρό ποσοστό κέρδους. Επειδή έχει καταστεί και από τα πράγματα αναγκαία και υποχρεωτική η χρήση του πλαστικού χρήματος και θα ήταν καλό, ασφαλώς υπό προϋποθέσεις, αυτό να επεκταθεί ακόμα περισσότερο, εφόσον λυθούν ορισμένα ζητήματα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα που έθεσε και η προηγούμενη ερώτηση, που έχει να κάνει με το κόστος των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Θα σας πω το εξής: Τα πρατήρια με το πολύ μικρό, δυστυχώς, ποσοστό κέρδους, με τη μεγάλη επιβάρυνση που έχουν από τις τράπεζες, έχουν συμπιεστεί πάρα πολύ.

Είναι αθέμιτος, όμως, αυτός ο ανταγωνισμός. Δηλαδή ενώ θα έπρεπε να είναι 0,2% και 0,3% από τις 7 με 9 του Γενάρη, σύμφωνα με τον κανονισμό, πράγμα για το οποίο φαίνεται να έχει ολιγωρήσει και το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος –είναι ήδη Φλεβάρης και δεν έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την εφαρμογή του κανονισμού-, αυτό το κόστος ξεπερνάει πολλές φορές -εσείς είπατε στην καλύτερη περίπτωση- και το 1%, αλλά και 1% να είναι, όταν το ποσοστό κέρδους είναι 3% και 4% καταλαβαίνετε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Δεν μπορεί το σύστημα το τραπεζικό, στο οποίο υποχρεωτικά οδηγούμε και τον πρατηριούχο και τον καταναλωτή, λόγω άλλων αναγκών και διαδικασιών –θεμιτών- να έχει τέτοια υπερκέρδη, γιατί περί υπερκερδών πρόκειται.
Άρα θα ήθελα και σε αυτό, αν είναι δυνατόν, να στοχεύσετε και ως αρμόδιος για την προστασία του καταναλωτή πείτε στον κ. Αλεξιάδη ότι πρέπει κάποια στιγμή να βγάλει την απόφαση. Δεν γίνεται αλλιώς. Πείτε του το.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline