Γεώργιος Γεωργαντάς: Εμπειρίες από την Ειδομένη

Κύριοι συνάδελφοι, εγώ δεν θέλω να αδικήσω τον κ. Μουζάλα. Ο ομιλών, ως κάτοικος του νομού Κιλκίς θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί έχει έρθει πέντε φορές στο Κιλκίς, πέντε φορές στην Ειδομένη και αυτήν τη στιγμή έχουμε καταφέρει το άπιαστο όνειρο να έχουμε είκοσι δύο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στον νομό.


Ο νομός των ογδόντα χιλιάδων μονίμων κατοίκων έχει αυτήν τη στιγμή που μιλάμε είκοσι δύο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη, στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα. Κάθε φορά που ερχόταν ο κ. Μουζάλας και έφευγε, όχι απλά αυξάνονταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που πάνε στην Ειδομένη –γιατί εκεί μπορεί να υπάρχει και μία δικαιολογία για τον τρόπο με τον οποίο πάνε- αλλά και οι μόνιμες δομές οι οποίες γίνανε, μία στο Χέρσο και μία στη Νέα Καβάλα τεσσάρων χιλιάδων η κάθε μία από αυτές.

Ο κ. Μουζάλας, που πραγματικά είναι πολύ καλός καταγραφέας του προσφυγικού προβλήματος, είναι πολύ καλός αναλυτής του προσφυγικού ζητήματος ίσως για κάποιους, επί του αποτελέσματος όπως εγώ το ζω, όπως οι Έλληνες το ζούνε, θεωρώ ότι είναι πολύ πενιχρά τα αποτελέσματά του.
Και θέλω να ζητήσω και κάτι άλλο από τον κ. Μουζάλα. Εάν ξαναέρθει στο Κιλκίς, να επισκεφτεί και την πλατεία της Ειδομένης. Όσες φορές ήρθε, επισκέφτηκε μόνο τον καταυλισμό και καλά έπραξε, όμως έπρεπε κάποια στιγμή να επισκεφτεί και την πλατεία της Ειδομένης.
Σε αυτήν την πλατεία της Ειδομένης συγκεντρώνονται οι εκατόν τριάντα μόνιμοι κάτοικοι κάθε βράδυ μεταξύ τους και προσπαθούν να δουν με ποιον τρόπο θα λύσουν το πρόβλημα αυτό που τους έτυχε, που τους έλαχε, γιατί δεν υπάρχει καμμία βοήθεια από κανέναν.

Θα πω κάτι το οποίο ακούγεται παράδοξο, όμως ισχύει: Ο καταυλισμός αυτός επεκτείνεται εντός τετρακοσίων στρεμμάτων σε καλλιέργειες ιδιοκτητών, καλλιεργητών της Ειδομένης. Από τον κ. Μουζάλα ζήτησε ο Δήμαρχος Παιονίας πριν από τρεις μήνες να φροντίσει για την αποκατάσταση αυτής της ζημίας των αγροτών οι οποίοι δείχνουν περίσσευμα αλληλεγγύης, περίσσευμα ανοχής, υπομονής απέναντι σε αυτήν την κατάσταση που ήρθε στην πόρτα τους.

Ζητήθηκαν 28.000 ευρώ για τη ζημία τους, γιατί δύο χρόνια δεν μπορούν να καλλιεργήσουν αυτά τα χωράφια. Αυτά τα χρήματα που ζητήθηκαν εδώ και τρεις μήνες δεν έχουν έρθει στην Ειδομένη.

Δεν είναι μόνο αυτό που δεν ήρθε στην Ειδομένη. Έγινε και κάτι άλλο τελευταία και γι' αυτό τελικά ίσως δεν πρέπει να έρθει ο κ. Μουζάλας άλλη φορά στην Ειδομένη. Η τελευταία αναφορά του κυρίου Υπουργού στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ξεπέρασε κάθε όριο, γιατί έπληξε και έθιξε το φιλότιμο αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι στα τριακόσια μέτρα απέναντι από τα σύνορα βλέπουν τους Σκοπιανούς γείτονές τους. Και εκεί που είχαν πάρα πολλούς λόγους οι απέναντι να γελάνε μαζί μας, έχουν έναν ακόμα τώρα. Αυτός ο λόγος που μπορεί να μην τον αισθάνονται κάποιοι σ' αυτή την Αίθουσα ή κάποιοι σε άλλα σημεία της Ελλάδας, είναι πολύ σοβαρός γι' αυτούς τους ακρίτες, που με την ανθρωπιά την οποία επέδειξαν έχουν κρατήσει ουσιαστικά όρθια τη χώρα. Αυτοί κρατάνε όρθια τη χώρα σήμερα στο Κιλκίς.

Δεν υπάρχει το κράτος. Υπάρχουν μόνο οργανώσεις και παραοργανώσεις, οι οποίες λυμαίνονται την περιοχή της Ειδομένης. Δεν ξέρουμε για ποιον λόγο. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να μας πει πόσες είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ειδομένης. Κανείς. Και δεν δραστηριοποιούνται με αγαθά κίνητρα πάντα.

Κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι, δεν νομίζω να έγινε πολύ σοφότερος ο ελληνικός λαός που παρακολούθησε σήμερα αυτή τη συζήτηση. Η αλήθεια είναι ότι έναν άλλο τόνο σε αυτή τη συζήτηση έδωσε ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος απουσιάζει αυτή τη στιγμή από την Αίθουσα.
Το παράδοξο που ακούσαμε -και ουσιαστικά με αυτό σηματοδότησε τις ευθύνες για την εικόνα της Ειδομένης- είναι ότι ο Βουλευτής του Νομού Κιλκίς, δηλαδή εγώ, είναι ανενημέρωτος,

Ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής πριν από τρεις ημέρες, επισκεπτόμενος για πρώτη φορά την περιοχή της Ειδομένης, ανέφερε ότι βρήκε συνθήκες Νταχάου. Έχουμε τις εικόνες που καθημερινά έρχονται στα σπίτια μας από τις ειδήσεις. Τι άλλο να πει κάποιος για την Ειδομένη;
Αυτό που ήρθα να πω εγώ για την Ειδομένη σήμερα, το οποίο πραγματικά δεν το γνωρίζουν πολλοί σε αυτήν την Αίθουσα, είναι για τις επιπτώσεις οι οποίες υπάρχουν στην τοπική κοινωνία. Τις κατανοούν κάποιοι λεκτικά, αλλά δεν βλέπουμε με τρόπο χειροπιαστό πώς αυτές θα αντιμετωπιστούν.

Δεν άκουσα, κύριε Υπουργέ, ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Κουρουμπλή με έναν συγκεκριμένο τρόπο πώς θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι της περιοχής για τις ζημίες τις οποίες υπάρχουν εκεί. Δεν άκουσα, επίσης, ποια είναι η ενίσχυση των δομών υγείας στην περιοχή του Νομού Κιλκίς, όταν έχουμε ένα νοσοκομείο στο Κιλκίς, που έχει όλη την επιβάρυνση των είκοσι δύο χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, και μέχρι σήμερα που μιλάμε ούτε επιπλέον χρηματοδότηση έχει δοθεί ούτε επιπλέον ιατροί που να βοηθήσουν ουσιαστικά έχουν πάει, όταν επίσης -εμείς οι ίδιοι πηγαίνουμε καθημερινά εκεί και μας ενημερώνουν οι τοπικοί παράγοντες- υπάρχει μόνο ανά οκτάωρο ένας ιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να μπορέσει να φροντίσει για τα νοσήματα, για τα εμβόλια για τα παιδάκια. Σε δεκαπέντε χιλιάδες κόσμο υπάρχει ένας ιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επίσης, ακούμε φραστικά να μιλάνε όλοι για την ανάγκη ισοκατανομής. Η ισοκατανομή των προσφύγων, κύριε Υπουργέ, στην Ελλάδα -όπως εμείς ζητάμε να γίνει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη και δικαίως το ζητάμε- σημαίνει πλέον της Ειδομένης, την οποία την ξεχνάμε για την ώρα, ότι είναι αναλογικό, σωστό να υπάρχουν οκτώ χιλιάδες πρόσφυγες σε καταυλισμούς που εσείς φτιάξατε πριν είκοσι ημέρες στο Κιλκίς, δηλαδή, τέσσερις χιλιάδες στο Χέρσο και τέσσερις χιλιάδες στη Νέα Καβάλα; Αν αυτό, το οποίο το παραγραμματίσατε πριν από είκοσι ημέρες, είναι πραγματικά δίκαιο, δηλαδή, οκτώ χιλιάδες στον Νομό Κιλκίς, μήπως τελικά υπάρχει ένας σχεδιασμός για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες στην Ελλάδα; Δεν μπορώ να το καταλάβω αλλιώς. Δώσατε χρήματα, φτιάξατε δύο δομές ανοικτές στο Κιλκίς πέραν της Ειδομένης, στα δεκαπέντε χιλιόμετρα από την Ειδομένη, στην οποία αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται οκτώ χιλιάδες πρόσφυγες. Δεν υπάρχει άλλος νομός που να έχει οκτώ χιλιάδες πρόσφυγες και βέβαια, να μην συμπεριλάβω τις δεκαπέντε χιλιάδες της Ειδομένης.

Υπάρχει μια αγωνία από την τοπική κοινωνία, μια κοινωνία η οποία έδειξε πραγματικά ένα απόθεμα αλληλεγγύης, ένα απόθεμα ανοχής, ένα απόθεμα υπομονής και έδειξε και μία αξιοπιστία απέναντι στη δική σας παρουσία και στις δικές σας δεσμεύσεις. Πρέπει σήμερα να γίνετε σαφής στο τι έχει να περιμένει ο Κιλκισιώτης από την εξέλιξη αυτών των πραγμάτων.

Ευελπιστώ η αισιοδοξία σας ότι η Ειδομένη δεν θα υφίσταται ως καταυλισμός σε έναν μήνα, να είναι υπαρκτή και βάσιμη. Όμως, φοβάμαι ότι στην Ειδομένη -επειδή υπάρχουν και παράνομοι μετανάστες σε πολύ μεγάλο βαθμό που δεν θέλουν να φύγουν στην ενδοχώρα, γιατί ξέρουν ότι εκεί πέρα μόνο δεν έχουν έλεγχο- δεν θα είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Μακάρι να διαψευστώ. Το θέλω για τους δημότες του Κιλκίς.
Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι στο Κιλκίς ειδικά οφείλετε συγκεκριμένες απαντήσεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος.
Κάποιες απαντήσεις κατ' αρχήν.

Ειδομένη, Κιλκίς. Θέλω να σας πω ότι υπάρχει εδώ και έναν μήνα αίτημά μου ως Αναπληρωτή Υπουργού της Μεταναστευτικής Πολιτικής, για να δοθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες, που έχει κατατεθεί στον αντίστοιχο οργανισμό. Δεν θυμάμαι τα αρκτικόλεξα, αλλά είναι κατατεθειμένο και υπογεγραμμένο.
Έχετε δίκιο, είναι ένα δίκαιο αίτημα. Έχετε δίκιο, εάν αθροίσετε την Ειδομένη στον πληθυσμό των προσφύγων που δέχεται το Κιλκίς, ότι είναι άδικο αυτό το πράγμα. Δεν είναι camp, δεν θα γίνει camp. Θα διαλυθεί ο παράνομος αυτός οικισμός.
Θέλω να σας πω, όμως, το εξής: Το έφερα και πριν. Το Καλαί υπήρχε στη Γαλλία. Τρέχουμε και προσπαθούμε πάρα πολύ και ειλικρινά εγώ το έχω και σαν προσωπική ευθύνη και νομίζω και η Κυβέρνηση το βλέπει έτσι. Δεν θέλουμε να περάσει πολύς χρόνος και να βρεθούμε σε ένα Καλαί, που μετά θα παραμείνει παραπάνω χρόνια. Σας βεβαιώνω ότι κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες.

Όμως, ξέρετε και εσείς ότι έπρεπε να διαλυθούν οι ελπίδες, γιατί ακριβώς είναι μωράκια, είναι παιδάκια εκεί πέρα, είναι διάφοροι και δεν μπορεί να γίνει με βία. Δεν ισχυρίζομαι ότι προτείνετε βία. Λέω ότι πρέπει να υπάρξει ένας χρόνος να ωριμάσουν τα πράγματα και να κατεβούν πιο κάτω στα κέντρα που ήδη φτιάχνονται. Επομένως, αυτό είναι μια δέσμευση ότι η Ειδομένη δεν πρέπει να υπολογίζεται -δεν υπάρχει πολιτική τέτοια, δεν υπάρχει πρόθεση τέτοια- μέσα στον πληθυσμό που θα «φιλοξενήσει» το Κιλκίς.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline