Βασίλειος Κικίλιας: Το θολό τοπίο του Μεταναστευτικού

Κοιτάξτε, εδώ έχουμε μια αντίφαση: Ο πρώτος Υπουργός της Κυβέρνησης, ο κ. Μουζάλας, περιορίστηκε σε μια συναισθηματικού τύπου ομιλία προσωπικής υφής και κατάθεσης ψυχής, την οποία θα σχολιάσω, βεβαίως, στη συνεχεία. Ο δεύτερος Υπουργός της Κυβέρνησης, ο κ. Κουρουμπλής, αποφάσισε να επιτεθεί στους συναδέλφους.


Και οι επτά συνάδελφοι τεκμηριωμένα, ο καθένας στον τομέα του, κατέθεσαν με στοιχεία και νούμερα προτάσεις, ερωτήματα και διαπιστώσεις σαφούς δυσλειτουργίας ή απουσίας του κράτους σε ό,τι έχει να κάνει με το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Κύριε Υπουργέ, κατακρίνατε τον κ. Γεωργαντά. Μετά από δεκαέξι μήνες διακυβέρνησης ο Υπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για το μεταναστευτικό, εσείς δηλαδή, μόλις προχθές πήγατε στην Ειδομένη.

Στην Ειδομένη υπάρχει παντελής απουσία του κράτους. Αν δεν σας έχουν πληροφορήσει, να σας τα πω εγώ. Υπάρχει ένας ιατρός ανά βάρδια του ΚΕΕΛΠΝΟ, κοινώς δύο στο εικοσιτετράωρο. Η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι παρούσα. Η Ελληνική Αστυνομία είναι απούσα και έξω από τον καταυλισμό. Και είχε τον τρόπο της να σταματήσει τις ροές στον ποταμό, στην εθνική οδό κλπ πριν φτάσει στο σημείο να διογκωθεί το πρόβλημα. Η Ελληνική Αστυνομία, την οποία τώρα γεμίζετε με μπράβο, πολλαπλώς στοχοποιήθηκε επί της διακυβέρνησής μας για τον τρόπο της και τον ρόλο της.

Παρ' όλα αυτά, τα παιδιά που έχετε εκεί πέρα πάνω, τα έχετε χωρίς εμβολιασμό, όταν ξέρετε ότι τίθεται θέμα υγειονομικής βόμβας στην περιοχή. Ο Ελληνικός Στρατός, αν τυχόν είχε εμπλακεί επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θα είχε πέσει η Κυβέρνηση, θα είχατε διαλύσει το σύμπαν και την κοινωνία.

Εδώ είναι η κ. Κατριβάνου, η φίλη μου. Η κ. Κατριβάνου η ίδια είχε κάνει ερωτήσεις για την Αμυγδαλέζα, μιλώντας για περιστατικά απείρου κάλους, κατονομάζοντάς την σαν το χειρότερο δυνατό μέρος που υπάρχει. Ο έτερος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, κ. Μαντάς ομοίως, πριν από λίγες ημέρες. Κύριε Υπουργέ, προφανώς και η Αμυγδαλέζα έκλεισε. Εγκαταλείφθηκε μόνο και μόνο για να συρθούμε σε μια πραγματική διαπίστωσή σας σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

Κύριε Υπουργέ, το προσφυγικό θα μπορούσε να είναι μια χρυσή ευκαιρία αντιστροφής της διεθνούς εικόνας της χώρας και του κλίματος μετά από μια κρίση, η οποία μας δυσφήμησε πολλαπλώς στο εξωτερικό. Όμως, αντί να προβάλλετε τις εικόνες αυτές της αυτοθυσίας και του ανθρωπισμού των Ελλήνων πολιτών, των εθελοντών, των γιατρών, των αστυνομικών, των στρατιωτικών, αντί να προβάλλετε αυτά, διαλέξατε σε μια, αν θέλετε, μικρόπνοη και μικροπολιτική αντιμετώπιση του θέματος να αφήσετε να διατηρηθεί η ντροπή της Ειδομένης, όπως και ο Πειραιάς, προκειμένου να πιέσετε, για να έχετε ανταποδοτικότητα σε τι; Στη διαχείριση του οικονομικού προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζουμε; Στην απομείωση του χρέους; Άλλα ανταλλάγματα;

Πριν ανέβω στο Βήμα, μου θύμισε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Χατζηδάκης ότι στην απορροφητικότητα, κύριε Κουρουμπλή, για την οποία μιλήσατε, ήμασταν τρίτοι από δέκατοι όγδοοι, με εύσημα από τον κ. Μπαρόζο. Και εδώ μιλάμε για δεκαέξι μήνες για το προφανές, που το έχουμε συζητήσει πολλές φορές με συναδέλφους, για μία διαχειριστική αρχή, την οποία δεν μπορείτε να συστήσετε, προκειμένου να απορροφήσετε το πακέτο που προβλέπεται για την Ελλάδα των 350 εκατομμυρίων ευρώ, το μόνιμο, το πάγιο για το μεταναστευτικό, τα 60 εκατομμύρια που έχει ήδη προκαταβάλει ο κ. Αβραμόπουλος και κάθονται, όπως και τις υπόλοιπες οικονομικές διευκολύνσεις, τις οποίες δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αυτό συμβαίνει, γιατί πήρατε τη διαχειριστική αρχή και αλλάξατε τα ταμεία από τέσσερα σε δύο. Από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης το πήγατε στο Υπουργείο Εσωτερικών, το πήγατε στο Υπουργείο Μετανάστευσης, που είναι κέλυφος μόνο, το πήγατε στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, που δεν μπορεί να απορροφήσει κονδύλια από την Ευρώπη, και τέλος -απ' ότι πληροφορούμαστε- το έχετε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν αναλαμβάνουν αυτή τη δουλειά γιατί δεν μπορούν να τη διεκπεραιώσουν. Άρα, για ακόμη μία φορά μετά από δεκαέξι μήνες στο συγκεκριμένο θέμα βρισκόμαστε στον αέρα.
Κύριε Υπουργέ, κάνατε κάποιες διαπιστώσεις, ενώ οι αξιότιμοι συνάδελφοί μου μίλησαν με στοιχεία και με παραδείγματα. Οφείλω να επανέλθω σε αυτές, προκειμένου να καταδείξω το πρόβλημα το οποίο υπάρχει. Κάνατε μια διαπίστωση –κατάθεση ψυχής περί της Ειδομένης, ότι δεν θα ήθελαν να την οργανώσουμε καλύτερα ή σε καλύτερες συνθήκες ενδεχομένως και ζητήσατε να μην παρεξηγηθεί αυτή η δήλωσή σας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Εγώ δεν θέλω να παρεξηγήσω τη δήλωσή σας. Εγώ αναγνωρίζω την ειλικρίνειά της. Εγώ σας είπα ότι επιβεβαιώνεται αυτό για το οποίο σας κατηγορούμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Δεν είχατε στρατηγική, δεν είχατε τακτική, δεν είχατε σχέδιο και με μια πρωτόγνωρη απόφαση για κράτος με κυριαρχικά δικαιώματα, ανοίξατε τα θαλάσσια σύνορά μας, ανοίξατε και τα χερσαία σύνορά μας και θεωρήσατε a priori ότι όλοι οι εισερχόμενοι είναι πρόσφυγες, για να καταλήξουμε μετά από δεκαέξι μήνες να θεωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όλοι οι εισερχόμενοι είναι με ερωτηματικό, κανείς πρόσφυγας, μέχρι να διαπιστωθεί αυτό, όχι από τις ελληνικές αρχές, που ήταν κυρίαρχες μέχρι σήμερα, αλλά από ευρωπαϊκές ενδεχομένως αρχές ή από Τούρκους αξιωματούχους με ένα θολό, πολύ δύσκολο, δύσπεπτο για εμάς, αν θέλετε, τρόπο συμφωνίας, ο οποίος μένει να υλοποιηθεί και να τον δούμε.

Κύριε Υπουργέ, οι ροές ήταν πολύ διαφορετικές. Οι ροές υπήρξαν πιεστικές για την Ιταλία. Υπήρχαν άλλες διαδρομές για την Ευρώπη και η Ελλάδα και η ελληνική Κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία και το Ελληνικό Λιμενικό και η Ακτοφυλακή και οι συνοριοφύλακες έκαναν μια συγκλονιστική προσπάθεια, που είχε μετρήσιμα αποτελέσματα: εβδομήντα δύο χιλιάδες εισερχόμενοι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες μέχρι τον Ιανουάριο του 2014. Μετά από αυτή την ημερομηνία ξέφυγε η κατάσταση. Ξέρετε γιατί; Γιατί όλες οι ροές, όλοι οι σύγχρονοι λαθρέμποροι, όλο αυτό το σύστημα των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ πήρε το δικό σας σήμα, της δικής σας Κυβέρνησης, ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι και μπορούν να έρθουν όλοι από εδώ.

Γι' αυτό και ήρθαν από τη Δύση, από το Μαρόκο και την Αλγερία, μέσω Τουρκίας, μέσω της Ελλάδος, για να περάσουν στην Ευρώπη, γι' αυτό και ήρθαν από την Ανατολή, από την άλλη άκρη, και δεν πέρασαν από τη Βουλγαρία βέβαια, ούτε από τις χώρες της Βαλτικής, από το Αφγανιστάν, από το Ιράκ, γι' αυτό και σας εξηγούσαμε και σας προειδοποιήσαμε –οι πόλεμοι μαίνονται- προς θεού, μην πάτε σε τέτοιες πολιτικές και ρητορικές, οι οποίες έχουν να κάνουν με ιδεοληψίες σας, γιατί θα τις πληρώσει πολύ ακριβά η χώρα.

Τότε μας λοιδορούσατε. Τότε, ενδεχομένως, αναφερόσασταν σε κάποιους από εμάς ως ακραίους. Τότε θεωρούσατε ότι πρόκειται για μια νίκη των θεωρητικών της Αριστεράς έναντι του κατεστημένου, του σκληρού ιμπεριαλισμού της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ κτλ..

Για να δούμε, λοιπόν, τελικά πού φτάσαμε μετά από όλους αυτούς τους μήνες; Ο κύριος Πρωθυπουργός είχε πει ότι ποτέ δεν θα γίνει στρατόπεδο ή χώροι στην Ελλάδα για πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες. Οι πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι ήδη εδώ. Δεν έχετε ούτε καν την ευαισθησία να διαχωρίσετε από αυτούς τις ευπαθείς ομάδες, τα ασυνόδευτα παιδιά, τα ΑΜΕΑ, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους χρήζοντες βοήθεια και στήριξη.
Βάζετε στην ίδια μοίρα τους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φύγει από τον τόπο τους κατατρεγμένοι από τους πολέμους, με τους οικονομικούς μετανάστες. Δίνετε, λοιπόν, όχι μόνο το δικαίωμα, στέλνοντας τους όλους στα βόρεια σύνορα αυτούς τους μήνες, να αντιδράσει η Ευρώπη όπως αντέδρασε –έκλεισε τον βαλκανικό διάδρομο, σε κάθε τόνο σας προειδοποίησε- αλλά και όλοι εσείς μαζί μας σύρατε σε αυτήν τη συμφωνία.

Αυτή η συμφωνία δεν είναι θεομηνία. Δεν είναι θεόσταλτη. Δεν ήρθε ξαφνικά κι έπεσε πάνω από το κεφάλι μας. Είναι αποτέλεσμα και των πολιτικών σας. Προφανώς, είναι αποτέλεσμα και των πολέμων στη Συρία και το Ιράκ. Προφανώς, είναι αποτέλεσμα και της ανάφλεξης στην περιοχή. Προφανώς, είναι αποτέλεσμα και των πιέσεων που δέχεται η χώρα. Τις πιέσεις αυτές, όμως, τις δέχονταν κι άλλες χώρες.
Εσείς δημιουργήσατε ένα pull over factor για την Ελλάδα, κάνοντάς την την πιο εύκολη δίοδο σε όλη την Ευρώπη για αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να πάνε στον Βορρά. Και αυτό το πληρώνουμε ακριβά. Όχι πενήντα χιλιάδες άτομα, όπως είπε ο συνάδελφος κ. Κεφαλογιάννης, αλλά λίαν συντόμως, εκατό χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παράτυποι θα είναι στη χώρα.

Δεν υπάρχουν οι δομές για να φιλοξενηθούν. Προφανώς και δεν έχετε δώσει τα εργαλεία στην τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Θυμίζω ότι έτσι σωθήκατε και σωθήκαμε το καλοκαίρι, με τον α΄ και τον β΄ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και, ναι, το αναγνωρίζω, και με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, κύριε Υπουργέ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια. Το κράτος ήταν απόν και πίσω από τις εξελίξεις στα νησιά μας και στην ενδοχώρα. Μόνο που φτάσαμε στο σημείο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να λειτουργούν πλέον ανεξέλεγκτα στη χώρα ως κράτος εν κράτει. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ειδομένη. Αυτή είναι η πραγματικότητα στα νησιά μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα στον Πειραιά. Αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε.

Ο κύριος Πρωθυπουργός είπε, λοιπόν, ότι δεν ήθελε τη χρηματοδότηση τότε, πριν από μερικούς μήνες έξω από τους πενήντα χιλιάδες. Τώρα, βλέπετε ότι ακόμη ψάχνουμε να βρούμε τον τρόπο και τα εργαλεία για να την απορροφήσουμε.

Εάν σας ρωτούσε κανείς, στον κ. Αβραμόπουλο, τον κύριο Επίτροπο, «είστε έτοιμοι με ένα πλάνο κι ένα σχέδιο του τι χρήματα χρειαζόμαστε, ανά ποια δομή, ανά ποιο δήμο και περιφέρεια, ποιος είναι ο καταμερισμός ο ισοβαρής;», θα μάθαινε ότι δεν είστε, κύριοι Υπουργοί. Δεν είστε έτοιμοι, γιατί δεν ξέρετε κι εσείς οι ίδιοι. Διότι είναι «βλέποντας και κάνοντας» η πολιτική σας. Γιατί μόνιμα φταίει κάποιος άλλος για τα δικά σας λάθη, για τις δικές σας αστοχίες, για τη δική σας μη ολοκληρωμένη πολιτική. Έφταιγε η κ. Μέρκελ. Τώρα, δεν φταίει πλέον η κ. Μέρκελ. Τώρα, φταίνε οι Αυστριακοί. Να θυμίσω, ειρήσθω εν παρόδω, ότι η Αυστρία έχει πάρει ενενήντα χιλιάδες πρόσφυγες στα εδάφη της και τους έχει ήδη.

Και η συμφωνία προφανώς μας ικανοποιεί από το τίποτε. Δεν μας ικανοποιεί σε καμία των περιπτώσεων και μας γεμίζει αμφιβολίες και φόβους ως προς τη συνέχειά της και την εφαρμογή της. Γιατί, απλοϊκά σκεπτόμενοι, αντιλαμβανόμαστε ότι το relocation δεν έχει λειτουργήσει για τη χώρα. Είναι ακόμη εδώ όλοι αυτοί οι σαράντα οχτώ χιλιάδες άνθρωποι. Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Η Ευρώπη έχει δεσμευτεί εθελοντικά, οι χώρες της για τους εβδομήντα δύο χιλιάδες. Αυτό, κύριε Υπουργέ, σημαίνει ότι δεν έχουν υποχρέωση να τους πάρουν. Και όταν φτάσει το νούμερο των εβδομήντα δυο χιλιάδων, θα επανεξεταστεί.
Κοινώς, λοιπόν, εάν η Γερμανία έχει πάρει αυτούς που πρέπει και δεν μπορεί άλλο, η Αυστρία ομοίως, η Γαλλία τριάντα χιλιάδες, οι χώρες της Βαλτικής και του βαλκανικού Νότου δεν θέλουν να πάρουν, λίαν συντόμως η συμφωνία θα είναι στον αέρα.

Η Ελλάδα είναι σε ανθρωπιστική κρίση. Τίθενται θέματα ασφάλειας για τον ελληνικό πληθυσμό, για τους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι προφανές. Τίθεται θέματα ασφάλειας, που αν συνδυαστούν και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρας μας. Καλοπροαίρετα σταματάω εδώ, γιατί από την πρώην θέση μου ως Υπουργός Δημοσίας Τάξης δεν μου επιτρέπεται να πω παραπάνω.
Τίθεται υγειονομική βόμβα για τη χώρα μεγίστου βαθμού. Το ΚΕΕΛΠΝΟ πήγε στην Ειδομένη πριν από λίγες μέρες, λίγο πριν τον κύριο Υπουργό. Και ο κύριος Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε να εμβολιάσει ο ίδιος ένα παιδάκι. Αυτή είναι πραγματική πολιτική ή αυτή είναι επικοινωνία; Μας έχετε «πήξει» στην επικοινωνία.

Μας έχετε φλομώσει στην επικοινωνία, όταν λείπει η πολιτική ουσία, το σχέδιο, η διοίκηση, η στρατηγική, οι εφαρμοσμένες πολιτικές. Η πολιτική πομφόλυγα του ιδεαλισμού απέτυχε και πτώχευσε στη Μεταπολίτευση. Ζητούνται άλλα πράγματα. Γι' αυτά σας εγκαλούμε, κύριε Υπουργέ, όχι προσωπικά, όχι ως προς τον χαρακτήρα σας και τον ανθρωπισμό σας και την ιδιότητά σας του γιατρού. Αυτή την τιμάμε. Είναι ένα άλλο θέμα αυτό και είναι άλλο, όμως, θέμα να μπορείς να διοικήσεις, εσείς και όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline