Προκόπης Παυλόπουλος: Ιδεοληψίες υπέρ, δηλαδή κατά του Συντάγματος

«Ας μου επιτραπεί εισαγωγικά να τονίσω ότι όσα θα πω για το θέμα των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, δεν το κάνω γιατί διεκδικώ κανενός είδους αυθεντία ούτε γιατί επικαλούμαι οποιαδήποτε αρχαιότητα.

Το λέω εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη. Αν κοιτάξει κανείς και την παράδοση που έχουμε στη Βουλή αλλά και τις ίδιες τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, θα δει ότι οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας έχουν σημασία όταν η πολιτική μέσω των ενστάσεων, είναι το μέσον υπεράσπισης του Συντάγματος.

Αντιθέτως, δεν επιτελούν σε καμμία περίπτωση τη λειτουργία τους όταν το Σύνταγμα γίνεται μέσω υπεράσπισης μιας συγκεκριμένης πολιτικής κατά περίπτωση. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η ένσταση η ίδια ευτελίζεται και χάνει τη σημασία της, γιατί η ερμηνεία του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνεται ala cart.

Και για να έρθω και στη συγκεκριμένη περίπτωση, για το βασικό θέμα το οποίο ετέθη δεν έχει κανείς παρά να δει τις διατάξεις και ελέχθη, το επαναλαμβάνω, όσο πιο λακωνικά γίνεται καίτοι Μεσσήνιος. Το άρθρο του Συντάγματος στη μεν πρώτη παράγραφο, το 82, ορίζει ότι η Κυβέρνηση καθορίζει και κατευθύνει τη γενική πολιτική και στην παράγραφο 2 ορίζει ότι ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος, που κάμποσοι επικαλέσθηκαν, εξασφαλίζει την ενότητα της Κυβέρνησης και καθορίζει, κατευθύνει και τις ενέργειές της και τις ενέργειες των δημοσίων υπηρεσιών για την εκτέλεση της κυβερνητικής πολιτικής.

Μπορεί να μου πει κανείς αν ένας Πρωθυπουργός μπορεί να το κάνει αυτό μόνος του με τις υπηρεσίες τού γραφείου του; Απαραίτητο είναι να υπάρχει μια ολόκληρη υπηρεσία που τον βοηθάει σ' αυτό το συντονισμό, ο οποίος εξασφαλίζει και τη συνέχεια των δημοσίων υπηρεσιών. Πρέπει να υπάρχει, λοιπόν, αυτή υπό έναν όρο: Ότι δεν υποκαθιστά τον Πρωθυπουργό. Και πού βρέθηκε υποκατάσταση, εάν κοιτάξετε τις διατάξεις;

Όχι μόνο, λοιπόν, δεν είναι αντισυνταγματική η είδηση μίας τέτοιας υπηρεσίας, αλλά η υπηρεσία αυτή πρέπει να υπάρχει κατά το Σύνταγμα, αλλιώς είναι γράμμα κενό περιεχομένου η αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Είναι άλλο το ζήτημα, κύριοι συνάδελφοι, εάν μου λέγατε ότι κάνουμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις για να βελτιωθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, εν όψει του ότι ήδη υπάρχει μια Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης η οποία ενδεχομένως να έχει παράλληλα καθήκοντα. Αλλά είναι σαφές ότι σ' αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που η πολιτική τρέχει με αυτήν την ταχύτητα, πρέπει να υπάρχει μία υπηρεσία που να συντονίζει αυτά τα πράγματα, βοηθώντας τον Πρωθυπουργό προς την κατεύθυνση αυτή.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει, λοιπόν –κατά την εκτίμησή μου η σωστότερη άποψη- ότι θα έπρεπε, κύριε Υπουργέ -το τόνισα και στην Επιτροπή σας το λέω και τώρα- για να μην υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων της νέας υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης που είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα και μας είπατε –και το λέτε και μέσα στην αιτιολογική έκθεση- ότι άλλα είναι τα καθήκοντα σ' αυτούς τους καιρούς αυτής της υπηρεσίας, να κάνετε μόνο μία κίνηση για να διασκεδαστούν και οι οποιασδήποτε ανησυχίες. Στο άρθρο 16 εκεί που ξεκινάτε για τις αρμοδιότητες να λέτε ρητά «...με την επιφύλαξη των διατάξεων, οι οποίες αφορούν τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, η νέα αυτή Γενική Γραμματεία κάνει το άλφα, το βήτα, το γάμα και το δέλτα...».
Είναι τόσο απλό να το ξεκαθαρίσετε.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το είπε. Γιατί δεν το λέει;
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε συνάδελφε, επιτρέψτε μου να σας πω, κάντε αυτήν την παρατήρηση, αλλά εν πάση περιπτώσει μην μου λέτε ότι καταλύεται το Σύνταγμα επειδή ιδρύεται αυτή η υπηρεσία.

Γι' αυτό είπα ότι χάνετε το δίκιο σας πολλές φορές όταν χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα για να δικαιολογήσετε τις πολιτικές σας απόψεις. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος. Κάντε κριτική στο νομοσχέδιο. Αυτή η υπηρεσία είναι απαραίτητη αρκεί να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες. Έτσι θα λειτουργήσει καλύτερα και η υπηρεσία και η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Για να μην επαναλαμβάνω αυτά που είπα στην Επιτροπή και για να μη μιλήσω επί των άρθρων, ξαναλέω μόνο ότι αυτό το νομοσχέδιο μας δίνει ένα μεγάλο δίδαγμα. Κάνουμε αυτή τη στιγμή με μία ταχύτητα -η οποία δεν επιτρέπει την απαραίτητη περίσκεψη- κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει και είχαν δρομολογηθεί χρόνια ολόκληρα.

Θα είμαι πάντοτε αντίθετος σε εκείνους που θέλουν την εξίσωση των πάντων για το πώς φθάσαμε έως εδώ. Να αναλύουμε την πραγματικότητα χωρίς να την ωραιοποιούμε.

(Oι θέσεις αυτές του πρώην Υπουργού, καθηγητή και βουλευτή Αθηνών Προκόπη Παυλόπουλου διατυπώθηκαν κατά την αγόρευση του στη Βουλή για τo θέμα της αντισυνταγματικότητας, που θέτει διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline