Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  01:43:44

Η βία της άκρας αριστεράς στην Ελλάδα έφτασε να γίνει.... 3,5 φορές μεγαλύτερη από τη βία της άκρας Δεξιάς. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «H κουλτούρα της βίας είναι ουρά της δικτατορίας που ανέχθηκε η δημοκρατία». Ιανουάριο ο δεύτερος γύρος. Κύριο

Μέσα στον Ιανουάριο, το δεύτερο εξάμηνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη θα συνεχισθεί η αναμόρφωση και επέκταση της δράσης της Αστυνομίας και παράλληλα ο περιορισμός των καταλήψεων και της δράσης ομάδων έντονης παραβατικότητας και προκλήσεων έναντι της κοινωνίας.

Οι ολίγες σχετικά αλλά δυναμικές εκατοντάδες των καταληψιών και των οπαδών της βίας κι της ανομίας (που δεν ξεπερνούν στην Αθήνας τα 600-700 άτομα) με ορμητήριο και καταφύγια στους χώρους στα Εξάρχεια, το Πολυτεχνείο και η Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου βρίσκεται για τέταρτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια σε αναβρασμό. Πάντα αμετανόητοι και χωρίς επίγνωση και υπευθυνότητα κοινωνική.

Σε αναμέτρηση πλέον ζωτικής σημασίας, ζωής και θανάτου για τις ομάδες αυτές και την έως τώρα ασύδοτη δράση του. Όταν παράλληλα από την εποχή του Νικ, Δένδια στο ΥΠΡΟ-ΠΟ άρχισε σταδιακά και με επιτυχία η πολλαπλή αντεπίθεση της Πολιτείας στους νεοναζιστές και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ,που έφτασαν στις προφυλακίσεις, τα δικαστήρια, την πολλαπλή απαξίωση και την αποτυχία στις εκλογές,.
Η τέταρτη θητεία μέσα σε μία 20ετία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνδέεται με προβλήματα, που η κοινωνία αναμένει να λυθούν, τα τερματισθούν. Με πρωτοφανείς βαθμούς εμπιστοσύνης και συμπαράστασης..

Η επέμβαση στην ΑΣΟΕΕ και οι εκκενώσεις των καταλήψεων κτιρίων που είχαν απλωθεί τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο μέσα στα Εξάρχεια, αλλά και σε περιοχές όπως το Κουκάκι, αμφισβητούν το άγραφο συμβόλαιο « αποδοχής-ανοχής» της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας με τις αντικρατικές και αντιδημοκρατικές εκφράσεις της Αριστεράς. Με ισχυρά ερείσματα υποστήριξης στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, καθώς αποφεύγουν βουλευτές και στελέχη να καταδικάσουν πρακτικές του Ρουβίκωνα και των ομάδων άναρχης βίας και τραμπουκισμού, όπως οι καταλήψεις, οι καταστροφές ξένων περιουσιών, οι μέθοδοι βίας κατά της Αστυνομίας, οι «επιδόσεις» τους σε μολότωφ και καταστροφές χωρίς ποινικές ευθύνες κλπ.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι μέσα ενημέρωσης και social media παρουσιάζουν τις επιχειρήσεις της αστυνομίας ως απειλή κατά της δημοκρατίας, συχνά με την παραγωγή παραπληροφόρησης για τα πραγματικά περιστατικά, όπως έγινε στο Κουκάκι, όπου η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ περί μη παρουσίας εισαγγελέα δεν επαληθεύτηκε. Μηχανισμοί προπαγάνδας και στρέβλωσης της αλήθειας, παραγωγής μίσους και μόνο.

Η σκόπιμη διάχυση στα social media επιλεγμένων στιγμιοτύπων από τις συμπλοκές δημιουργεί εντυπώσεις περί «αστυνομικής βίας» ενώ το ίδιο το παράπτωμα, η παράνομη κατάληψη πανεπιστημιακών ή ιδιωτικών χώρων, σχεδόν αποσιωπάται σαν να πρόκειται για ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Σαράντα πέντε χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, μερίδα της Αριστεράς επιμένει να συντηρεί το αφήγημα ότι η αστυνομία είναι «φασιστική», κάτι που έχει διαποτίσει τον δημόσιο διάλογο. Καμία κριτική για το φαινόμενο των καταλήψεων και όσα συνέβαιναν εκεί, κερδοσκοπικά κομματικά και ποινικώς κολάσιμα.

Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών μοιάζει με ευθεία αντανάκλαση όσων ειπώθηκαν σε ακαδημαϊκή εκδήλωση για την πολιτική βία που έγινε την περασμένη Τρίτη στο ΕΒΕΑ από τις καθηγήτριες Πολιτικών Επιστημών Βασιλική Γεωργιάδου και Λαμπρινή Ρόρη και τον καθηγητή Κώστα Ρωμανιά. Στην εκδήλωση αυτή, όπου επισημάνθηκε ότι η ακροαριστερή βία την τελευταία δεκαετία είναι 3,5 φορές περισσότερη από την ακροδεξιά, μίλησε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός επικεντρώθηκε στις παραμορφώσεις του λόγου που επικράτησαν στη μεταπολίτευση και εξέθρεψαν τέτοια φαινόμενα δήθεν «δημοκρατικής εμβέλειας» μέσα στη Μεταπολίτευση. Υπήρξαν και είναι το ακριβώς αντίθετο.. «Οταν μέσα στην ΑΣΟΕΕ έχεις μια γιάφκα, τι είναι αυτό; Πόση σχέση έχει με τη δημοκρατία; Και γιατί δικαιολογείται;» έθεσε ωμά το ερώτημα, ενώ αποκάλεσε την κουλτούρα της βίας «ουρά της δικτατορίας που ανέχθηκε η δημοκρατία».

Οι διαστάσεις που πήρε η βία και η παραβατικότητα, είπε, οφείλονται στην ατιμωρησία. «Ενα τρόλεϊ κοστίζει 100.000 ευρώ. Πλήρωσε ποτέ κανείς για ένα καμένο τρόλεϊ;». «Η κρίση έφερε στην επιφάνεια τη χυδαιότητα», πρόσθεσε. «Έδωσε την αφορμή για μια καθολική αμφισβήτηση της δημοκρατίας από μια χούφτα χυδαίων και ακραίων». Και κατέληξε ότι «το κράτος δικαίου πρέπει να ανταποκριθεί στις ευθύνες του χωρίς εκπτώσεις, έτσι ώστε τα δικαιώματα όλων να γίνονται σεβαστά χωρίς αυταρχισμό και αυθαιρεσία».

Μέσα στον Ιανουάριο αρχίζει ο δεύτερος γύρος για την νομιμότητα, καθώς θα συνεχισθεί η αναμόρφωση και επέκταση της δράσης της Αστυνομίας και παράλληλα ο περιορισμός των καταλήψεων ν και της δράσης ομάδων έντονης παραβατικότητας και προκλήσεων έναντι της κοινωνίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline