Παρασκευή 17 Μαϊου 2024  11:11:26

Ο Γεώργιος Μουστάκας έφυγε στα 83 του χρόνια πλήρης. Κορυφαίος επιχειρηματίας, αυτοδημιούργητος, άριστος οικογενειάρχης, πρωτοπόρος και αμετακίνητος στη διαρκή ποιότητα του παιχνιδιού. Κύριο

Ηδη ο Ομιλος αριθμεί 16 μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών ειδών, υψηλή πρωτοτυπίας και ποιότητας, ευρύτερης λαϊκής αποδοχής, με τελευταίο στην πόλη της Ρόδου.

Εμβληματική και αξιοζήλευτη περίπτωση ,αυτοδημιούργητου αλλά και διορατικού , φωτισμένου και αξιοζήλευτου επιχειρηματία. Δημιουργού μιας ξεχωριστής εμπορικής παράδοσης, που συνέχισε επάξια και έχει διευρύνει ο γιός του. Κάποιοι παλιοί του φίλοι στην Κίμωλο, που είναι πλέον 90αρηδες, θυμούνται τον Γιώργο Μουστάκα, παιδάκι ακόμη, να τρέχει μαζί τους στα σοκάκια της χώρας. Από τότε ακόμη, η ζωή του είχε «μπολιασθεί» με το παιχνίδι, αφού οι γονείς του κατασκεύαζαν διάφορα μικρά παιχνίδια, τα οποία πουλούσαν στο μαγαζάκι τους.

Μεγάλωσε χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις, αλλά με αγάπη σε ένα νησί που οι χειμώνες ήταν δύσκολοι και τα καλοκαίρια όμορφα και ανέμελα γι' αυτόν που έμελλε να γίνει ένας γητευτής των παιχνιδιών. Επίμονος, ευφάνταστος, ευαίσθητος, αποφασιστικός. Η μετοίκηση στην Αθήνα, στα μέσα της δεκαετίας του '60, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, αποδείχθηκε ιδανική γι' αυτόν τον χαρισματικό άνθρωπο. Φεύγοντας από την Κίμωλο, πήρε μαζί του την λατρεία για τα παιχνίδια και την αναζήτηση η οποία ήταν άρρηκτα συνυφασμένη με την αγάπη που είχε στα μικρά παιδιά.

Άνοιξε αρχικά το 1968 μια μικρή βιοτεχνία κατασκευής παιχνιδιών και προχώρησε με αργά αλλά σταθερά βήματα στον χώρο, αρνούμενος να ρίξει την ποιότητα των κατασκευών του. Κάποιοι παλιότεροι τον θυμούνται να λάμπει στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος «Μουστάκας» στο Περιστέρι το 1986, που στάθηκε η αρχή του οικογενειακού ομίλου.

Ακολούθησε αυτό στην Νέα Ερυθραία και τα υπόλοιπα στην Αττική ενώ το 2011 άνοιξε νέο κατάστημα στην Θεσσαλονίκη, κινούμενος πάντα με το επιχειρηματικό αισθητήριο που είχε..Ποιότητα, εξυπηρέτηση, αξιοπιστία και τελευταία ή καθόλου η όποια ποσότητα. Τελευταίο κατάστημα στη Ρόδο. Ο ακούραστος και ξεχωριστός γιος του Νίκος, δεύτερη γενιά επιχειρηματία στον κλάδο, έφερε έναν νέο αέρα στην οικογενειακή επιχείρηση, που συνεχώς μεγάλωνε, πάντα με τις ζηλευτές προδιαγραφές και πρόνοιες για το προσωπικό του Ομίλου, ανοίγοντας το ηλεκτρονικό της κατάστημα,. Εμπλουτίζοντας την επιτελική κι άλλη στελέχωση .

Ο Γιώργος Μουστάκας, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό του χώρου, ειδικά από τον Απόστολο Βακάκη της Jumbo, (και όχι μόνο)δεν ενέδωσε ποτέ στο παιχνίδι του ανταγωνισμού προς τα κάτω, με λαικίστικες επιλογές προβολής, με ανοίγματα εμπορικά αμφιλεγόμενα, γενικά με στρατηγική καθόλου όμοια όπως την εννοούσαν οι «αντίπαλοί» του. Απέφυγε τις αθρόες εισαγωγές πάμφθηνων παιχνιδιών αμφίβολης ποιότητας από την Κίνα, προτιμώντας να κινηθεί εντελώς διαφορετικά.

Πριν από χρόνια άλλωστε είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας στους ανταγωνιστές του: «Καλό θα είναι οι κύριοι που ασχολούνται με τη βιομηχανία των παιχνιδιών και διοχετεύουν στην αγορά μη ποιοτικά προϊόντα, να σταματήσουν και να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με παιδιά».

Μειλίχιος, πράος και μακριά από ανούσιες επιδείξεις, ο Γιώργος Μουστάκας εξακολουθούσε μέχρι πρότινος να πηγαίνει σχεδόν καθημερινά στα γραφεία του Ομίλου στο Περιστέρι.

Αρκετές φορές, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, πεταγόταν χωρίς να το πει σε κανέναν σε κάποιο από τα μαγαζιά για να δει πως πηγαίνουν τα πράγματα και το κυριότερο, να χαμογελάει βλέποντας τα παιδιά να διαλέγουν ένα από τα παιχνίδια του.

Γιώργος Μουστάκας: Ολίγα ακόμα για τον ιδρυτή της αυτοκρατορίας παιχνιδιών

....... Η «Γεώργιος Ν. Μουστάκας Υπερμάρκετ Παιχνιδιών & Παιδικών Ειδών ΑΕΒΕ» με σήμα της, τη φυσιογνωμία ενός άντρα, με κόκκινη γενειάδα και έντονα κόκκινα φρύδια, αποτέλεσε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της χώρας και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Τόσο ο Γεώργιος Μουστάκας, όσο και ο γιος του Νίκος Μουστάκας – που κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία – συχνά τόνιζαν, ότι «παρά τον έντονο ανταγωνισμό, τα καταστήματα Μουστάκας, στήριξαν την ανάπτυξή τους στην ποιότητα». Όταν, δε η αγορά γέμισε από φθηνής και αμφιβόλου ποιότητας παιχνίδια, ο Γιώργος Μουστάκας δεν δίστασε να δηλώσει δημοσίως ότι «Καλό θα είναι οι κύριοι που ασχολούνται με τη βιομηχανία των παιχνιδιών και διοχετεύουν στην αγορά μη ποιοτικά προϊόντα, να σταματήσουν και να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με παιδιά».

Το πρώτο της κατάστημα η Μουστάκας το άνοιξε το 1986 στο Περιστέρι και πέρασαν δέκα και πλέον χρόνια μέχρι να ανοίξει το δεύτερο το 1997 στη Νέα Ερυθραία. Κατόπιν τα πράγματα επιταχύνθηκαν, αριθμώντας πλέον το δίκτυο 13 καταστήματα Μουστάκας σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ρόδο, που διαθέτουν χιλιάδες κωδικούς προϊόντων, ώστε να απευθύνονται σε οικογένειες από όλα τα εισοδηματικά στρώματα.

Παράλληλα, η εταιρεία αναπτύσσει και το ηλεκτρονικό της κατάστημα από το 2013, ενώ μία από τις μεγάλες επαγγελματικές επιτυχίες της οικογένειας Μουστάκα, αποτελεί η συμφωνία που έχει συνάψει με τον όμιλο Lego, για την ανάπτυξη των αυτόνομων καταστημάτων Lego στην ελληνική αγορά, όπου πωλούνται αποκλειστικά τα διάσημα παιχνίδια. Αυτόνομα καταστήματα Lego λειτουργούν ήδη σε Golden Hall, Μall και Θεσσαλονίκη, ενώ η οικογένεια έχει χαράξει στρατηγική περαιτέρω επέκτασης του σήματος για την Ελλάδα.

Ακόμα και μέσα στην κρίση, οι πωλήσεις της εταιρείας κινούνταν ανοδικά και σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο της ισολογισμό, ο τζίρος ξεπέρασε κατά πολύ τα 55 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε τα 380 άτομα προσωπικό. Μάλιστα, η Μουστάκας είχε καταφέρει να συμπεριληφθεί στις 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της χώρας.

Λόγω της αποκλειστικής του ενασχόλησης με τα παιχνίδια, ο Γιώργος Μουστάκας έχει επίσης, διατελέσει επί είκοσι σχεδόν χρόνια (μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011) πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιχνιδιών και Παιδικών Αμαξών. Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί το Σάββατο 4 Ιανουαρίου στις 11:00, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Κεφαλάρι (Κηφισιά).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα