Σάββατο 27 Απριλίου 2024  15:58:20

Προβληματίζουν οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες από πρόσφυγες και μετανάστες. Χθες κρατούμενος βρέθηκε απαγχονισμένος στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια. Νέο θλιβερό γεγονός σε ατμόσφαιρα κατάθλιψης. Κύριο

Ένας 31χρονος Ιρανός κρατούμενος βρέθηκε το πρωί απαγχονισμένος σε χώρο του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ) που λειτουργεί μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Μια ακόμη περίπτωση αυτοκαταστροφής. οι οποίες πληθαίνουν τόσο εντός των κέντρων συγκέντρωσης-απομόνωσης και όσο και σε περιπτώσεις φιλόξενης-ελεύθερης διαμονής σε ξενοδοχεία ή και διαμερίσματα. Οι αιτίες, που οδηγούν στις καταστάσεις απόγνωσης και αυτοκατάργησης ή σε πολλές απόπειρες αυτοκτονίας έχουν βαθύτερα αίτια, και αξεπέραστα πλέον μετά από έτη δοκιμασίας και προσφυγιάς. Οι κύριες αιτίες σοβαρές. Αφενός το ξερίζωμα από τις πατρικές εστίες, η πλήρης υποβάθμιση στην οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση , η διάσπαση και η διασπορά, η απόλυτη προσφυγιά σε νέα ξένη χώρα ως φιλοξενούμενοι.

Και αφετέρου το ματαιωμένο , το άπιαστο πλέον όνειρο για «κάτι λίγο καλύτερο» από την προσφυγιά της λάσπης , τα χαμένα όνειρα μέσα στη καταστροφή για μετάβαση, εργασία, ειρηνική –κανονική ζωή και νέα καριέρα σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Ένας 31χρονος Ιρανός κρατούμενος βρέθηκε το πρωί απαγχονισμένος σε χώρο του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ) που λειτουργεί μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Ένας 31χρονος Ιρανός κρατούμενος βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας απαγχονισμένος σε χώρο του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ) που λειτουργεί μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.
Από την Αστυνομία επιβεβαιώνεται απλά το γεγονός χωρίς να δίνεται καμία άλλη πληροφορία.

Έρρικα Μπρόγιερ : Δέκα αξέχαστες στιγμές της από τον ελληνικό κινηματογράφο

Στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ της Μόριας κρατούνται αυτή τη στιγμή 85 συνολικά άτομα για τα οποία συντρέχουν διάφοροι λόγοι κράτησης, κυριότερα επειδή θεωρούνται χαμηλού προσφυγικού προφίλ με λιγότερες πιθανότητες να πάρουν άσυλο ή άτομα που επιστρέφουν στην Τουρκία.

16.9.2019.Πάτρα: Ανήλικος μετανάστης προσπάθησε να αυτοκτονήσει 

Τις τραγικές συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών που συλλαμβάνονται προσπαθώντας να εγκαταλείψουν την Ελλάδα φέρνει ξανά στην επιφάνεια απόπειρα αυτοκτονίας ανήλικου μετανάστη στην Πάτρα.
Σύμφωνα με το thebest.gr, ο ανήλικος επιχείρησε να αυτοκτονήσει πίνοντας σαπούνι, μην αντέχοντας την πολυήμερη κράτηση σε άσχημες συνθήκες στον μικρό χώρο κράτησης του Λιμεναρχείου, στο νέο λιμάνι της πόλης.

Σύμφωνα πάντα με το thebest.gr, ο νεαρός μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο όπου έγιναν οι απαιτούμενες επεμβάσεις από τους γιατρούς και παραμένει για νοσηλεία.
Κατά καιρούς έχουν καταγραφεί απόπειρες αυτοκτονίας από ανήλικους σε διάφορες δομές φιλοξενίας ή κράτησης προσφύγων και μεταναστών, ενώ επανειλημμένα έχουν αναδειχθεί από φορείς και ΜΚΟ τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργεί στους έγκλειστους και αποκλεισμένους στα νησιά ή την ηπειρωτική Ελλάδα πρόσφυγες η συνθήκη του εγκλεισμού, οι άθλιες συνθήκες και η έλλειψη οιασδήποτε προοπτικής πέραν της απέλασης.

TAZ για Μόρια: Ακόμη και εξάχρονα σκέφτονται την αυτοκτονία

Στις δραματικές συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στο Κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας TAZ, με τίτλο «Ακόμη και εξάχρονα σκέφτονται την αυτοκτονία».
Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Λούκα Φοντάνα, ο οποίος τονίζει πως στο νησί «συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή».

«Στον υπερπλήρη καταυλισμό η σωματική και σεξουαλική βία είναι συχνό φαινόμενο και η ελληνική κυβέρνηση δεν προστατεύει τους πρόσφυγες», σημειώνει ο Φοντάνα.

«Οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξάνονται. Ακόμα και παιδιά από 6 μέχρι 8 ετών σκέπτονται την αυτοκτονία ως διέξοδο», αναφέρει και προσθέτει πως «πέρυσι οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" ανακοίνωσαν ότι οι πρόσφυγες με ψυχικά προβλήματα που υποβάλλονταν σε θεραπεία είχε αυξηθεί κατά 50%. Σήμερα είναι πολύ περισσότεροι».

Σύμφωνα με τον ίδιο στη Μόρια ζουν 8.700 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.000 παιδιά και 2.000 γυναίκες, σε μια εγκατάσταση με χωρητικότητα 3.100 ανθρώπων, όπου περίπου 80 άνθρωποι μοιράζονται μια τουαλέτα κι ένα ντους. Ο Φοντάνα αναφέρεται στους κινδύνους για την υγεία, αλλά και στο γεγονός ότι εξαιτίας του συνωστισμού μέσα στο καμπ, πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν τώρα στο νησί, διαμένουν έξω από αυτό σε σκηνές ή στο ύπαιθρο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline