Σάββατο 27 Απριλίου 2024  11:29:18

Όλο και ενισχύεται η επιλογή του Σταύρου Δήμα, για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θετική η απήχηση σε πλήθος ΜΜΕ και Ιστοσελίδων, σχόλια αναγνώρισης και εκτίμησης. Κύριο

Την μικρή λίστα προς τελική επιλογή ο τέως Επίτροπος μαζί με τον Παν.Πικραμένο και τον Ευαγ. Βενιζέλο. Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας -Στο τραπέζι και το όνομα του Σταύρου Δήμα.

Μετά την κατάθεση και την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου τοποθετείται η ανακοίνωση του εκλεκτού του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στέλιος Πέτσας και Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσαν, με δηλώσεις τους, τις τελευταίες μέρες ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον νέο κάτοικο του Προεδρικού Μεγάρου θα ακολουθήσει την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου που έρχεται για να καταργήσει την απλή αναλογική. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι ο νέος εκλογικός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος Ιανουαρίου, το όνομα θα ανακοινωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί και από τη στάση του Κινήματος Αλλαγής στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Παράλληλα αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε επιτελείς το Μαξίμου και βουλευτές της ΝΔ αλλά και του ΚΙΝΑΛ κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η επιλογή του Σταύρου Δήμα ως κατάλληλου και ανανεωτικού Προέδρου ης Δημοκρατίας. Επιλογή, που θεωρείται ότι έχει περιληφθεί στη μικρή λίστα επιλογών του Κυρ. Μητσοτάκη με πολλαπλό συμβολικό περιεχόμενο. Με απόλυτη ανταπόκριση στις υψηλές προδιαγραφές που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός, στελέχη της ΝΔ αλλά και του ευρύτερου φιλελεύθερου και κεντρώου χώρου. Με ευρύτατη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες για τις σοβαρές πιθανότητες και στην ξεχωριστή προσωπικότητα του σπουδαίου Έλληνα πολιτικού.

Έντονη προσωπικότητα ευρείας εμβέλειας, αξιοπιστίας και πολιτικού φάσματος. Ευαισθησία στα εθνικά θέματα, και άριστη γνώση των διεθνών εξελίξεων. Τεράστια. Εμπειρία και αποδοχή σε διεθνές επίπεδο, πρωτοποριακές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, καινοτομίας, ανάπτυξης και επενδύσεων. .Με εξαιρετικά μεγάλο το αίσθημα πολιτικής και εθνικής ευθύνης, όπως το έχει αποδείξει άλλωστε.

Το όνομα του Σταύρου Δήμα έπεσε στο τραπέζι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα, με μεγάλες πιθανότητες να αποτελέσει την τελική πρόταση του πρωθυπουργού.. σύμφωνα με αξιόπιστα ρεπορτάζ σε τηλεοπτικές και διαδικτυακές ειδήσεις.
Ο Σταύρος Δήμας, που είχε προταθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και δεν κατόρθωσε να εκλεγεί για λόγους άσχετους με το προσωπικό του κύρος, με αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης και την πρόκληση σχετικά πρόωρων εκλογών το 2015, εκτιμάται ότι δεν θα συναντήσει αντίρρηση στο εσωτερικό της ΝΔ ούτε του ΚΙΝΑΛ.

Ο Στ. Δήμας υπήρξε επιτυχημένος Επίτροπος, πολλές φορές Υπουργός, με μεγάλη κομματική αποδοχή, εκτίμηση από βουλευτές και στελέχη πολλών κομμάτων και ευρύτερο κοινωνικό κύρος. Με περγαμηνές σε όλους τους τομείς του Κράτους, της Ευρώπης και των θεσμών, από τους οποίους πέρασε και διακρίθηκε.

Ασφαλής επιλογή για τη ΝΔ ο Σταύρος Δήμας

Τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, έχει επανέλθει στο προσκήνιο και το όνομα του Σταύρου Δήμα. Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, άλλωστε, ήταν η κοινή πρόταση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβρη του 2014, συγκεντρώνοντας 168 ψήφους γεγονός που οδήγησε στη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών του 2015. Πάντως, το δεδομένα σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά αλλά μόνο διαδικαστικά, τυπικά.. Η εκλογή του Προέδρου έχει αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής ενώ το ΚΙΝΑΛ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν έχει κανένα λόγο να στηρίξει πρόσωπο προερχόμενο από την Δεξιά, ωστόσο είχε ψηφίσει μαζί με την ΝΔ το 2014 τον Σταύρο Δήμα ως προσωπικότητα ευρύτερης εμβέλειας και αποδοχής. Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει καμία άλλη επιλογή πλην του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του οποίου την υποψηφιότητα κανένα άλλο κόμμα δεν υποστηρίζει και δεν προτιμά..

Από την άλλη, ο Σταύρος Δήμας, πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος, είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής εντός της Νέας Δημοκρατίας κατά τρόπο συμπαγή, είναι γενικής αποδοχής. Αδιαμφισβήτητης. Πιθανή επιλογή του θα εξασφάλιζε την σύσσωμη υπερψήφισή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, το ΚΙΝΑΛ (έστω κατά μεγάλο μέρος του), ενδεχομένως και από άλλα μικρά κόμματα(τουλάχιστον ένα με βεβαιότητα).

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα αποφύγει, έτσι, εσωτερικές αναταράξεις που πιθανώς να προκληθούν στην περίπτωση που προταθεί πρόσωπο της κεντροαριστεράς ή σε ρήξη με «πτέρυγες» της ΝΔ παλαιότερα. Παράλληλα, ο κ. Δήμας είναι πρόσωπο μεγάλης πολιτικής εμπειρίας και δεν θα χρειαστεί χρόνο να προσαρμοστεί στα καθήκοντα του Προέδρου ειδικά σε μια περίοδο έντασης στα ελληνοτουρκικά αλλά και στα κρίσιμα ευρωπαϊκά.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, με τον Πρωθυπουργό να εξετάζει τα υπέρ και τα κατά της κάθε περίπτωσης και να περιμένει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο. Για όλα αυτά θα χρειαστεί λίγη ακόμα υπομονή. Όπως είπε και ο Κωστής Χατζηδάκης... περίπου 40 μέρες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline