Σάββατο 27 Απριλίου 2024  09:14:14

Ο συγγραφέας Χρ. Χωμενίδης απαντά με Εμπειρίκο στους επικριτές του για όσα καταλόγισε στην ...αντιφατική μουσική ιδεολογία του Θάνου Μικρούτσικου. Μετά τις αντιδράσεις για το κείμενο στον Θάνο Μικρούτσικο. Κύριο

«Καλή φώτιση» ευχήθηκε μάλλον ειρωνικά-απαξιωτικά ο Χρήστος Χωμενίδης σε όσους αντέδρασαν έντονα-μέχρι υβριστικών χαρακτηρισμών και έντονης μισαλλοδοξίας- σε όσα έγραψε με αφορμή τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου. Ο συγγραφέας αφιέρωσε στους επικριτές του το ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου «Τριαντάφυλλα στο παράθυρο».

Το κύμα των αντιδράσεων, συχνά χαμηλής αξίας συο Διαδίκτυο προκάλεσε κείμενο του Χρήστου Χωμενίδη, με το οποίο στηλίτευε τη (συχνά επιπόλαιη, αντιφατική)νοοτροπία μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, με αφορμή τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.

Το άρθρο του Χωμενίδη για τον Θ. Μικρούτσικο: Τον άκουγαν και αφήνιαζαν, έτοιμοι να ξεπαρκάρουν τα τσερόκι τους -Χαμός στο Twitter

Χωμενίδης για Χρυσή Αυγή: Έχω δει πολλές κατσαρίδες να ξαναζωντανεύουν, κρούω κώδωνα

ΤΟ ΑΙΧΜΗΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΩΜΕΝΙΔΗ

«Ο Θάνος Μικρούτσικος βροντούσε το πιάνο φορώντας κασκέτο καπετάνιου και το κοινό μύριζε στα σινιέ του ρούχα το ψαρόλαδο. Όταν πάλι άλλαζε σκοπό και τραγουδούσε «έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη!», οι αποκάτω αφηνίαζαν, έτοιμοι έμοιαζαν να ξεπαρκάρουν τα τσερόκι τους και να πάνε να ανατρέψουν τον καπιταλισμό» έγραφε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Χωμενίδης στο άρθρο γνώμης του στην εφημερίδα τα ΝΕΑ. Και συνέχισε, μεταξύ άλλων,με τα εξής :

..... Μιλάμε για μαζική παραίσθηση, η οποία οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία όχι μόνο του κράτους αλλά και της κοινωνίας. Μπαίνοντας στο 2020, ευελπιστούμε ότι χάρη στην κρίση οι Έλληνες έχουν απαλλαγεί, σε ένα σημαντικό βαθμό, από τις αυταπάτες τους. Δεν αναζητούν πλέον επαναστάσεις στα όνειρά τους. Δεν πλαισιώνουν κάθε σημαίας τις ιστούς σαν ιδεώδεις -νωθροί στο μυαλό- υποτακτικοί. Έχουν επιτέλους εμπεδώσει τον άλλο στίχο που μελοποίησε ο Μικρούτσικος απ'το θεατρικό «Φουέντε Οβεχούνα»: «Η μοίρα σου εσύ μονάχος είσαι. Στα χέρια κανενός μην την αφήνεις.» Ο Θάνος Μικρούτσικος πέθανε στην αγκαλιά των πιο δικών του, κηδεύτηκε πάνδημα με αγάπη και με θαυμασμό. Τα τραγούδια του μένει να βρουν την αληθινή τους σημασία, το γνήσιο νόημά τους. Να λειτουργούν στο εξής όχι σαν παρηγοριές και σαν φαντασιώσεις. Αλλά ως εγερτήρια».

Τι απάντησε ο Χωμενίδης σε όσους τον επέκριναν

Σχόλια που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, κυρίως για τον χρόνο που επέλεξε ο συγγραφέας να δημοσιεύσει τη σκέψη του, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικού.

Με Εμπειρίκο η απάντηση Χωμενίδη στους επικριτές του

Ο Χρήστος Χωμενίδης επέστρεψε με μια σύντομη ανάρτηση στο Facebook, στην οποία απάντησε σε όσους τον επέκριναν έντονα για όσα έγραψε. «Σε όσους με τόσο μένος, τόσο άδικα μού επιτίθενται εύχομαι από καρδιάς -μέρα που είναι- Καλή Φώτιση» έγραψε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Χωμενίδης τους αφιέρωσε ένα ποίημα. «Και τους στέλνω από το παράθυρο μου τα τριαντάφυλλα τού Ανδρέα Εμπειρίκου» συνέχισε παραθέτοντας το ποίημα «Τριαντάφυλλα στο Παράθυρο».

«Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια. Yπάρχουν απειράκις ωραιότερα πράγματα και απ' αυτήν την αγαλματώδη παρουσία του περασμένου έπους. Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη. Σκοπός της ζωής μας είναι η ατελεύτητη μάζα μας. Σκοπός της ζωής μας είναι η λυσιτελής παραδοχή της ζωής μας και της κάθε μας ευχής εν παντί τόπω εις πάσαν στιγμήν εις κάθε ένθερμον αναμόχλευσιν των υπαρχόντων. Σκοπός της ζωής μας είναι το σεσημασμένον δέρας της υπάρξεώς μας».

Η επιλογή του ποιήματος διόλου τυχαία, καθώς στις λίγες γραμμές του, ο Ανδρέας Εμπειρίκος μιλά για την ανάγκη να εστιάσουν οι άνθρωποι στα πιο απλά και καθημερινά της ζωής και να μην αναλώνονται σε «μεγαλειώδη κατορθώματα και ηρωικές πράξεις».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline