Σάββατο 4 Μαϊου 2024  00:27:00

Συναγερμός και φόβος στις ΗΠΑ (και στις βάσεις και στα πλοία της...) μετά την ακραία επιλογή της εκτέλεσης Σουλεϊμανί - «Αναμένουμε μεγάλο χτύπημα από το Ιράν στις επόμενες 48 ώρες». Χωρίς άμεση εμπλοκή της βάσης της Σούδας... Κύριο

Αποσύρει προσωπικό από το Ιράκ το ΝΑΤΟ.

Συναγερμός φόβου και αγωνίας, μετά μάλιστα την εκτόξευση κηρυγμάτων μίσους και εκδίκησης επικρατεί στις ΗΠΑ για πιθανά αντίποινα από το Ιράν μετά τη δολοφονία του ανώτατου στρατηγού Κοσέμ Σουλεϊμανί την περασμένη εβδομάδα. ΟΙ Ιρανοί θα απαντήσουν με δικό τους πλήγμα, χωρίς αμφιβολία. Μάλλον να χτυπήσουν στόχους στρατιωτικούς και άλλους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή καταρχήν. Το Associated Press μετέδωσε πως Αμερικάνοι αξιωματούχοι εξέδωσαν προειδοποίηση προς τα πλοία που πλέον στον Περσικό για το «ενδεχόμενο ιρανικής δράσης», κατά αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.

Παρότι οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι πληροφορίες που έλαβαν δεν είναι ξεκάθαρες για το εάν οι τελευταίες κινήσεις του Ιράν είναι αμυντικού τύπου ή συνιστούν προετοιμασίες για ένα επιθετικό χτύπημα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενισχύουν τις στρατιωτικές θέσεις τους στην περιοχή. Ένας αξιωματούχος μάλιστα ισχυρίστηκε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ένα «μεγάλο χτύπημα» μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Την Τρίτη, συνεχίζει το τηλεγράφημα του Associated Press, το Γραφείο Ναυσιπλοΐας των ΗΠΑ προειδοποίησε τα πλοία, κάνοντας αναφορά στους αυξανόμενους μετά την εκτέλεση του ανώτατου στρατηγού. Αρκετά δεξαμενόπλοια έγιναν στόχος το 2019, επιθέσεις για τις οποίες οι ΗΠΑ κατέστησαν υπεύθυνο το Ιράν. Η Τεχεράνη από την πλευρά της αρνήθηκε εμπλοκή στις επιθέσεις, παρότι δέσμευσε δεξαμενόπλοια στα στενά του Ορμούζ, στο στόμιο δηλαδή του Περσικού Κόλπου, δια μέσω του οποίου πλέει το 20% των παγκόσμιων δρομολογίων των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο.

Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη αυξήσει την ασφάλεια των δυνάμεων του κυρίως στο Ιράκ. Η 1η Ταξιαρχία του 82ου Αερομεταφερόμενου Τμήματος του αμερικανικού στρατού μεταφέρθηκε από το Κουβέιτ στο Ιράκ προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια των Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι σταμάτησαν την εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτών. Οι πληροφορίες ότι υπήρχε πρόθεση από την Ουάσινγκτον να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες από το ιρακινό έδαφος διαψεύστηκαν από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ.

Η αμερικανική προειδοποίηση έρχεται στον απόηχο της κηδείας του Κασέμ Σουλεϊμανί, στην οποία συνέρρευσαν τεράστια και που αρκετοί έχασαν τη ζωή τους, σε ποδοπάτημα που προκλήθηκε. Την είδηση μετέδωσε και το πρακτορείο Isna επικαλούμενο τον επικεφαλής της επιτροπής που ρυθμίζει το τελετουργικό, Μεχντί Σανταφί.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, περί του 40 ανθρώπους σκοτώθηκαν και ακόμη 213 τραυματίστηκαν.

Αποσύρει προσωπικό από το Ιράκ το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ θα αποσύρει «προσωρινά» ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ, για λόγους ασφαλείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας.
«Λαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Αυτό περιλαμβάνει και την προσωρινή μετακίνηση μέρους του προσωπικού μας σε διαφορετικές τοποθεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράκ», είπε η πηγή αυτή.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ «διατηρεί την παρουσία του στο Ιράκ», πρόσθεσε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline