Κυριακή 28 Απριλίου 2024  09:43:29

Επίμονα αυτόνομοι από τις πρωτοβουλίες της ομάδας της Γιάννας Αγγελοπούλου. Αύριο 120 δικές τους, χωριστές δράσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση παρουσιάζουν Εθνική Τράπεζα και 14 Ιδρύματα και οργανισμοί. Κύριο

Μια πανστρατιά οργανισμών, φορέων, ομάδων και ιδρυμάτων, με βάρος αλλά και οικονομικές δυνατότητες κάτω από την ομπρέλα της Εθνικής Τράπεζας-και όχι ενταγμένοι στις πρωτοβουλίες και προγραμματισμούς της ομάδας της Γιάννας Αγγελοπούλου- σχεδίασαν μετά από εργασίες 28 μηνών τις δεκάδες δράσεις που θα συγκροτήσουν την «Πρωτοβουλία 1821-2021».

Αυτόνομοι τελείως, χωρίς να υπαχθούν στο κρατικό σχήμα που συνέστησε ο Πρωθυπουργός στα τέλη Ιουλίου..

Συστηματικά και χωρίς διαρροές των κινήσεών του, ο Ιωάννης Μάνος ως σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας συντόνιζε επί περισσότερο από δύο χρόνια συζητήσεις και κινήσεις προκειμένου να δημιουργηθεί μια δυνατή ομάδα συνεργασίας για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό σε ειδική παρουσίαση την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής, ενώνοντας για πρώτη φορά 14 σημαντικά Ιδρύματα και Οργανισμούς.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 75 φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνεργάστηκαν για την οργάνωση και προετοιμασία περίπου 120 δράσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην διάρκεια της τριετίας 2020-2022. Ενενήντα πανεπιστημιακοί και ερευνητές απαρτίζουν τις επιστημονικές επιτροπές της «Πρωτοβουλίας», ενώ περισσότεροι από 450 επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν ως ομιλητές στα διεθνή συνέδρια.

Επιπλέον, 16 πολιτιστικοί οργανισμοί συνεργάζονται για την υλοποίηση 10 εκθέσεων και 12 μεγάλων μουσικών εκδηλώσεων, με θέματα εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821.

Παράλληλα, περισσότερες από οκτώ δράσεις αφορούν το μέλλον της Ελλάδας, ενώ τουλάχιστον 43 επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε έξι χώρες του εξωτερικού. Όλες οι δράσεις διαπνέονται από την ιδέα ότι η επέτειος θα πρέπει να επιδράσει ως αφορμή εθνικού αναστοχασμού, με βάση το αξίωμα ότι η Ιστορία αποτελεί πηγή έμπνευσης για το μέλλον.

Κάθε Ίδρυμα και η Τράπεζα διατηρούν τη φυσιογνωμία, την αυτονομία και τους στόχους τους και στηρίζουν δράσεις στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας», οι οποίες συνδέονται με αυτούς. Όμως, όλοι θεωρούν ότι είναι αναγκαίο να αναδειχθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα παράδειγμα συνεργασίας, διαλόγου και ενότητας.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση στις 31 Ιουλίου 2019,μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η κα Αγγελοπούλου θα είναι στο «τιμόνι» της επιτροπής για τις εθνικές εκδηλώσεις του 2021. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «το 2021 θα είναι μια χρόνια που όλοι οι Έλληνες θα γιορτάσουμε μαζί και ενωμένοι τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους, με υπερηφάνεια για το παρελθόν μας και αυτοπεποίθηση για το μέλλον μας».

Από την πλευρά της, η κα Αγγελοπούλου ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη και την τιμή να μου αναθέσει την ευθύνη μιας τόσο σημαντικής για τον Ελληνικό λαό και την Ελλάδα υπόθεση. Όλοι μαζί θα κάνουμε το καλύτερο». 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline