Κυριακή 28 Απριλίου 2024  00:12:26

Σε έξαρση πλέον η κανονική γρίπη στην Ελλάδα, με ένα νεκρό .....κάθε ημέρα. Στους 21 έφτασαν οι Έλληνες νεκροί. 88 ασθενείς στην Εντατική από επιπλοκές γρίπης. Η Κινέζικη απλώθηκε ήδη σε 15 χώρες, πλην Ελλάδος. Κύριο

Στους 21 οι νεκροί από τη γρίπη στην χώρα μας – Τα 8 θύματα σε μία εβδομάδα.

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόλις σε μια εβδομάδα από τη γρίπη ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων στους 21, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Θλιβερή επίδοση με ένα νεκρό την ημέρα, καθώς βαδίζουμε προς τον Φεβρουάριο, όπου αναμένεται μεγαλύτερη έξαρση της «κανονικής γρίπης» , όπως κάθε χρόνο και με αγωνία εάν στην χώρα μας υπάρξουν κρούσματα-θύματα της επικίνδυνης κινέζικης γρίπης.

Από την πρώτη εβδομάδα της παρακολούθησης της γρίπης στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 13 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και 8 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ

Πρόκειται για 11 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη, μέση ηλικία 68,4 έτη και διάμεση 75 έτη. Τα 19 (90,5%) από τα 21 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, εξ' αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 8 (42,1%).
Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., αυτά σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι 88:

Πρόκειται για 58 άνδρες και 30 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη και διάμεση ηλικία 66 έτη. Τα 84 (95,5%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 4 (4,5%) στον ιό γρίπης τύπου Β.
Τα 74 (84,1%) από τα 88 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 6 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη και διάμεση ηλικία 80,5 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α.

Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα εξαπλώθηκε ο κορωνοϊός – Κρούσματα και σε άλλες 15 χώρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί ιδιαίτερα για την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως συνέβη στη Γερμανία, στο Βιετνάμ και στην Ιαπωνία. Αυτό σημαίνει ότι αν και οι αριθμοί των ασθενών είναι χαμηλοί εκτός Κίνας, ο ιός έχει την ικανότητα να προκαλέσει παγκόσμια επιδημία.

Με την επιβεβαιωμένη περίπτωση κορωνοϊού στο Θιβέτ, καθεμία επαρχία της ηπειρωτικής Κίνας έχει μολυνθεί πλέον από τον θανατηφόρο ιό. Οι θάνατοι μέχρι στιγμής είναι 170 και οι επιβεβαιωμένοι ασθενείς ξεπερνούν τους 8.100 παγκοσμίως.

Όλοι οι θάνατοι έχουν σημειωθεί στην Κίνα αλλά ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε 15 ακόμη χώρες όπου έχουν επιβεβαιωθεί 104 περιπτώσεις (14 στην Ταϊλάνδη, 11 στην Ιαπωνία, 10 στο Χονγκ και στη Σιγκαπούρη, οκτώ στην Ταϊβάν κ.ά.).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί ιδιαίτερα για την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως συνέβη στη Γερμανία, στο Βιετνάμ και στην Ιαπωνία όπου άνθρωποι κόλλησαν τον κορωνοϊό από άλλους ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι αν και οι αριθμοί των ασθενών είναι χαμηλοί εκτός Κίνας, ο ιός έχει την ικανότητα να προκαλέσει παγκόσμια επιδημία.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έκλεισε τα σύνορά της με την Κίνα, μήκους 4.300 χλμ, και από σήμερα, Πέμπτη, σταμάτησε να χορηγεί ηλεκτρονικά βίζα σε κινέζους πολίτες. Παράλληλα συνεχίζονται οι εθελοντικοί επαναπατρισμοί ξένων πολιτών από το Γουχάν όπου πρωτοεντοπίστηκε ο κορωνοϊός _ τον οποίο ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αποκάλεσε «διαβολοϊό». Η Βρετανία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Νέα Ζηλανδία θα βάλουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων τους επαναπατρισθέντες.

Η Αυστραλία θα τους πάει στο Νησί των Χριστουγέννων, που απέχει 2.000 χλμ, σε ένα κέντρο κράτησης που είχε χρησιμοποιηθεί για την φιλοξενία αιτούντων άσυλο. Η Σιγκαπούρη στήνει εγκαταστάσεις για καραντίνα στο Πουλάου Ουμπίν, ένα νησί στα βορειοανατολικά της. Η Βρετανία αρχικά είχε αποφασίσει να τους αφήσει να παραμείνουν ο καθένας σε καραντίνα στο σπίτι του αλλά μετά προτίμησε να τους φιλοξενήσει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η Ιταλία απαγόρευσε την αποβίβαση στους 6.000 επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου αγκυροβολημένου κοντά στη Ρώμη επειδή υπάρχουν υποψίες ότι μια 54χρονη γυναίκα από το Μακάο έχει τον ιό. Τόσο η ίδια όσο και το άτομο που ταξιδεύει μαζί της βρίσκονται σε απομόνωση μέσα στο πλοίο.

Ο κορωνοϊός έχει επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία, την δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, καθώς όλο και περισσότερες χώρες συστήνουν στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Κίνα. Αρκετές αερογραμμές έχουν σταματήσει ή περιορίσει τις πτήσεις προς την Κίνα ενώ εταιρείες όπως οι Google, Ikea, Starbucks και Tesla παραμένουν κλειστές μέχρι να αντιμετωπιστεί η επιδημία.

Οι 60 εκατ. κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, όπου βρίσκεται το Γουχάν και έχουν σημειωθεί σχεδόν όλοι οι θάνατοι, ζουν αποκλεισμένοι από την υπόλοιπη Κίνα. Σε ορισμένα μέρη έχουν καταγραφεί ελλείψεις τροφίμων. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν συνεχόμενη τροφοδοσία και σταθερές τιμές.

Η κινεζική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται όλοι οι αγώνες της σεζόν του 2020. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην κινεζική πόλη Ναντζίνγκ τον Μάρτιο αναβλήθηκε για το 2021.

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet αναλύει τις 99 περιπτώσεις κορωνοϊού που αντιμετωπίστηκαν στο νοσοκομείο Τζινγιντάν του Γουχάν από την 1η ως τις 20 Ιανουαρίου. Από τις 99 περιπτώσεις, οι 49 είχαν έρθει σε επαφή με την αγορά θαλασσινών και ζώων του Γουχάν απ' όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 55,5 χρόνια και οι περισσότεροι από αυτούς, οι 67, ήταν άντρες.

Οι 17 από τους ασθενείς ανέπτυξαν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας και οι 11 από αυτούς πέθαναν. Οι 31 από τους 99 βγήκαν από το νοσοκομείο ως τις 25 Ιανουαρίου.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο κορωνοϊός είναι πιο πιθανό να μολύνει άντρες μεγάλης ηλικίας που έχουν και άλλες παθήσεις. Από τους 99 ασθενείς, οι 51 είχαν κάποιο χρόνιο νόσημα, κυρίως καρδιαγγειακό ή εγκεφαλοαγγειακό.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline