Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  16:37:04

Δυσαρέσκεια των συνταξιούχων για τα αναδρομικά τους από τον Οκτώβριο. Αντί για τον Ιανουάριο και μετά τον Μάρτιο, τώρα θα τους δοθούν τον...Ιούνιο. Φορολογητέα και για πολύ ολιγότερους από τους αναμενόμενους δικαιούχους. Κύριο

Παγώνει η αρχική ικανοποίηση, από το περασμένο καλοκαίρι ότι μετά το ναυάγιο για «σοβαρά αναδρομικά» στις κύριες συντάξεις, μετά από πολύχρονες περικοπές (θέμα που εξακολουθεί επί μήνες παραμένει παγωμένο στο Συμβούλιο Επικρατείας) εξαερώνονται οι αρχικές υποσχέσεις-εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τα αναδρομικά στις επικουρικές.

Τον Ιούνιο τελικά και όχι Ιανουάριο ούτε Μάρτιο, όπως ήταν μια άλλη εκδοχή πριν δύο μήνες, θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με βάση τις αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Βεβαιότητα για το δεύτερο και όχι για το πρώτο( κύριες συντάξεις), αφού τα πάντα εξαρτώνται από την γενική απόφαση του ΣτΕ. για τα αναδρομικά της κατηγορίας αυτής, η οποία καθυστερεί να εκδοθεί επί τόσους μήνες, ενώ παράλληλα έχουν παγώσει οι εκδικάσεις των προσφυγών από φορείς και ιδιώτες για τα αναδρομικά τους.

Το χρονικό αυτό διάστημα είναι απαραίτητο καθώς θα πρέπει να γίνει εκ νέου επανυπολογισμός του συνόλου των 2,8 εκατομμυρίων κύριων συντάξεων. Κάτι γνωστό και δεδομένο εξαρχής όταν γίνονταν από την Κυβέρνηση, υπουργούς και βουλευτές, εξαγγελίες] για καταβολή των αναδρομικών και μάλιστα «πολύ ικανοποιητική και γενναιόδωρη» έως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο και μετά τον Μάρτιο.

Για να έλθουν από τότε σειρά συρρικνώσεων και απογοητεύσεων -χρόνου αναγνώρισης αναδρομικών και τελικής καταβολής, συμψηφισμών, τρόπου φορολογίας, διαδικασιών στα Υπουργεία, Εργασίας και Οικονομικών κλπ. Με προχθεσινή απογοήτευση τον Ιούνιο, δηλαδή κοντά ένα χρόνο από τις εκλογές. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτσης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στην αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το σύνολο των δικαστικών διεκδικήσεων των συνταξιούχων, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την όποια απόφαση, με γνώμονα και τις αντοχές της οικονομίας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, όπως αναφέρει η Καθημερινή, μετά την ψήφιση του νόμου και την δημοσιοποίησή του σε ΦΕΚ, θα ξεκινήσει και η προετοιμασία του νέου e-ΕΚΦΑ, ο οποίος θα κάνει επανυπολογισμό των συντάξεων.

Οι επικουρικές

Αναδρομικές αυξήσεις από την 1η Οκτωβρίου 2019 από 5 έως και 196 ευρώ τον μήνα θα δοθούν σε περίπου 300.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, καθώς στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, το άρθρο 44 ξεκαθαρίζει ρητά ότι οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις έως 30 Σεπτεμβρίου 2019, που αφορούν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2014, συνεχίζουν να καταβάλλονται από 1η Οκτωβρίου 2019 στο ύψος του ποσού που είχαν διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στις 31/12/2014.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline