Κυριακή 28 Απριλίου 2024  19:29:09

Διευκρινίσεις της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως για το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής, που θα εισαχθεί σε Γυμνάσια και Λύκεια. Μάλλον καθησυχαστικές για τους κάθε είδους «ανησυχούντες». Κύριο

Με πιλοτική εφαρμογή και σταδιακά στη Μέση Εκπαίδευση, μετά από επιλογή κειμένων και μαθημάτων από το Υπουργείο Παιδείας.

Υγιεινή διατροφή, εθελοντισμός, περιβαλλοντική συνείδηση αλλά και σεξουαλική αγωγή είναι ορισμένες από τις νέες θεματικές που θα αναπτυχθούν πιλοτικά από την επόμενη σχολική χρονιά στα σχολεία. Ωστόσο τα θέματα του σεξ προκάλεσαν και πάλι τα περισσότερα σχόλια, από καιρό άλλα θετικά και άλλα με επιφυλάξεις και αρνήσεις. Ιδιαίτερα από παράγοντες και χώρους της Εκκλησίας και της Νέας Δημοκρατίας.

Για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, η Υπουργός, Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι η θεματική έχει ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο, και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) επεξεργάζεται ήδη σχετικές προτάσεις.

«Μάλιστα, τις προσεχείς ημέρες το ΙΕΠ θα δημοσιεύσει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικού υλικού για όλες τις επιμέρους νέες θεματικές, οι οποίες και θα οργανώνονται σε 4 βασικούς θεματικούς πυλώνες, προκειμένου να υλοποιηθεί η πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων από το ερχόμενο σχολικό έτος.

Στο πλαίσιο αυτό, θα κληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υλοποιούν ήδη πετυχημένα προγράμματα στα σχολεία τα οποία αφορούν στις θεματικές όπως εθελοντισμός, οδική ασφάλεια, πρόληψη από εξαρτήσεις, ρομποτική, σεξουαλική αγωγή – να καταθέσουν τις προτάσεις τους και σχετικό υλικό ανά θεματική.
Είναι δέσμευσή μας να εκσυγχρονίσουμε το σχολείο, ώστε να εφοδιάσουμε τους μαθητές μας και με σύγχρονες δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να αξιοποιούν καλύτερα τη γνώση και να ανταποκρίνονται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον» αναφέρει σε δήλωσή της η Ν. Κεραμέως.

Νέες θεματικές στα σχολεία από Σεπτέμβριο

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων παρουσίασε στον πρωθυπουργό ένα φάκελο 78 σελίδων.

Υγιεινή διατροφή, εθελοντισμός, περιβαλλοντική συνείδηση, σεξουαλική αγωγή, επιχειρηματικότητα, είναι ορισμένες από τις νέες θεματικές που θα αναπτυχθούν πιλοτικά από την επόμενη σχολική χρονιά στα σχολεία. Παράλληλα, στόχος είναι τον Σεπτέμβριο του 2020 η λειτουργία 28 νέων προτύπων και 34 πειραματικών σχολείων, ενώ θα αναπτυχθούν προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Επίσης, για πρώτη φορά θα ιδρυθούν πειραματικές δομές κατάρτισης - ΙΕΚ.

Ειδικότερα, έπειτα από ένα εξάμηνο που η τριτοβάθμια εκπαίδευση μονοπώλησε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, πλέον ήλθε η σειρά το μεγαλύτερο βάρος να δοθεί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό προκύπτει από τις κυριότερες ενέργειες που έχει προγραμματίσει η ηγεσία του υπουργείου για το 2020 και τις παρουσίασε, χθες, στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αποτίμησης του κυβερνητικού έργου και του προγραμματισμού των επόμενων ενεργειών.

Ενδεικτικά, μιλώντας στην «Κ» η υπουργός Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι από την επόμενη σχολική χρονιά θα εισαχθούν νέες θεματικές ενότητες στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων και θα ενισχυθεί το μάθημα του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού. Βασικός στόχος, σύμφωνα με την ίδια, είναι οι μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις σε αντικείμενα πέραν των παραδοσιακών μαθημάτων, όπως και να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, με ενίσχυση της γλωσσομάθειας και των ψηφιακών δεξιοτήτων εντός του δημόσιου σχολείου.

Αυτό θα γίνει και μέσω της ανάπτυξης νέων προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία και δημιουργία νέου ψηφιακού υλικού. Παράλληλα, όπως έχει εξαγγελθεί, θα θεσμοθετηθεί νέο πλαίσιο πρότυπων και πειραματικών σχολείων, ενώ θα οργανωθεί επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες, ενώ θα δρομολογηθεί πρόγραμμα για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline