Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  03:52:43

Ο Πάιατ ξεκαθαρίζει για λογαριασμό των ΗΠΑ: «Όλα τα νησιά, μεγάλα και μικρά, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με την ηπειρωτική Ελλάδα». Βεβαίως με πρώτη την Κρήτη. Κύριο

Απάντηση-διευκρίνιση σε ανυπόστατες καταγγελίες με αφορμή συνέντευξη του αμερικανού πρέσβη στα ΝΕΑ ότι δήθεν «υπάρχει ύπουλο παιχνίδι των ΗΠΑ εις βάρος της Ελλάδος», επειδή ο αμερικανός πρέσβης αναγνώρισε θαλάσσιες ζώνες μόνο στα μεγάλα νησιά.

-Ξεκάθαρη θέση ότι όλα τα ελληνικά νησιά έχουν το ίδιο δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα εξέφρασε ο Τζέφρι Πάιατ ως άμεση αντίδραση στα σχόλια που δημοσιεύτηκαν για τη συνέντευξη του στα ΝΕΑ..

Ειδικότερα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με ανάρτησή του στο Τwitter, απάντησε σε άλλο χρήστη ο οποίος ζητά διευκρινίσεις για τα όσα είπε ο Πάιατ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» το Σάββατο. «Είναι πολύ ξεκάθαρο στη συνέντευξη. Η ερώτηση αφορούσε το συγκεκριμένο MOU και η απάντησή μου ήταν ότι "νησιά - συμπεριλαμβανομένων μεγάλων όπως η Κρήτη - έχουν τα ίδια δικαιώματα"».

Η ειδική ανάρτηση του Πάιατ

Η τοποθέτηση του Τζέφρι Πάιατ αποτελεί νέο ξεκάθαρο μήνυμα για την ακυρότητα των συμφωνιών που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών καθώς τα νησιά - συμπεριλαμβανομένων μεγάλων όπως η Κρήτη - έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως η ηπειρωτική Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι ο Τζέφρι Πάιατ, στη συνέντευξή του σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ «βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους». Ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε ότι η Ελλάδα «ύστερα από μία δεκαετή κρίση, μεταμορφώθηκε σε πηγή λύσεων, πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ» και μάλιστα, τόνισε ότι «παίζει ήδη περιφερειακό ρόλο ως εγγυήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών».

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την Ανατολική Μεσόγειο να είναι «ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας» και για αυτό το λόγο χαρακτήρισε ως «θετικό παράδειγμα» την «σθεναρή» υποστήριξή τους στον αγωγό EastMed.

Tζέφρι Πάιατ: «Οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλεια της Ελλάδας»

«Τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές», τονίζει στα «ΝΕΑ», ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα – Τι λέει για συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, τη συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, τον EastMed και τις επενδυτικές διαθέσεις των Αμερικανών

Ως πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ περιγράφει την Ελλάδα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Ο αμερικανός πρέσβης τονίζει στα «ΝΕΑ» τη δέσμευση της Ουάσιγκτον «στην ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας», ενώ αναφερόμενος στο μνημόνιο Αγκυρας – Σάρατζ, στέλνει σαφές μήνυμα ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν λύνεται με μονομερείς ενέργειες, υπογραμμίζοντας ότι «τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline