Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  16:32:44

Ο ΟΗΕ άρχισε να ξυπνάει: Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας. Δεν ανακοίνωσε ακόμα συγκεκριμένα μέτρα καταδίκης της Τουρκίας. Κύριο

Αυστηρό SMS των ελληνικών αρχών σε μετανάστες: «Κανείς δεν μπορεί να περάσει τα ελληνικά σύνορα». Νέο πακέτο μέτρων για ασύμμετρη απειλή με πέντε στόχους αποτροπής της εισβολής παράνομων μεταναστών με διακινητή την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.



Η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες προς την Ευρώπη με τρόπο αυθαίρετο, προκλητικό, εκβιαστικό. Με χαμηλά ανακλαστικά ακόμα ο ΟΗΕ καταγράφει απλώς το γεγονός, δεν αντιδρά ακόμα, όπως έχει υποχρέωση. Ούτε ακόμα προβαίνει σε φραστική ανησυχία ή χλωμή καταδίκη.
Περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας - Ελλάδας μετά την απειλή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αφήσει να περάσουν πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων», κατά υπολογισμούς του ΔΟΜ. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά».
Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας (...) έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα.

«Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά βλέπουμε επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά», πρόσθεσε.
Ο Λάντο Γκβιλάβα ανέφερε ότι ο ΔΟΜ διανέμει τρόφιμα και άλλα απαραίτητα, όμως καθώς επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τόνισε πως είναι «ανήσυχος για τους πιο ευάλωτους και εκτεθειμένους» πρόσφυγες και μετανάστες.

Λεωφορεία γεμάτα με μετανάστες που ήλπιζαν να τους αφήσουν να μπουν στην Ευρώπη συνέχιζαν να φθάνουν το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη.
Η Τουρκία μισάνοιξε τις πόρτες προς την Ευρώπη την Παρασκευή, απειλώντας να αφήσει να περάσει νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών αν δεν εξασφαλίσει ενεργή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μπραντεφέρ της με τη Ρωσία στη Συρία.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε χθες Σάββατο: «Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τις πόρτες. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες». Ανοίξαμε

Έτοιμοι για «απόβαση» στη Λέσβο 150.000 μετανάστες και πρόσφυγες

Προετοιμασμένες για την απόπειρα αθρόων προσελεύσεων λέμβων από τα τουρκικά παράλια είναι οι ελληνικές αρχές, καθώς φαίνεται ότι απέναντι από τη Λέσβο υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες που υπολογίζονται στις 150.000.
Ανάλογες πληροφορίες υπάρχουν και για την περιοχή στην υπόλοιπη Ανατολία.

Η εικόνα αυτή έχει προκύψει μετά την επεξεργασία στοιχείων που συγκέντρωσαν με διάφορους αδιαμφισβήτητης αξιοπιστίας τρόπους οι ελληνικές αρχές.
Η συγκεκριμένη εικόνα επιβεβαιώνεται από τις εκτιμήσεις και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για τη συγκέντρωση ολοένα και περισσότερων ατόμων στα τουρκικά παράλια. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, το τελευταίο 24ωρο μόνο έχει αυξηθεί η παρουσία γυναικών και παιδιών, κάτι που μέχρι πριν από λίγες ώρες δεν συνέβαινε.

Σήμερα οι καιρικές συνθήκες στο ανατολικό Αιγαίο είναι πολύ καλές και ευνοούν τον διάπλου από τα παράλια της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά, ενώ τις επόμενες ώρες οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω και υπάρχουν φόβοι ότι οι ροές τα επόμενα 24ωρα θα αυξηθούν γεωμετρικά.
Από την Αθήνα αποτιμάται θετικά το γεγονός ότι στην περιοχή βρίσκεται και η γερμανική φρεγάτα, στην οποία επιβαίνει ο διοικητής του νατοϊκού στολίσκου SNMG2, που έχει αρμοδιότητα την επιτήρηση των προσφυγικών ροών, καθώς αντιλαμβάνεται ιδίοις όμασι ότι η τουρκική ακτοφυλακή όχι απλώς δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των ελληνικών αρχών και της Frontex, αλλά αντιθέτως βοηθάει τις λέμβους να περνούν στην πλευρά των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από την ελληνική πλευρά υπάρχουν οδηγίες προς το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό για μέτρα αποτροπής, όπως είναι η παρεμπόδιση ή η ρίψη φωτοβολίδων στον αέρα, μέτρα τα οποία ωστόσο έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, καθώς το μέγεθος των ακτογραμμών Ελλάδας-Τουρκίας εκτείνεται σε κάποιες χιλιάδες μίλια.

Αυστηρό MS των ελληνικών αρχών σε μετανάστες: «Κανείς δεν μπορεί να περάσει τα ελληνικά σύνορα»

«Η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα για την ενημέρωση των ανθρώπων που παρακινούμενοι από fake news κινούνται ή συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ανατολικών μας συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων στα σύνορα, ώστε να ενημερωθούν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον, προσθέτουν ότι χιλιάδες ξένα κινητά που βρίσκονται κοντά στην περιοχή, λαμβάνουν τα παρακάτω μηνύματα, καθώς πλησιάζουν τα σύνορα: «Κανείς δεν μπορεί να περάσει τα ελληνικά σύνορα. Όλοι όσοι επιχειρούν παράνομη είσοδο, εμποδίζονται πραγματικά να εισέλθουν. Οι αριθμοί που αναφέρουν οι τουρκικές αρχές είναι εντελώς ψευδείς και παραπλανητικοί».

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι πρόκειται για διαφοροποίηση από το προηγούμενο μήνυμα που ανέφερε «Από την Ελληνική Δημοκρατία: Η Ελλάδα αυξάνει τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στο μέγιστο βαθμό. Μην αποπειραθείτε να περάσετε παράνομα τα ελληνικά σύνορα» και πως έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline