Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  05:00:34

Γιατί έκλεισαν όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και πανεπιστήμια για 14 ημέρες..... Τα 4 «ορφανά κρούσματα» απέδειξαν ότι υπάρχουν πολλοί άγνωστοι μολυσμένοι, με τα παιδιά να είναι οι καλύτεροι αγωγοί για την επέκταση της νόσου. Κύριο

Κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων σε όλη τη χώρα για 14 ημέρες, επίσης τα φροντιστήρια, οι συλλογικές αθλητικές δραστηριότητες κλπ.

Όλα ξεκίνησαν και κορυφώθηκαν από τον έντονο προβληματισμό, που προκλήθηκε η αποκάλυψη ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας μεταξύ των κρουσμάτων του κορωνοϊού υπάρχουν και τέσσερα «ορφανά».

Σύμφωνα με καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ως «ορφανά» κρούσματα ορίζονται όσοι ασθενείς έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν ύποπτο ιστορικό. Δηλαδή «δεν έχουν ταξιδέψει σε χώρα με επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει. Αυτό δημιουργεί μεγάλη αγωνία για τα κρυφά περιστατικά επέκτασης της νόσου και της μόλυνσης».

Αυτά τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας απέδειξαν ότι ήδη υπάρχει κρυφή διασπορά στον πληθυσμό και δεν θα χρειάζεται κάποιος να έρθει από το εξωτερικό ή να έχει έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Θλιβερή διαπίστωση ότι
«Ο ιός κατά πάσα πιθανότητα έχει διασπαρεί στον ελληνικό πληθυσμό». Με πρώτους και καλύτερους φορείς μόλυνσης τους νέους σε ηλικία, οι οποίοι μπορεί να περνούν την νόσο με λιγότερο προσωπικό κίνδυνο, όμως ταυτόχρονα αποτελούν δυναμικούς και επικίνδυνους παράγοντες επέκτασης της νόσου στον γενικό πληθυσμό. Καταρχήν μεταξύ τους και μετά στον χώρο τους δηλαδή, σε γονείς, παππούδες και σε άλλους συγγενείς και φίλους της οικογένειας τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια κατόπιν εισήγησης της ειδικής επιτροπής, γίνεται αναστολή όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας τις επόμενες 14 ημέρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ΙΕΚ, πανεπιστήμια.

Ο χρονικός ορίζοντας που έδωσε ο κ. Κικίλιας για το κλείσιμο των σχολείων ολοκληρώνεται ανήμερα της 25ης Μαρτίου και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις να ματαιωθούν οι παρελάσεις της εθνικής επετείου, αφού η απουσία-αργία δύο εβδομάδων φτάνει έως τις 24 Μαρτίου.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε πως θα ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Εσωτερικών έχει έτοιμη εγκύκλιο που αφορά την εργασία των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΟΤΑ και αναμένει τη διευκρίνιση των λεπτομερειών για την έκταση των προληπτικών μέτρων στη χώρα, ώστε να αποστείλει την εγκύκλιο στις υπηρεσίες. Τα μέτρα αυτά θα στείλουν τους δημοσίους υπαλλήλους για εργασία στο σπίτι τους, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες.

Αναλυτικά η δήλωση του Βασίλη Κικίλια

«Κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων, η Kυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας, όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλης της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες.

Αυτό αφορά βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, ΙΕΚ, Πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια.

Το έκτακτο αυτό μέτρο γίνεται για προληπτικούς λόγους με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται άμεσα ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανηλίκων μαθητών και μαθητριών.

Προβλέπεται, επίσης, ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται.

Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει να επιδείξουμε όλοι ατομική ευθύνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, καθώς το μέτρο αφορά στην μείωση της διασποράς της νόσου».

Κλείνουν και τα φροντιστήρια με απόφαση Κεραμέως

Μετά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ο κορωνοϊός κλείνει και τα φροντιστήρια. Συγκεκριμένα, με απόφαση της υπουργού Παιδείας κλείνουν όλα τα φροντιστήρια για τις επόμενες ημέρες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline