Κυριακή 5 Μαϊου 2024  22:59:34

Με συνεχείς προκλήσεις σε αέρα -ξηρά- θάλασσα ο Ερντογάν επιδιώκει «θερμό γεγονός» σύγκρουσης με την Ελλάδα, όπως δεν αποκλείει ο αμερικανός πρέσβης. Χολερικός εκτοξεύει μίσος κατά της Κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη. Κύριο

Ερντογάν: «Θα κυνηγούμε τα ελληνικά σκάφη στο Αιγαίο». Δήλωσε την ίδια ημέρα κατά την οποία έγιναν παραβάσεις και παραβιάσεις από τουρκικές πτήσεις και ταυτόχρονα προκλήσεις και εντάσεις στη περιοχή των συνόρων του Έβρου.

1.Γ. Πλακιωτάκης: Στόχος της Τουρκίας είναι να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο

«Η Τουρκία, για ακόμη μία φορά, παραβιάζει με τρόπο προκλητικό και επικίνδυνο τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ο στόχος της είναι φανερός: Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο». Αυτό τονίζει, με σημερινή δήλωσή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά το συμβάν που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή της Κω, όταν τουρκική ακταιωρός πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους.

Επίσης, ο υπουργός επισημαίνει ότι «η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα τουρκικά σχέδια» ενώ σημειώνει πως «για ακόμη μία φορά η Τουρκία εκτίθεται στα μάτια της διεθνούς κοινότητας».
«Όσο κι αν ενοχλείται η Τουρκία, το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά μας έχοντας αυξήσει στον μέγιστο βαθμό την επιχειρησιακή του δραστηριότητα», προσθέτει ο υπουργός Ναυτιλίας.

2. «Αυτοί διαφεύγουν κι εμείς τους κυνηγούμε. Κι από δω και πέρα έτσι θα γίνεται», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, για τα περιστατικά παρενοχλήσεων σκαφών του ελληνικού λιμενικού από τουρκικές ακταιωρούς στο Αιγαίο.

Παράλληλα δήλωσε ότι η χώρα του θα διατηρήσει τα σύνορά της με την Ευρώπη ανοικτά και θα επιτρέπει τη διέλευση των μεταναστών μέχρι να λάβει «συγκεκριμένη» απάντηση από την ΕΕ στα αιτήματά της.
«Διατηρούμε τα μέτρα που εφαρμόζονται στα σύνορα μέχρι να λάβουμε συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα της Τουρκίας», επεσήμανε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του προς τους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑKP).

Τα αιτήματα της Τουρκίας, όπως τα ανέφερε ο Ερντογάν, περιλαμβάνουν την επανέναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ σχετικά με την «ελευθερία της μετακίνησης, το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, την επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης και οικονομική βοήθεια».
«Δεν ζητιανεύουμε. Το μόνο που ζητάμε είναι να τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί στη χώρα μας», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η εισροή παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη δεν θα περιοριστεί στην Ελλάδα, αλλά θα επεκταθεί σε όλη τη Μεσόγειο καθώς βελτιώνεται ο καιρός», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τέσσερις μετανάστες έχουν σκοτωθεί κατά την προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα, ενώ κατήγγειλε την ΕΕ η οποία αγνοεί «τις απάνθρωπες» και «βάρβαρες» ενέργειες της Ελλάδας.
Η ΕΕ έχει κατηγορήσει τον Ερντογάν για «εκβιασμό» μέσω των μεταναστών και τον έχει καλέσει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας του 2016, η οποία προβλέπει ότι οι μετανάστες θα μένουν στην Τουρκία με αντάλλαγμα κυρίως οικονομική βοήθεια.
Από την πλευρά της η Άγκυρα κατηγορεί την ΕΕ ότι δεν έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας και υποστηρίζει ότι αυτή πρέπει «να επικαιροποιηθεί» εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στην Ιντλίμπ της Συρίας.

3. Πτήση και πάνω από τους Καλόγερους, βορειοανατολικά της Άνδρου

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τον Βόρειο Έβρο σε ύψος από 10.000 έως 500 πόδια, στις 14:50 μ.μ.
Μισή ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 15:27 μ.μ. ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, επίσης, πέταξε πάνω από τους Καλόγερους - βορειοανατολικά της Άνδρου-στα 26.000 πόδια.

4.ΥΠΕΞ: «Εκτός ευρωπαϊκών ορίων και λογικής» οι τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις

Σε ανακοίνωση προέβη την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη σύγκρουση τουρκικής ακταιώρου με σκάφος του Λιμενικού στην Κω.
«Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Προστίθεται, μάλιστα, ότι «αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής. Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα.»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline