Τρίτη 7 Μαϊου 2024  21:30:30

Δεύτερη ήττα της Τουρκίας- Ερντογάν, μετά τον Έβρο. Ναυάγησε η πομπώδης αποστολή του γεωτρύπανου «Yavuz» από την κυπριακή ΑΟΖ. Κύριο

Δεύτερη ντροπιαστική αποχώρηση, παρά τις εξαγγελίες και τις απειλές.– Ναυάγησε η τουρκική γεώτρηση.

Πρόωρα σε σχέση με τους φιλόδοξους στόχους του και τις δηλώσεις του Εντομών και των υπουργών του, έβαλε πλώρη επιστροφής για το λιμάνι της Σινίφκης στις νότιες ακτές της Τουρκίας τα ξημερώματα της Δευτέρας το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου. Δεύτερη ήττα της επιθετικής τακτικής της Τουρκίας και προσωπικά του Ερντογάν κατά του Ελληνισμού.

Πρόωρα έβαλε πλώρη για το λιμάνι της Σινίφκης στις νότιες ακτές της Τουρκίας τα ξημερώματα της Δευτέρας το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου.

Το Yavuz πραγματοποιούσε παράνομη γεώτρηση στο στόχο «Λευκωσία-1» του τεμαχίου 9 στην Κυπριακή ΑΟΖ από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου.
Πρόκειται για σημείο νοτίως του υποθαλάσσιου όρους «Ερατοσθένης» και στο άκρο του λεγόμενου περι-Ερατοσθένιου δακτυλίου.
Περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιότερα, εντός του τεμαχίου 9, η ΕΝΙ έχει πραγματοποιήσει γεώτρηση το 2015, στο στόχο «Ονισήφορος», χωρίς θετικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η παράνομη γεώτρηση είχε σχεδιαστεί να φθάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1.930 μέτρων.

Το Yavuz και τα πλοία υποστήριξης Ertugrul Bey, Osman Bey και Orhan Bey, σύμφωνα με την παράτυπη Navtex που είχε εκδώσει η Τουρκία στις 2 Μαρτίου, προβλεπόταν να αποχωρήσουν στις 24 Μαΐου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πρόωρη αποχώρηση του Yavuz οφείλεται σε νέα αποτυχία της γεώτρησης.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την έκτη παράνομη τουρκική γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ, ΜΕ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΗΤΤΕΣ Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ «ΕΠΕΚΤΑΣΗ» ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓAΝ

Οι τελευταίες πέντε εβδομάδες έχουν δημιουργήσει στην Αθήνα μια νέα, σωρευτική εμπειρία σχετικά με τον τρόπο συμπεριφοράς της Τουρκίας, από τον Εβρο και την ασύμμετρη υβριδική απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας υπό την κάλυψη ενός μανδύα μεταναστευτικών ροών, μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο και την επιχείρηση μεταφοράς αντιαεροπορικών συστημάτων με το πλοίο «Pray», το οποίο και τελικά εξετράπη της πορείας του προς τη Μιζράτα.

Η απρόσμενη επιπλοκή που έλαβαν οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στον Eβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την καταλυτική εμφάνιση του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με το αδιέξοδο στη βόρεια Συρία, καθιστούν την Τουρκία έναν δρώντα με ιδιαίτερα προβλήματα που δύσκολα θα μπορούσε να επιτύχει στην παρούσα φάση τους σχεδιασμούς του σε όλη την περιοχή, όπως τουλάχιστον τους είχε υπολογίσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Γι' αυτό τον λόγο, στην Αθήνα το καθεστώς πρόνοιας και επιφυλακής το επόμενο χρονικό διάστημα, όχι απλά δεν περιορίζεται, αλλά αυξάνεται.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές με βαθύτατη γνώση των εξελίξεων τις τελευταίες εβδομάδες, επισημαίνουν στην «Κ» ότι το σχέδιο μεταφοράς μεταναστών από την κυβέρνηση Ερντογάν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας ήταν οργανωμένο κεντρικά, καθώς γι' αυτό χρησιμοποιήθηκαν μισθωμένα λεωφορεία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τη σχετική χρήση και στρατιωτικών οχημάτων. Η προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης για αιφνιδιασμό της Ελλάδας απέτυχε παταγωδώς και η πρώτη αντίδραση του ΓΕΕΘΑ και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) και του Λιμενικού σε στεριά, θάλασσα και αέρα χαρακτηρίστηκε από απόλυτη επιτυχία.

Η ένταση μέρα με τη μέρα αυξανόταν, αλλά με συντονισμένες ενέργειες κάθε προσπάθεια αποκρουόταν με επιτυχία. Ταυτόχρονα με τις επιχειρήσεις επιτήρησης και αποτροπής, οργανώθηκε άμεσα σύστημα επισκευής και ισχυροποίησης των υπαρχόντων αποτρεπτικών εμποδίων αλλά και δημιουργίας νέων σε όλο το μήκος των συνόρων στον Εβρο, κάτι το οποίο είναι ένα κέρδος με ευρύτερο ορίζοντα, καθώς τα συγκεκριμένα μέτρα είναι πλέον μόνιμα.

Στη Λιβύη.......Η πλήρης αποτυχία του σχεδίου του Ερντογάν στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση συνδυάστηκε με την εξίσου απογοητευτική έκβαση της απόπειρας μεταφοράς μεγάλης ποσότητας οπλισμού στη Λιβύη από το πλοίο «Pray», κατόπιν συντονισμένων ενεργειών Ελλάδας και Γαλλίας, την οποία αποκάλυψε προ ολίγων ημερών η «Κ». Το συγκεκριμένο περιστατικό, σε συνδυασμό με τις αρνητικές εξελίξεις και τις τουρκικές απώλειες στο θέατρο επιχειρήσεων της Λιβύης, έθεσε την Τουρκία και πάλι απέναντι στη διεθνή κοινότητα με τρόπο εξαιρετικά δυσμενή για τα συμφέροντά της.

Στο θέατρο επιχειρήσεων της Συρίας, οι εξελίξεις έχουν καταστεί και εκεί ιδιαιτέρως πιεστικές. Οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ σταδιακά ενισχύονται στην περιφέρεια του Ιντλίμπ, ενώ και η Μόσχα του Βλαντιμίρ Πούτιν ασκεί ασφυκτική πίεση, στο πλαίσιο προηγούμενων συμφωνιών, τις οποίες η Τουρκία δεν θέλει να τηρήσει. Η προσπάθεια του κ. Ερντογάν να σύρει το ΝΑΤΟ στη λήψη απόφασης εμπλοκής της συμμαχίας στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, ώστε η τελευταία να υποκύψει στις απαιτήσεις της, απέτυχε επίσης. Κατέστη σαφές ότι κανείς δεν θέλει να συρθεί στον πολεμικό βούρκο της Συρίας με σύντροφο εν όπλοις την αναξιόπιστη στις συμφωνίες της Τουρκία, αφού όλοι γνωρίζουν ότι το τίμημα θα είναι δυσανάλογο έναντι ελάχιστων ή και μηδενικών ωφελημάτων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline