Τρίτη 7 Μαϊου 2024  10:34:08

Αναζητούνται λύσεις για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (όπως και πριν του Επιταφίου..). Πως θα διανεμηθεί το Άγιο Φως στους χιλιάδες πιστούς παντού στην Ελλάδα... Οι κανόνες της εξουσίας από χθες βράδυ. Κύριο

Σενάρια για πιθανή προσέλευση πιστών ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα σε Ναούς και Μονές, σε ώρες εκτός λειτουργιών.

Οι κανόνες και οι πιθανές εξαιρέσεις και ανυποταξίες των πιστών. Είτε φανατικών, όπως ήδη σε Πάτρα και Χανιά είτε απλών πιστών. Χθες βράδυ, με κοινή υπουργική απόφαση επιτρέπεται η λειτουργία των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα αλλά κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η λειτουργία των εκκλησιών θα τελείται με την παρουσία μόνο τεσσάρων ατόμων, του ιερέα, του ψάλτη, του νεωκόρου και ίσως ενός άλλου ψάλτη ή ιερά. Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος, σε τηλεδιάσκεψη, είχε αποφασίσει ότι οι Ιερές Ακολουθίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς και οι Θείες Λειτουργίες θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.

Η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα

Mε ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας προβλέπονται νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020. Οι νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους λατρείας προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Ενώ θα επιτρέπονται οι ιεροπραξίες και στις Μονές κεκλεισμένων των θυρών με την προϋπόθεση σε αυτή να μετέχουν μόνο τα μέλη της μοναστικής αδελφότητας και με αριθμητικό περιορισμό τους δέκα.

Με κοινή υπουργική απόφαση που σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα ωρών να εκδοθεί, θα επιτρέπεται η λειτουργία των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα αλλά κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, προβλέπεται ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο για την λειτουργία των εκκλησιών το οποίο θα ορίζει ότι σε κάθε εκκλησία που θα γίνεται λειτουργία θα υπάρχουν μόνο 4 άτομα. Δηλαδή, ο ιερέας, ο ψάλτης, ο νεωκόρος και ίσως άλλος ένας ψάλτης ή ιερέας. Στις λειτουργίες μεταδίδονται τηλεοπτικά ή ιντερνετικά ή και ραδιοφωνικά θα επιτρέπεται επίσης αυστηρό πλαίσιο.

Ενώ θα επιτρέπονται οι ιεροπραξίες και στις Μονές κεκλεισμένων των θυρών με την προϋπόθεση σε αυτή να μετέχουν μόνο τα μέλη της μοναστικής αδελφότητας και με αριθμητικό περιορισμό τους δέκα. Εξετάζεται η λειτουργία των εκκλησιών χωρίς κόσμο τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με το Πάσχα επανέλαβε ότι «όλοι αντιλαμβανόμαστε πως φέτος ο εορτασμός του Πάσχα θα είναι διαφορετικός και ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις των ειδικών».

Αναφορικά με το αν θα γίνουν λειτουργίες στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργία των εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών τις ημέρες του Πάσχα.
Ωστόσο τόνισε πως προκαλούν προβληματισμό γεγονότα που παρατηρήθηκαν σε δύο εκκλησίες. Αυτά δεν έχουν σχέση με πιστούς, αλλά με φανατικούς, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι μια πραγματικά σύνθετη άσκηση, που αφορά το Άγιο Φως, τη μεταφορά του από Ισραήλ και τη διασπορά του σε όλη την Ελλάδα με ασφάλεια», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Το θέμα της διαδικασίας μεταφοράς και υποδοχής του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα συζήτησαν σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης και ο έξαρχος του Πανάγιου Τάφου, αρχιμανδρίτη κ. Δαμιανός.

«Λόγω των συνθηκών από την εξάπλωση της πανδημίας, η διαδικασία θα διαφοροποιηθεί από την πρακτική που ακολουθείτο τα προηγούμενα έτη, με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το Άγιο Φως.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη λειτουργία και τις δράσεις του Πατριαρχείου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Βλάσης εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Πατριάρχη κ. Θεόφιλο, υπογραμμίζοντας την καθοριστική σημασία του για τη διατήρηση και προώθηση της ελληνορθόδοξης παράδοσης στη Μέση Ανατολή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline