Σάββατο 4 Μαϊου 2024  11:52:47

«Εφεύρημα της Κυβέρνησης και όχι δικό μας τα 9 άτομα»... Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν και απορούν για τα 9 άτομα στο κοινό τραπέζι. Σημασία έχουν λχ. εάν θα φορούν μάσκες, οι ηλικίες τους και σε πόσο στενή επαφή έχουν βρεθεί. Κύριο

«Εννέα άτομα από δύο γνωστές οικογένειες , δεν είναι το ίδιο με οκτώ-έστω- άτομα από άγνωστα ζευγάρια, χωρίς δοκιμασμένες επαφές τους».

Οι λοιμωξιολόγοι, εμφανίζονται να απορούν με την απόφαση, για εννέα άτομα στο γιορτινό τραπέζι και χρήζει διευκρινήσεων αν τελικά οι συμμετέχοντες μπορούν να είναι από την ίδια, συγγενική, ή φιλική οικογένεια.

Σύγχυση έχει προκληθεί με την απόφαση της κυβέρνησης για παρουσία έως 9 ατόμων στο εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Οι λοιμωξιολόγοι, εμφανίζονται να απορούν με την εν λόγω απόφαση, υποστηρίζοντας πως ο μέγιστος αριθμός των εννέα ατόμων, δεν συζητήθηκε στην Επιτροπή, ενώ χρήζει διευκρινήσεων αν τελικά οι συμμετέχοντες μπορούν να είναι από την ίδια, συγγενική, ή φιλική οικογένεια.

«Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συστήνουμε σε όλους, αυτές οι γιορτές να μην είναι αφορμή για συγχρωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, παρουσιάζοντας την οριστική απόφαση της κυβέρνησης.
Από την πλευρά τους, λοιμωξιολόγοι, σημειώνουν ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν με τη θέση, για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι.

Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ενδοοικογενειακή διασπορά, ξεκαθαρίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε να μείνουμε σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους.

Αρκετοί εξάλλου, θεωρούν ότι ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, προειδοποιώντας ότι η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να προκαλέσει νέα έκρηξη κρουσμάτων και να φέρει πιο κοντά ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Όπως τονίζουν τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν σε σπίτια, παρά το lockdown, μπορεί να προκαλέσουν υπερμετάδοση του κορωναϊού ακόμα και σε ελάχιστα λεπτά.

Γιορτές μόνο με την οικογένεια

Κατηγορηματικός ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να τα περάσουν μαζί μόνο τα άτομα μιας οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι, εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Εξήγησε ότι οι αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι.
«Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας τόνισε ο καθηγητής» και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.

Η θέση της επιτροπής για το ρεβεγιόν

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον Σκάι, είπε ότι η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δημιουργείται μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό 9.
«Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», σημείωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει αλλά είναι όργανο που γνωμοδοτεί.

«Ο αριθμός 9 δεν συζητήθηκε στην επιτροπή»

Ο αριθμός 9 που εμφανίζεται τελευταία όλο και περισσότερο στα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, «δεν προτάθηκε από την επιτροπή» σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.
«Ο αριθμός 9 δεν συζητήθηκε στην επιτροπή. Δεν ξέρει κανείς πώς προέκυψε και από ποιον ούτε για τις εκκλησίες ούτε για τα σπίτια» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA, κάνοντας λόγο για αυθαίρετο αριθμό και πολιτική απόφαση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline