Πέμπτη 16 Μαϊου 2024  00:53:54

Με λεονταρισμούς κατά του εξοπλισμού των νησιών μας, θέλουν να κρύβουν τη μεγάλη ανησυχία τους για τα 18 ελληνικά Rafale- Σε ποια σημεία υπερτερούν και πόσο αλλάζουν ισορροπίες στο Αιγαίο. Κύριο

Μετά τα υποβρύχια μας στη θάλασσα του Αιγαίου και το εμπάργκο από τις ΗΠΑ, τη Ολλανδία και τη Γαλλία τα 18 μαχητικά αεροπλάνα, που θα αρχίσουν να παραδίδονται μέσα στο 2021 θα ανατρέψουν τους σημερινούς συσχετισμούς στον αέρα.

Κατάδηλη η ανησυχία τους στη Άγκυρα, η απαξίωση τους από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και οι πρώτες κυρώσεις, που δεν τις περίμεναν και δεν θέλουν να τις πιστέψουν. Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Τουρκία η συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία για τη προμήθεια των 18 Rafale,ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν ότι τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που θα αποκτήσει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερτερούν σε σχέση με τα τουρκικά F-16, καθώς πρόκειται για 4ης γενιάς αεροσκάφη.

«Αν συγκρίνουμε τα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας F-16, τα οποία είναι 3ης γενιάς, με τα Rafale, καταλαβαίνουμε ότι θα δημιουργήσουν κάποιες διαφοροποιήσεις, καθώς θα υπερτερούν τεχνολογικά δεδομένου ότι είναι 4ης γενιάς αεροσκάφη. Για να το πούμε πιο απλά, το ραντάρ του υπερτερεί λόγω της εμβέλειας και των ικανοτήτων του, θα διαθέτει όπλα νέας γενιάς, τα οποία τα εκτοξεύεις, κατευθύνονται μόνα τους και τα ξεχνάς, ενώ και οι πύραυλοι που θα μεταφέρει θα δίνουν πλεονέκτημα στο αεροσκάφος», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη απόστρατος πιλότος της τουρκικής αεροπορίας.

Νωρίτερα τα γαλλικά Ραφάλ στην Ελλάδα – Το χρονοδιάγραμμα των παραλαβών

Τον Ιανουάριο, ομάδα τεχνικών και ιπτάμενοι αναμένεται να μεταβούν στη Γαλλία προκειμένου να εκπαιδευτούν και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα μαζί με Γάλλους εκπαιδευτές, ώστε στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα να στηθεί ένα Κέντρο Εκπαίδευσης των χειριστών για τα Ραφάλ.

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται για να φτάσουν στην Ελλάδα νωρίτερα από ότι προβλεπόταν αρχικά τα πρώτα γαλλικά μαχητικά Ραφάλ.

Στόχος είναι γίνει η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων μαχητικών τον Ιανουάριο του 2021. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τα έξι καινούρια Ραφάλ να φτάσουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης την άνοιξη και η παραλαβή να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι με τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα μαχητικά. Στην Ελλάδα θα φτάσουν συνολικά 14 μονοθέσια και 4 διθέσια μαχητικά αεροσκάφη.

Τον Ιανουάριο, ομάδα τεχνικών και ιπτάμενοι, αναμένεται να μεταβούν στη Γαλλία προκειμένου να εκπαιδευτούν και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα μαζί με Γάλλους εκπαιδευτές, ώστε στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα να στηθεί ένα Κέντρο Εκπαίδευσης των χειριστών για τα Ραφάλ.

Η Αθήνα ζητά όλα τα αεροσκάφη να είναι της έκδοσης F3R, που σημαίνει ότι θα μπορούν αν φέρουν όλα τα όπλα που έχει στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία αλλά και τους πυραύλους Meteor εφόσον τους προμηθευτεί. Αυτό είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα του εν λόγω μαχητικού αεροσκάφους έναντι των αεροσκαφών άλλου τύπου που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας.

Έτοιμο να αποπλεύσει το Σαρλ ντε Γκολ

Την ίδια ώρα, γαλλική τηλεόραση μετέδωσε ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» η ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, είναι έτοιμο να αποπλεύσει από την Τουλόν για αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν διευκρινίζεται η αποστολή του, ωστόσο στο παρελθόν Γάλλοι αξιωματούχοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να βρεθεί και νοτίως της Κρήτης καθώς και στην περιοχή της Λιβύης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline