Σάββατο 27 Απριλίου 2024  06:01:27

Αδίστακτος μονοκράτορας o Ερντογάν... Μετά τον δήμαρχο της Πόλης, εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα θέλει ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας. Κύριο

Τρίτο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές και με καλύτερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις..

1.Να τεθεί εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα HDP ζήτησε σήμερα με δηλώσεις του ο γενικός εισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, Μπεκίρ Σαχίν, επικαλούμενος τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Τυφλό όργανο του Τ. Ερντογκάν, αδίστακτος από την έως τώρα κατάντια ευτελισμού-ανυποληψίας της Δικαιοσύνης στην Τουρκία(τελευταία περίπτωση υποταγής η καταδίκη του δημάρχου Κωνσταντινουπόλεως) , απόλυτου υπηρέτη στις εκλογικές -πολιτικές σκοπιμότητες του αυταρχικού ηγέτη της Τουρκίας.

Ο γενικός εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχίν κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ότι συνδέεται με οργανικό τρόπο με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση και έχει κηρυχθεί εκτός νόμου.

«Ενεργούν σχεδόν σαν γραφείο στρατολόγησης» του PKK, είπε ο Σαχίν για το HDP, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Και ο Σαχίν συνέχισε: «Κανείς δεν έχει ακούσει από τους εκπροσώπους του κατηγορούμενου κόμματος να καταδικάζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK. Οι επικεφαλής του έχουν πει ότι δεν θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αλλά το αναγνώριζαν ως "ένοπλο λαϊκό κίνημα". Όλες αυτές οι δηλώσεις περιλαμβάνονται στα αρχεία που κατατέθηκαν στο Δικαστήριο».

Εισαγγελέας ζήτησε σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP με την κατηγορία της τρομοκρατίας, μερικούς μήνες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη χώρα.
Ο γενικός εισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ότι συνδέεται «με οργανικό τρόπο» με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια ένοπλη οργάνωση την οποία η Άγκυρα και οι Δυτικοί σύμμαχοί της έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική».

«Ενεργούν σχεδόν σαν γραφείο στρατολόγησης» του PKK, δήλωσε ο εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχίν μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Το HDP, που αρνείται ότι συνδέεται με το PKK, έχει διορία ενός μήνα για να παρουσιάσει την υπεράσπισή του, εξήγησε εκπρόσωπος του κόμματος.

Για να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των 15 μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Την Πέμπτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε, με οκτώ ψήφους υπέρ και επτά κατά, να ανασταλεί η παροχή κρατικής επιχορήγησης στο HDP.
Φέτος το φιλοκουρδικό κόμμα θα έπρεπε να λάβει από το κράτος 539 εκατ. τουρκικές λίρες (26,7 εκατ. ευρώ), με το ένα τρίτο του ποσού να έπρεπε να καταβληθεί πριν από τις 10 Ιανουαρίου.
Το HDP χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «κατάχρηση δικαίου» και έχει διορία ενός μήνα για να την προσβάλει.
Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το HDP κέρδισε το 12% των ψήφων, με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί το κόμμα μαύρο πρόβατο από το 2015, όταν του στέρησε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Από το 2016, χρονιά κατά την οποία συνελήφθη ο επικεφαλής του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος, το HDP βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών.
Πολλά στελέχη και μέλη του έχουν επίσης συλληφθεί και δεκάδες δήμαρχοι που πρόσκεινται στο HDP –οι οποίοι είχαν εκλεγεί κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν πολλοί Κούρδοι– αντικαταστάθηκαν από αξιωματούχους που όρισε η τουρκική κυβέρνηση.
Η διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου το HDP ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021.

Το HDP, που αρνείται ότι συνδέεται με το PKK, έχει διορία ενός μήνα για να παρουσιάσει την υπεράσπισή του. Για να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των 15 μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Την περασμένη Πέμπτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε, με οκτώ ψήφους υπέρ και επτά κατά, να ανασταλεί η παροχή κρατικής επιχορήγησης στο HDP. Φέτος το κόμμα θα έπρεπε να λάβει από το κράτος 539 εκατ. τουρκικές λίρες (26,7 εκατ. ευρώ) και το ένα τρίτο του ποσού θα έπρεπε να καταβληθεί πριν από τις 10 Ιανουαρίου.

Η εκλογική δύναμη του HDP

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το HDP κέρδισε το 12% των ψήφων, με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί το HDP εχθρική πολιτική δύναμη από το 2015, όταν του στέρησε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και χρειάστηκε να συμμαχήσει με το εθνικιστικό κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Από το 2016, χρονιά κατά την οποία συνελήφθη ο επικεφαλής του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος, το κόμμα βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών. Πολλά στελέχη και μέλη του έχουν επίσης συλληφθεί και δεκάδες δήμαρχοι που πρόσκεινται στο HDP –οι οποίοι είχαν εκλεγεί κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία– αντικαταστάθηκαν από διορισμένους δημάρχους της κυβέρνησης. Η διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου το HDP ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline