Τρίτη 7 Μαϊου 2024  12:06:35

Δημόσια Τηλεόραση: Πάντα τελευταία σε όλες τις εκπομπές, με μηδενικά ποσοστά στην ενημέρωση και τα δελτία ειδήσεων. Επιπλέον επιστρέφει στα ελλείμματα λόγω σπατάλης και κακοδιοίκησης. Κύριο

Οριστικό το ξήλωμα της αποτυχημένης ομάδας Ζούλα έχει αποφασισθεί από το Μαξίμου να γίνει μετά τις εκλογές. Ηδη έχουν αρχίσει πρώτες επαφές με στελέχωση των ιδιωτικών τηλεοράσεων για τις θέσεις διοίκησης στην ΕΡΤ. 

1. Ολο και χειρότερα στην καταδίκη της τηλεθέασης και στον θεσμικό ευτελισμό της δημόσιας τηλεόρασης , επί 3,5 χρόνια συνεχώς. Η πρακτική των εξωτερικών αναθέσεων υποβαθμίζει μέχρις εξαφανίσεως τις εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ, που έχουν και πολύ χαμηλότερο κόστος. Αλλεπάλληλες οι καταγγελίες του αναξιοποίητου προσωπικού με παράλληλα φαινόμενα σπατάλης , αχρείαστων διορισμών ,και κακοδιοίκησης με διαρκείς, ασύλληπτες, αποτυχίες σε όλες τις κατηγορίες προγράμματος.

Ειδικότερα, ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού προκύπτουν από τον τρόπο διοίκησης της ΕΡΤ, ευρισκόμενης σε διαρκή απαξίωση και πρωτοφανή αποτυχία των ανίκανων της φαύλης ομάδας Κων. Ζούλα.. Στην πραγματικότητα διατυπώνονται ερωτηματικά συνολικά για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τους στόχους της δημόσιας τηλεόρασης υπό το καθεστώς του προέδρου Κωνσταντίνου Ζούλα. Η πίεση γίνεται πιο ασφυκτική καθώς το 2023 είναι μια εκλογική χρονιά, πιθανώς με δύο ή και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, κατά τις οποίες οι υποχρεώσεις της ΕΡΤ είναι ιδιαίτερα αυξημένες και με εντολή της Διακομματικής Επιτροπής, για τη δημοσιογραφική κάλυψη της δραστηριότητας των κομμάτων ανά την επικράτεια. Πάντως όσον αφορά τις εξελίξεις μετά τις εκλογές ήδη υπάρχουν οι αναγκαίες αποφάσεις.

Οριστικό ξήλωμα της αποτυχημένης ομάδας Ζούλα έχει αποφασισθεί από το Μαξίμου να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές. Ηδη έχουν αρχίσει πρώτες επαφές με στελέχωση των ιδιωτικών τηλεοράσεων για τις θέσεις διοίκησης στην ΕΡΤ. 3'
15.01.23 20:55

Το καμπανάκι έχει αρχίσει να χτυπάει ήδη από το καλοκαίρι, καθώς εντοπίζονται μία σειρά από ιδιαιτέρως ανησυχητικά φαινόμενα. Η ΠΟΣΠΕΡΤ κάνει λόγο για ζωτικές λειτουργίες της ΕΡΤ, οι οποίες μετατρέπονται σε είδος πολυτελείας «προς όφελος ημετέρων, φίλων και κουμπάρων, προς όφελος τελικά της σπατάλης του κοινωνικού πλούτου σε ιδιωτικά, εγχώρια και ξένα συμφέροντα». Την ίδια ώρα:

* Τα άδεια ταμεία έχουν ήδη οδηγήσει σε περικοπές σε κρίσιμους τομείς: υποβαθμίζουν το παραγόμενο προϊόν και πλήττουν τους εργαζόμενους. Ήδη οι εργαζόμενοι καταγράφουν από περικοπές στα «εκτός έδρας» και τις υπερωρίες, μέχρι αθλητικές μεταδόσεις με μία κάμερα και περιγραφή από το στούντιο, χωρίς διευθυντές παραγωγής και χωρίς σκηνοθέτες. Οι περικοπές στις δαπάνες συνεργείων στους περιφερειακούς σταθμούς (που στο μεταξύ έχουν αποψιλωθεί από μόνιμους εργαζόμενους) έχουν επιφέρει δραματική μείωση της ειδησεογραφίας από την περιφέρεια στις εκπομπές των κεντρικών καναλιών της ΕΡΤ.

* Υποχρεώσεις της περσινής χρονιάς (2022) καλύπτονται με κονδύλια από τον φετινό προϋπολογισμό του 2023, με προφανείς συνέπειες για τις υποχρεώσεις του νέου έτους. Ο δημοσιογράφος, εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, υποστηρίζει σε ενημερωτικό του σημείωμα ότι «η διοίκηση έχει αναλάβει υποχρεώσεις για το 2022 και το 2023 σε παραγωγές και συμβάσεις συνεργατών και προμηθειών οι οποίες υπερβαίνουν τις αρχικές εκτιμήσεις της».

* Κακοδιαχείριση και σπατάλη των χρημάτων με επίκεντρο την άνευ προηγουμένου επέκταση των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών προγράμματος, εξωτερικών αναθέσεων κ.λπ. Η ΕΡΤ μετατρέπεται σε ένα κέλυφος το οποίο δεν παράγει εσωτερικά, αλλά χρηματοδοτεί τις εταιρείες παραγωγής και μοιράζει σε άλλες εταιρείες τις προμήθειες και την εκπόνηση των εσωτερικών λειτουργιών της.

* Η πρακτική των εξωτερικών αναθέσεων υποβαθμίζει μέχρις εξαφανίσεως τις εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ, που έχουν και πολύ χαμηλότερο κόστος. Ταυτόχρονα, παραγκωνίζει και περιθωριοποιεί το προσωπικό της ΕΡΤ, το οποίο οι διοικήσεις εμφανίζουν ως δήθεν «υπεράριθμο» και «πλεονάζον», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για εργαζόμενους που μπαίνουν «στο ψυγείο» χωρίς τη θέλησή τους.

* Στη θέση τους προσλαμβάνονται ιδιωτικά συνεργεία και συμβασιούχοι με εργολαβικό αντάλλαγμα, σύμφωνα με τον νόμο όχι για περισσότερο από δύο έτη. Με τη λήξη του συμβολαίου τους αντικαθίστανται από νέους, ενώ οι απολαβές τους για όλες τις ειδικότητες κυμαίνονται γύρω στα 700-1.000 ευρώ τον μήνα. Ο στρατός των χαμηλόμισθων συμβασιούχων της ΕΡΤ -από τους οποίους εξοικονομούνται τα κονδύλια για την αύξηση στις αμοιβές των ανώτατων στελεχών της διοίκησης, γενικών διευθυντών και διευθυντών, που διπλασίασαν τις αποδοχές τους- δεν έχει έρθει στο φως. Πόσοι είναι αυτοί που απασχολούνται με συμβάσεις πάσης φύσεως στην ΕΡΤ και πόσοι σε ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής ή άλλες εργολαβίες για λογαριασμό της ΕΡΤ; Ερωτήσεις στη Βουλή έχουν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΚΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι οριακή. Από ένα ετήσιο έσοδο γύρω στα 200 εκατ. ευρώ από το «ανταποδοτικό τέλος», ήδη από τον προϋπολογισμό του 2023 έχουν δαπανηθεί τουλάχιστον 52 εκατ. ευρώ για πρόγραμμα και αθλητικά δικαιώματα. Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι οι εταιρείες-πάροχοι ενέργειας δεν αποδίδουν το ανταποδοτικό τέλος (σταθερά 3 ευρώ τον μήνα ανά νοικοκυριό τα τελευταία δέκα χρόνια) που εισπράττουν από τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΕΡΤ που έφεραν στη δημοσιότητα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αναστασία Γκαρά και Μάριος Κάτσης, το 2021 οι πάροχοι παρακράτησαν και δεν απέδωσαν 114,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 παρακράτησαν 105,3 εκατ. ευρώ. Το χρέος της ΔΕΗ προς την ΕΡΤ από την παρακράτηση του ανταποδοτικού τέλους φτάνει τα 47,5 εκατ. ευρώ. Και εάν τα προηγούμενα χρόνια μπορούσε, ας πούμε, να αιτιολογηθεί μια τέτοια οφειλή από την πλευρά των παρόχων, σήμερα, με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη και τις απανωτές επιδοτήσεις από το κράτος, ποιος ο λόγος της μη απόδοσης;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline