Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  16:11:01

Οργιάζουν οι κλοπές Ι. Χ., ήδη 30.000 σε έρευνα και η νέα μόδα να ξεχαρβαλώνονται, επί τόπου. Μάστιγα και τα δύο φαινόμενα με 25-30 κρούσματα κάθε ημέρα. Κύριο

Η αστυνομία στα ίχνη δραστών από διάφορες ομάδες, αλλά χωρίς να έχει βάλει ακόμα χέρι στις διάφορες αντιπροσωπείες και μάντρες μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Στα ίχνη 30.000 κλεμμένων αμαξιών

Συνήθως ο πωλητής για να δικαιολογήσει τη χαμηλή τιμή στον υποψήφιο αγοραστή, ισχυρίζεται ότι ο πρώην ιδιοκτήτης έχει φύγει στο εξωτερικό και είχε ανάγκη τα χρήματα

1.Στην Ελλάδα καταγράφονται περί τις 30.000 κλοπές ετησίως, ενώ περί τις 14 ημερησίως λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Και άλλες τόσες στη επαρχία μαζί με τις κλοπές ειδών από Ι. Χ. επί τόπου.

Πηγές από τους ψηλούς ορόφους της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής που στεγάζεται το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας λένε στην «Κ» ότι το κόλπο –και οι παραλλαγές αυτού– δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. «Υπάρχει ένα δίκτυο που ζητάει τρακαρισμένα για να αξιοποιήσει τα νόμιμα έγγραφά τους. Και από τη μία ζητάει τρακαρισμένα και από την άλλη κλεμμένα και κάνει αυτό το ταίριασμα», εξηγεί ο προϊστάμενος του γραφείου κλοπών οχημάτων, Βασίλης Μακρής. Στην Ελλάδα καταγράφονται περί τις 30.000 κλοπές ετησίως, ενώ περί τις 14 ημερησίως λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

«Τα παρακολουθούν με GPS»

Ο Μ.Κ. της ιστορίας είναι ένας νέος άντρας, που διατηρεί σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα πραγματικά του στοιχεία, όπως πολλοί άλλοι. Ηρθε σε επαφή με αγοραστή για το πλαστογραφημένο όχημα και κατάφερε να αποσπάσει από εκείνον 10.000 ευρώ, ζητώντας μόνο 2.000 να κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό, ενώ τα υπόλοιπα μετρητά. Ο ανυποψίαστος αγοραστής κατέβαλε τα ποσά, πραγματοποιώντας και όλες τις νόμιμες διαδικασίες που απαιτεί η μεταβίβαση. Μάλιστα, επένδυσε περισσότερα αλλάζοντας τα ελαστικά και κάνοντας μικροεπεμβάσεις βελτίωσης. Τέσσερις μήνες σε μέρος μακριά από την οικία του νέου ιδιοκτήτη, το αμάξι κλάπηκε ξανά. Κατά την πώληση ο Μ.Κ. είχε ισχυριστεί στον νέο αγοραστή ότι δεν είχε το δεύτερο, εφεδρικό κλειδί του αμαξιού.

«Για να μην υποψιαστείς ότι είναι ο ίδιος που στο έχει πουλήσει, βάζει GPS πάνω και σε ανύποπτο χρόνο μακριά από το σπίτι σου, το κλέβει. Και την επομένη το αμάξι ανεβαίνει πάλι στις διαδικτυακές σελίδες πώλησης», λέει στην «Κ» ο πολύπειρος στις απάτες κλεμμένων οχημάτων, ασφαλιστής Αριστείδης Δήμος. Πράγματι, το ίδιο αμάξι που πωλήθηκε από τον Μ.Κ. και κλάπηκε από τον καινούργιο ιδιοκτήτη του, διατέθηκε ξανά online προς πώληση, με κρυμμένες τις πινακίδες του.

«Αυτοί που έχουν την τεχνογνωσία να κλέψουν ένα αυτοκίνητο μπορούν να κλέψουν χιλιάδες. Το θέμα είναι τι θα τα κάνουν μετά. Αν δεν έχουν εξασφαλίσει το δίκτυο, δεν υπάρχει λόγος να κλέψουν», επισημαίνει ο κ. Μακρής. Καλά πληροφορημένες πηγές της Αστυνομίας υποδεικνύουν ως βασικούς κρίκους στην αλυσίδα των παράνομων μεταβιβάσεων, τους ιδιοκτήτες μαντρών αυτοκινήτων. «Τα μέλη του δικτύου συντονίζονται από τον "μαντρά"», επισημαίνουν.

Συνήθη μοτίβα

Οι απάτες με τα κλεμμένα αμάξια έχουν αυξηθεί, αλλά παράλληλα έχουν βελτιωθεί και οι μέθοδοι εντοπισμού τους που χρησιμοποιούν οι Αρχές. Ο ασφαλιστής Αριστείδης Δήμος επισημαίνει ότι οι δράστες αναζητούν τρακαρισμένα, πλημμυρισμένα ή καμένα αμάξια, από την Ελλάδα και πολύ συχνά από το εξωτερικό. «Αυτά τα αμάξια θα έπρεπε να πηγαίνουν υποχρεωτικά στην ανακύκλωση, για να σπάσει η αλυσίδα της απάτης», εξηγεί ο ίδιος.
Ευκαιρίες online δεν υπάρχουν. Ευκαιρία είναι μόνο όταν γνωρίζετε κάποιον πωλητή προσωπικά.

«Συνήθως παρουσιάζεται κάποιος πωλητής λέγοντας μια ιστορία ότι το αμάξι το χρησιμοποιούσε γιατρός, ο οποίος έχει φύγει στο εξωτερικό ή μια κυρία που χώρισε με τον άντρα της και έχει ανάγκη τα χρήματα. Δηλαδή, βρίσκει μια δικαιολογία για να εξηγήσει τη χαμηλή τιμή», επισημαίνει και ο προϊστάμενος του γραφείου κλοπής οχημάτων της Αστυνομίας, εφιστώντας την προσοχή του αγοραστικού κοινού στις φαινομενικές ευκαιρίες των ιστοσελίδων πώλησης. «Ευκαιρίες online δεν υπάρχουν. Ευκαιρία είναι μόνο όταν γνωρίζετε κάποιον πωλητή προσωπικά», λέει ο κ. Μακρής, η υπηρεσία του οποίου καταφέρνει τελικά να εντοπίσει ένα στα δύο κλεμμένα αμάξια.

Στο γραφείο του ασφαλιστή Αριστείδη Δήμου φτάνουν αυτόν τον καιρό δεκάδες υποθέσεις ασφαλισμένων που είτε εξαπατήθηκαν, είτε εκλάπησαν τα οχήματά τους. Τα TOYOTA CHR γίνονται ανάρπαστα από τους κλέφτες αυτοκινήτων, λέει, και το ίδιο συμβαίνει με τα PEUGEOT 108 και 208.

2.Αυτή είναι η νέα... μόδα στις κλοπές των αυτοκινήτων
Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τρομακτικές εικόνες, όταν πάνε να πάρουν το αυτοκίνητό τους το πρωί για να πάνε στη δουλειά τους
Παλαιότερα η κλοπή ενός αυτοκινήτου ήταν εύκολη υπόθεση. Οι κλέφτες απλώς έκλεβαν ένα όχημα, το μετέφεραν σε κάποιο διαλυτήριο και στη συνέχεια πωλούσαν τα ανταλλακτικά του είτε μέσω του Διαδικτύου, είτε μέσω κάποια εμπορίας μεταχειρισμένων ανταλλακτικών με την οποία «συνεργάζονταν»!

Ωστόσο, σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, με τους κλέφτες πλέον να προτιμούν να «γδύνουν» τα αυτοκίνητα που τους ενδιαφέρουν εκεί που βρίσκονται σταθμευμένα παρά να διακινδυνεύσουν να τα μεταφέρουν ολόκληρα σε κάποια αποθήκη ή να τα πουλήσουν σε κάποια εμπορία μεταχειρισμένων ανταλλακτικών για πολύ λίγα χρήματα, καθώς κάποιος θα πρέπει να «εξαφανίσει» ολόκληρο το σασί (αμάξωμα).
Οι κλέφτες έχουν βρει πλέον ένα νέο κόλπο για να κλέβουν αυτοκίνητα, το οποίο τους εξασφαλίζει πολύ περισσότερα χρήματα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κλέφτες αυτοκινήτων προτιμούν να πωλούν στις εμπορίες μεταχειρισμένων ανταλλακτικών, εξαρτήματα ή ανταλλακτικά που είναι σε έλλειψη, ως καινούρια αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό περισσότερα χρήματα.

Μπήκε στο αυτοκίνητό της και... έλλειπε το τιμόνι

Ενδεικτική είναι η υπόθεση της πρώην παίκτριας του My Style Rocks, η οποία μπήκε στο αυτοκίνητό της όταν... συνειδητοποίησε πως λείπει το τιμόνι της.
Ο λόγος για την Μάιρα Καμαριώτη, η οποία μίλησε ζωντανά και στην εκπομπή T-Live, δηλώνοντας συγκλονισμένη ενώ όπως αναφέρει η ίδια, έπαθε σοκ όταν μπήκε στο αυτοκίνητό της στο Άλιμο και το βρήκε ανοιχτό και χωρίς τιμόνι.

«Βγαίνοντας από το κέντρο διασκέδασης, πηγαίνοντας στο αμάξι, βγάζω τα κλειδιά για να ξεκλειδώσω και βλέπω ότι ήδη είναι ξεκλείδωτο. Συνειδητοποιώ, όταν κάθισα στο αμάξι μου ότι λείπει το τιμόνι. Τα έχασα, έπαθα σοκ και δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Πήρα την οδική βοήθεια, πήρα την αστυνομία», είπε στην κάμερα του Alpha η Μάιρα Καμαριώτη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline