Κυριακή 28 Απριλίου 2024  17:57:52

Μπάζωμα στα Τέμπη: Πρώτο θέμα για φθορά Μαξίμου, από ΠΑΣΟΚ–ΣΥΡΙΖΑ- συγγενείς, με επίμονη ενοχοποίηση υφυπουργού Τριαντόπουλου. Η διάψευση και η καταγγελία για «σενάρια συνομωσίας». Κύριο

Η νέα διαβεβαίωση Μητσοτάκη, χθες, ότι θα τιμωρηθούν οι ένοχοι της τραγωδίας των 57 νεκρών, χωρίς καμία συγκάλυψη.

Η επίμονη –σκόπιμη και κατευθυνόμενη-πίεση των καταγγελιών των συγγενών των θυμάτων, των αντιδράσεων των κομμάτων και των διαδηλώσεων του κόσμου προβλημάτισαν την Κυβέρνηση για την επίμονη στόχευση, παρά τις απαντήσεις που έχουν δοθεί Την Πυροσβεστική δείχνει ως υπεύθυνη για το μπάζωμα στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος με δήλωση του στη Βουλή, ενώ το Μαξίμου κάνει λόγο για «σενάριο συνωμοσίας» ισχυριζόμενο ότι «ήταν θέμα πρωτοκόλλου και όχι εντολών».

Ο κ. Τριαντόπουλος συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό έπειτα από αίτημα της πυροσβεστικής αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις στους χώρους για ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα» .

Επιπλέον, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν έδωσα εντολές για κάτι, δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα, δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού. Μια απλή αναζήτηση στα πρακτικά το επιβεβαιώνει. Δεν αναφέρομαι στην εξώδικη απάντηση του Κώστα Αγοραστού και αυτό μπορεί κάποιος απλά να το επιβεβαιώσει. Άλλωστε το έχει δηλώσει δύο φορές και ο πρώην περιφερειάρχης. Ήμουν και είμαι πάντα ξεκάθαρος. Ήμουν εκεί για να βοηθήσω όσους επιχειρούσαν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Με σεβασμό στους γονείς που θεωρώ πως κανείς μας δεν μπορεί να νιώσει το δράμα τους. Με σεβασμό και στη δικαιοσύνη που είναι εκείνη που θα ρίξει φως σε όλα, όπως θέλουμε όλοι, με μέλημα, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, το ποτέ ξανά από σύνθημα να γίνει επιτέλους πραγματικότητα».

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ωστόσο, περιγράφοντας τις ενέργειες που προχωρούσε η κυβέρνηση μετά το δυστύχημα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «διαμορφώθηκε ο χώρος. Και για τη φύλαξη, τα συντρίμμια, τα βαγόνια» προσθέτοντας ότι όλα αυτά έγιναν με τη στενή συνεργασία της περιφέρειας Θεσσαλίας».

Επιπλέον, η πρόεδρος του «Συλλόγου των Συγγενών των Θυμάτων Τεμπών» Μαρία Καρυστιανού είχε δηλώσει τον Νοέμβριο πως όταν έστειλε εξώδικο στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό εκείνος της είχε απαντήσει ότι «εγώ ακολουθούσα εντολές και ότι οι εντολές ήρθαν από τον κύριο Τριαντόπουλο, έγιναν δύο συνεδριάσεις και μου δόθηκε αυτή η εντολή». Ισχυρίσθηκε όμως ότι αυτό έγινε γραπτώς, πράγμα ανυπόστατο κατά το κ. Αγοραστό και επίσης ότι της ανέφερε-απκκάλυψε ποτέ το όνομα του υφυπουργού ως εντολέως του μπαζώματος.

2.Μητσοτάκης: Θα τιμωρηθούν οι ένοχοι για τα Τέμπη – Να μην μείνει καμία σκιά

Στον απόηχο της τραγωδίας στα Τέμπη η καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ,μετά την επίμονη «κίτρινη συνέχεια», που δίνει η αντιπολίτευση αλλά και ομάδα συγγενών θυμάτων και δικηγόρων στο θέμα του μπαζώματος, και τω ν δήθεν κρυφών πολιτικών ενοχών γύρω από αυτό.

Την καθιερωμένη ανασκόπηση της εβδομάδας έκανε μέσω Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο του ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» έγραψε ο πρωθυπουργός για την απόδοση ευθυνών, τονίζοντας ότι δεν «πρέπει να μείνει καμία σκιά που να δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης που ξεχώρισε και που όπως είπε, αποτελούν προτεραιότητα για τους Έλληνες: την ασφάλεια, τη στήριξη των εισοδημάτων από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, την υγεία και την εργασία.

«Η συντεταγμένη πολιτεία δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψει το ξαναζωντάνεμα της τρομοκρατίας που επιχειρούν ορισμένοι. Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας -με πράξεις- είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης» είπε μεταξύ άλλων.
«Στους δρόμους και στις γειτονιές σύντομα θα δείτε και περισσότερους αστυνομικούς, οι οποίοι μέχρι τώρα είναι επιφορτισμένοι με το έργο της επίδοσης ποινικών εγγράφων» είπε κάνοντας λόγο για νέες προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία μετά από 14 χρόνια.

«Στους δρόμους και στις γειτονιές σύντομα θα δείτε και περισσότερους αστυνομικούς, οι οποίοι μέχρι τώρα είναι επιφορτισμένοι με το έργο της επίδοσης ποινικών εγγράφων. Στο εξής, θα γίνεται ηλεκτρονικά η επίδοση για τρεις κατηγορίες εγγράφων που αγγίζουν περίπου τις 170.000 ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι θα «απελευθερωθεί» περίπου το 1/3 του αστυνομικού προσωπικού που απασχολείται για αυτόν τον λόγο -υπολογίζεται ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο 670 αστυνομικοί την ημέρα. Ταυτόχρονα, θα αποδεσμευτεί και σημαντικός αριθμός δικαστικών υπαλλήλων, θα μειωθεί η γραφειοκρατία -που σημαίνει επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης- ενώ αναβαθμίζεται το επίπεδο προστασίας των δεδομένων των πολιτών. Σε πρώτη φάση, οι ψηφιακές επιδόσεις θα ξεκινήσουν από την Εισαγγελία Αθηνών» είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ακρίβειας, αναφερόμενος σε ενθαρρυντικά πρώτα μηνύματα που αφορούν τη μείωση των αρχικών τιμών σε πάνω από 4.000 προϊόντα.

Μαρινάκης: Επιβεβαιώνω όσα είπε ο κ. Τριαντόπουλος – Επιχειρησιακές οι πρωτοβουλίες

«Επιβεβαιώνω πλήρως όλα όσα είπε στη Βουλή ο Χρήστος Τριαντόπουλος, τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο, ούτε από κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης ( για το μπάζωμα του σημείου της τραγωδίας στα Τέμπη). Όλες οι ενέργειες που έγιναν από ένα σημείο και μετά ήταν ενέργειες που έγιναν στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αναγκών με βασικό γνώμονα την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Όλα αυτά κατατίθενται στη δικαιοσύνη, που διεξάγει μία έρευνα που είναι εν εξελίξει. Είναι πολύ σημαντικό να μην διακινούνται ειδήσεις που μπορεί να προκαλούν και αναταραχή στους συγγενείς των θυμάτων» είπε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών Συντακτών.
Απαντώντας σε ερώτηση ότι οι υπουργοί δεν δίνουν γραπτές εντολές αλλά προφορικές και κατά πόσο έχει διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και για το ποιος έχει την ευθύνη για το μπάζωμα του σημείου και την απόκρυψη στοιχείων απάντησε:

«Ο κ. Τριαντόπουλος δεν απάντησε μόνο ως προς το σκέλος μιας γραπτής εντολής, απάντησε συνολικά και δεν δόθηκε καμία εντολή για την συγκεκριμένη ενέργεια. Το ερευνά η δικαιοσύνη. Εμείς δεν βγάζουμε πορίσματα. Επρόκειτο για μια επιχειρησιακή απόφαση που σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με όσα έχουν καταθέσει οι αρμόδιοι, δεν έγινε με κανέναν σκοπό συγκάλυψης. Από την πρώτη στιγμή είπαμε όλα στο φως, όλα πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα και χωρίς να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα».
«Δεν συμφωνούμε με τον συλλογισμό ότι υπάρχει ποινική ευθύνη υπουργών λόγω καθυστέρησης της σύμβασης 717. Στερείται λογικής» επισήμανε.

Μαξίμου: Ένα σενάριο συνωμοσίας εξυφαίνεται τις τελευταίες ημέρες

«Ένα σενάριο συνωμοσίας εξυφαίνεται τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί για μικροπολιτικούς λόγους το βαρύ πένθος και η δικαιολογημένη οργή των συγγενών των 57 θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ένα αφήγημα που δείχνει ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα είναι διατεθειμένα να υιοθετήσουν ακραία σενάρια που διακινούνται προκειμένου να δημιουργήσουν, για πολλοστή φορά, μια εικόνα συγκάλυψης. Ο λόγος για τα σενάρια περί "μπαζώματος" του σημείου του τραγικού δυστυχήματος με δήθεν άνωθεν πολιτική εντολή» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με την κυβερνητική διαρροή και όσον αναφορά το μπάζωμα και ποιος έχει την ευθύνη για τις ενέργειες που έγιναν και που καταγγέλλονται από εμπειρογνώμονες ως εγκληματικές, το Μαξίμου υποστηρίζει:
-Κανένας από τους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους αλλά και τον ίδιο τον πρώην περιφερειάρχη δεν θέτουν θέμα εντολής για τις ενέργειες που έγιναν
-Οι ενέργειες ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων που ισχύουν και τα οποία ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή μετά τη σφοδρή σύγκρουση των δύο συρμών στην περιοχή των Τεμπών με μοναδικό γνώμονα την έρευνα, τη διάσωση και την ασφαλή μεταφορά των διασωθέντων στα νοσοκομεία.
-Το δήθεν «μπάζωμα» που επικαλούνται ανοιχτά πλέον εκπρόσωποι κομμάτων έχει εξηγηθεί από την πρώτη στιγμή

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline