Κυριακή 28 Απριλίου 2024  07:34:54

Αλίμονο... Σαρώνει ο Ντόναλντ Τραμπ με ποσοστά προτίμησης πάνω από 60-70% .Βέβαιος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και επικίνδυνος. Αγωνία αύριο για τα αποτελέσματα σε...15 Πολιτείες. Κύριο

Οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές, ο Μπάιντεν είναι 5 μονάδες πίσω από τον Τραμπ.

Μόλις μια ημέρα τελικά πριν από τη «Σούπερ Τρίτη», την ημέρα που σε 15 Πολιτείες των ΗΠΑ διοργανώνονται οι προκριματικής εκλογές όλων των κομμάτων για το προεδρικό χρίσμα, δημοσκόπηση φέρνει τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου κατά πέντε μονάδες έναντι του νυν Δημοκρατικού προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Σε αυτές τις αναμετρήσεις θα εκλεγεί περίπου το ένα τέταρτο των αντιπροσώπων Ρεμπουπλικάνων και Δημοκρατικών..
Το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στις 15 Πολιτείες αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι προηγούνται Τραμπ και Μπάιντεν για το προεδρικό χρίσμα και η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο από τους New York Times και το πανεπιστήμιο Siena College συμπεριέλαβε το ερώτημα, αν γίνονταν εκλογές σήμερα, ποιον θα ψηφίζατε για πρόεδρο. Οι ερωτηθέντες επέλεξαν σε ποσοστό 48% τον Ρεμπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο και 43% τον Τζο Μπάιντεν.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δείχνει ότι οι δικαστικές περιπέτειες του Ντόναλντ Τραμπ, και το γεγονός ότι προσπάθησε πραξικοπηματικά να ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 με την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, δεν έχουν επηρεάσει μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων.
Από την άλλη, μολονότι ο Τζο Μπάιντεν αποδεικνύει με στοιχεία ότι η οικονομία πάει καλά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «μόνο ένας ψηφοφόρος στους τέσσερις πιστεύει ότι η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ «μια πλειοψηφία ψηφοφόρων πιστεύει ότι η οικονομία πάει άσχημα».

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, η δημοσκόπηση αποκαλύπτει «σειρά από ανησυχητικές ενδείξεις για τον πρόεδρο, αδυναμίες στους κόλπους του δημοκρατικού στρατοπέδου, κυρίως στις γυναίκες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους», καθώς και σε ένα μέρος των εργατών.
Αντίθετα, παρά τα πολυάριθμα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη, ο έλεγχος που ασκεί ο Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δίνει αντιθέτως ένα στρατόπεδο «πιο ενωμένο»: ο πρώην πρόεδρος «κερδίζει 97% των ψήφων αυτών που λένε πως τον ψήφισαν πριν από τέσσερα χρόνια και ουσιαστικά κανένας από τους παλιούς οπαδούς του δεν δήλωσε πως θέλει να ψηφίσει τον κ. Μπάιντεν».

Από την άλλη πλευρά, «ο κ. Μπάιντεν δεν συγκεντρώνει παρά το 83% αυτών που τον ψήφισαν το 2020, ενώ 10% εξ αυτών δηλώνουν πως υποστηρίζουν πλέον τον κ. Τραμπ», προσθέτουν οι New York Times.
Βέβαια, εκτός από την οικονομία, η ηλικία του 81χρονου προέδρου Μπάιντεν, καθώς και η σταθερή υποστήριξή του προς το Ισραήλ, που βρίσκεται σε πόλεμο στη Γάζα, εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τη δυσθυμία στους κόλπους ενός τμήματος του εκλογικού σώματος των Δημοκρατικών.
Το περασμένο Νοέμβριο, σε άλλη δημοσκόπηση που είχαν δημοσιεύσει οι New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγούνταν ήδη του Μπάιντεν σε πέντε από τις έξι πολιτείες-κλειδιά, με τον δημοκρατικό πρόεδρο να χάνει έδαφος μεταξύ των νέων και των μειονοτήτων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline