Κυριακή 28 Απριλίου 2024  17:17:52

Πάνω από το 15% οι δεξιότεροι της Νέας Δημοκρατίας και βαδίζουν στο 20% της χαλαρής ψήφου στις Ευρωεκλογές. Το φαινόμενο της πολυδιάσπασης στον χώρο και της μόνης ενδυνάμωσης του Κυρ. Βελόπουλου. Δεν αναζητά «Φαήλους» για αντίβαρο η ΝΔ. Κύριο

Δεν άφησε ανέγγιχτο το πολιτικό σκηνικό της χώρα μας η «Ακροδεξιά» και γενικά η συντηρητική Δεξιά μετά την άνοδο που έχει σημειώσει πανευρωπαϊκά. Ετσι και στη χώρα μας, η «ακροδεξιά», αν και πολυδιασπασμένη, αποτελεί πραγματικότητα.

Η Ακροδεξιά και το πανευρωπαϊκό ρεύμα ανόδου της δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτο και το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας. Για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά των κομμάτων που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν ποσοστά που ξεπερνούν το 15% .

Θέλετε η οικονομική κρίση, θέλετε το μεταναστευτικό και η ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέλετε τέλος οι πολιτικές μόδες της Ευρώπης που έρχονται και στην Ελλάδα, γεγονός είναι, εκτιμά ο ΒΗΜΑτοδότης, ότι η αντισυστημική ψήφος που στρέφεται στα δεξιά άκρα παρουσιάζει ιστορικά υψηλά νούμερα.

Ισχυρή αλλά διασπασμένη η Ακρα Δεξιά

Με κάποιες όμως διαφοροποιήσεις από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά φαινόμενα. Όπως για παράδειγμα η διάσπαση σε διάφορα κομμάτια και κόμματα. Μπορεί δηλαδή το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να τρέχει την κούρσα της ψήφου αυτής αλλά δεν είναι μόνος. Μερίδιο καταλαμβάνει και το κόμμα της Νίκης ενώ τη δημοσκοπική της εμφάνιση έκανε και η κυρία Λατινοπούλου.

Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι το τι θα γίνει με την πιο ακραία μορφή αυτού του πολιτικού ρεύματος. Αυτού που στο παρελθόν εκφραζόταν με την ψήφιση των καταδικασμένων για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, ενώ το καλοκαίρι με εντολή Κασιδιάρη στράφηκε στους Σπαρτιάτες. Οι τελευταίοι περιμένουν την απόφαση του εκλογοδικείου και της Αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την τύχη των εδρών τους.

Εκλογική επάνοδος για τον Κασιδιάρη;

Γεγονός που αποτελεί προηγούμενο για την όποια τυχόν προσπάθεια του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη για παρουσία του, έστω και με καινούργιου μπροστινού σχήματος στις Ευρωεκλογές.

Η ίδια η Χρυσή Αυγή από την άλλη, όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης, μάλλον ξαναγύρισε στην πεπατημένη των ακτιβισμών, των απειλών σε πολιτικούς αντιπάλους και τον πεζοδρομιακό αγώνα που την οδήγησε με τα Τάγματα εφόδου της στην ποινική καταδίκη της. Μερίδιο αυτής της ακραίας ακροδεξιάς διεκδικεί όμως και το Εθνικό Μέτωπο που ανακοίνωσε την κάθοδο του και παρουσιάζει έντονη κινητικότητα με συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα.
Πολυδιασπασμένη ή όχι η ακροδεξιά αποτελεί μια πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline