Κυριακή 28 Απριλίου 2024  09:21:33

Κ. Πιερρακάκης χωρίς την παλαιά συναίνεση ως υπουργός Τεχνολογίας, τώρα αντιμέτωπος με επίθεση όλης της Αντιπολίτευσης για τα ΑΕΙ. «Χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως φύλλο συκής». Κύριο

Απορρίφθηκαν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη.

Απορρίφθηκαν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας.
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε πως το «νομοσχέδιο είναι απολύτως συμβατό με το συνταγματικό κείμενο».

Αναφερόμενος στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «πανηγυρική διάψευση», όπως είπε, της «της μίας και μοναδικής αλήθειας περί αντισυνταγματικότητας». «Λέει ακριβώς αυτά που λέγαμε στις Επιτροπές. Δεν είδαμε να γράφει κάτι περί κάθετης αντισυνταγματικότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πειρρακάκης τόνισε πως «διαλέγουμε να εμπιστευτούμε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων καθηγητών του συνταγματικού δικαίου και του διοικητικού δικαίου έχοντας αντλήσει πάρα πολλά στοιχεία που υπάρχουν σε αυτές τις γνωμοδοτήσεις» και σχολίασε τη στάση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «είναι "χάρμα" να διαφωνείτε με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο».

Καταλόγισε δε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι χρησιμοποιούν «το Σύνταγμα ως φύλο συκής». «Για εμάς», είπε, «η προσέγγισή μας περιλαμβάνει και αναγνωρίζει μια σειρά από θεμελιώδεις μεταβολές οι οποίες έγιναν από το 1975 και μετά». Εξήγησε πως «ο συνταγματικός νομοθέτης χρησιμοποιούσε τα ΝΠΔΔ ως κυρίαρχο μηχανισμό άσκησης της κρατικής εξουσίας».
«Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα: η διασυνοριακότητα, η συμμετοχή μας στην Ε.Ε., η δημιουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της συγκεκριμένης Αρχής, η οποία πιστοποιεί, ελέγχει τα δημόσια πανεπιστήμια και θα ελέγχει και τα συγκεκριμένα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, δημοσίων και μη κρατικών», συμπλήρωσε.

Μη κρατικά ΑΕΙ: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο – Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας
Υπενθύμισε ότι «το ΣτΕ για την παράγραφο 4 του άρθρου 16 έχει αποφανθεί ότι το "δωρεάν" δεν αφορούσε τα μεταπτυχιακά προγράμματα με βάση το πρίσμα του συνταγματικού νομοθέτη εξ ου και έχουμε δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Να πω εδώ για τους θιασώτες της δωρεάν Παιδείας της αντιπολίτευσης ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκαν όπως επίσης μειώθηκε και η χρηματοδότηση των δημοσίων πανεπιστημίων βάσει των αριθμών».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ., Θάνος Πλεύρης, «αντιλέγοντας» στις προτάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν τα κόμματα, απέρριψε τα επιχειρήματα υποστηρίζοντας ότι στις αποφάσεις του ΣτΕ υπήρχαν μειοψηφίες, κάτι που καταδεικνύει πως πάντοτε υπήρχε θέμα ερμηνείας του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Η ερμηνεία του Συντάγματος επί του Ενωσιακού Δικαίου, είπε ο βουλευτής, «δεν σημαίνει ότι καταστρατηγείται το Σύνταγμα» και «η θεωρία ενός ζωντανού Συντάγματος είναι η εφαρμογή του επί των δεδομένων που υπάρχουν».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline