Κυριακή 28 Απριλίου 2024  03:09:22

Αντέγραψε τον Στάλιν σε όλες τις τυραννικές μεθόδους του, αλλά ελπίζει να τον ξεπεράσει με την πέμπτη θητεία του έως το 2031.. (άρχισε από το 2000) – «Παρωδία εκλογών» το 88%, που ανακοίνωσε ότι έλαβε. Κύριο

Η θητεία του δικτάτορα της τότε κομμουνιστικής ΕΣΣΔ Ι. Β. Στάλιν κράτησε από το 1924 έως το 1953, δηλαδή 29 χρόνια.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αναμενόταν, ως μονοκράτορας ανανέωσε την προεδρική του θητεία για πέμπτη φορά - Οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες» σχολιάζει ο Λευκός Οίκος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στη Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.
Στην Μόσχα, η ρωσική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο κυρίαρχος του Κρεμλίνου συγκεντρώνει το 87,97% μετά την καταμέτρηση του 24% των ψήφων.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του exit poll του κρατικού ινστιτούτου Vtsiom από την κρατική τηλεόραση που τοποθετούσε την επίδοση του Πούτιν στο 87%.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα αποτελέσματα φαίνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν «κλειδώνει» την πέμπτη θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας.
«Ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες οι ρωσικές εκλογές» λένε οι ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές εκλογές «δεν είναι προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και εμπόδισε άλλους να είναι υποψήφιοι εναντίον του, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία με μία και μοναδική πιθανή έκβαση που ολοκληρώθηκε στην Ρωσία.

Ποια ήταν η αντίδραση του Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η «απομίμηση εκλογών» στην Ρωσία στερείται νομιμοποίησης.
«Είναι σαφές για ολόκληρο τον κόσμο ότι το πρόσωπο αυτό, όπως έχει συμβεί συχνά στην Ιστορία, είναι απλώς μεθυσμένο από την εξουσία και κάνει τα πάντα για να κυριαρχεί αιωνίως», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

1.Ρωσία: Χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον της επανεκλογής Πούτιν

Ο Πούτιν κυριαρχεί στο πολιτικό σύστημα και ασκεί έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, φυλακίζοντας πολιτικούς της αντιπολίτευσης, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι και ο Ιλια Γιάσιν, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ανεξάρτητων Μέσων πιθανώς θα μπορούσαν να τον ανταγωνιστούν στις κάλπες. Ο Πούτιν έχει κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές με συντριπτική διαφορά, αλλά ανεξάρτητοι παρατηρητές εκλογών λένε ότι αυτές σκιάστηκαν από εκτεταμένη νοθεία. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν σε προηγούμενη συνέντευξή του δήλωσε: «Ο Πούτιν θα επανεκλεγεί το επόμενο έτος με ποσοστό άνω του 90% των ψήφων».

Ο Πούτιν, που βρίσκεται επισήμως στο τιμόνι της χώρας από το 2000, έκανε μια σειρά από συνταγματικές τροποποιήσεις το 2020, οι οποίες του επιτρέπουν να διεκδικήσει ακόμη δύο εξαετείς θητείες μετά τη λήξη της τρέχουσας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα μπορούσε θεωρητικά να παραμείνει πρόεδρος έως το 2036.

Εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, η παραμονή του στην κεφαλή του κράτους θα ξεπεράσει σε διάρκεια εκείνη του Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι (Στάλιν), με 30 έτη. Ο Πούτιν παρέλαβε την εξουσία από τον Μπόρις Γέλτσιν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2000 και έχει ήδη ξεπεράσει χρονικά τη 18ετή προεδρία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Οι εκλογές θα γίνουν στις 17 Μαρτίου και ο νικητής θα ανακοινωθεί τον Μάιο. Είναι οι πρώτες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Κάλπες θα στηθούν επίσης και στο Ντονμπάς, το οποίο η Ρωσία αποκαλεί νέο έδαφός της μετά τη διεξαγωγή αμφιβόλου διαφάνειας δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών που το συναπαρτίζουν.

Αναλυτές και πρώην στελέχη του Κρεμλίνου λένε ότι οι προεδρικές εκλογές έχουν επίσης στόχο να δείξουν στις ελίτ ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να ελέγχει σταθερά τη χώρα, παρά την αποτυχημένη εξέγερση του επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν το καλοκαίρι, η οποία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση στο καθεστώς από τότε που ο Πούτιν έγινε πρόεδρος.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα λίγο αφότου βράβευσε αυτοπροσώπως στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία με την ανώτατη στρατιωτική τιμή της Ρωσίας. «Οι καιροί είναι τέτοιοι που πρέπει να πάρω μια απόφαση. Θα θέσω υποψηφιότητα», δήλωσε ο Πούτιν στο Κρεμλίνο, αφού ρωτήθηκε από έναν στρατιωτικό για τη θέση του στις εκλογές.

2.Τουλάχιστον 74 συλλήψεις στη διαμαρτυρία κατά του Ρώσου προέδρου - Πολίτες γράφουν στα ψηφοδέλτια το όνομα του νεκρού ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι
Χιλιάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν σήμερα σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία προκειμένου να λάβουν μέρος σε αυτό που η αντιπολίτευση κατά του Κρεμλίνου δήλωσε πως είναι μια ειρηνική αλλά συμβολική πολιτική διαμαρτυρία εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε μια δράση που αποκαλείται «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», Ρώσοι που εναντιώνονται στον βετεράνο ηγέτη του Κρεμλίνου πήγαν στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους το μεσημέρι είτε για να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος αναμένεται ευρέως να κερδίσει με πολύ μεγάλο ποσοστό.

Άλλοι είπαν πως θα έγραφαν το όνομα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε τον περασμένο μήνα σε φυλακή στον ρωσικό Αρκτικό κύκλο, στο ψηφοδέλτιό τους.
Συνεργάτες του Ναβάλνι ανήρτησαν βίντεο στο YouTube που δείχνουν ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά για να ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία το μεσημέρι οι οποίοι είπαν πως ήταν εκεί για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά.
Τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν συλληφθεί για τις ενέργειες διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών που αναμένεται να εξασφαλίσουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν μια νέα θητεία, δήλωσε σήμερα μια ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την OVD-Info, οργάνωση που παρακολουθεί την καταστολή, οι συλλήψεις διενεργήθηκαν κυρίως στην Καζάν, στην κεντρική Ρωσία, και στην πρωτεύουσα Μόσχα. Διευκρινίζει πως ο αριθμός αυτός μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στον βαθμό που θα φθάσουν σε αυτήν και νέα ονόματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline