Τρίτη 30 Απριλίου 2024  16:56:47

Αναντικατάστατοι οι Παπασταύρου- Μπρατάκος «..Ήταν οι μόνοι Δεξιοί με περγαμηνές στο Μαξίμου...». Απόλυτα βεβαιωμένο ότι πήγαν στο σπίτι του Ε. Μαρινάκη με εντολή Μητσοτάκη. Ερωτηματικό γιατί τελικά καρατομήθηκαν. Κύριο

Αντίθετα με την επιφανειακή πρώτη διαρροή από Μαξίμου ότι η επίσκεψη στην κατοικία Μαρινάκη ήταν περίπου αυθαίρετη, οι εκδοχές γιατί τελικά βρέθηκαν εκτός Μαξίμου οι νυχτερινοί επισκέπτες Μπρατάκος – Παπασταύρου ξεκαθαρίζουν. Περιορισμένες σε δύο μόνο.

Οι δύο επικρατούσες, λοιπόν είναι :είτε, γιατί δεν μετέφεραν σωστά στην τα έντονα παράπονα του Πρωθυπουργού για την «πολεμική στάση» του Ομίλου Μαρινάκη τελευταία σε χειρισμούς -πράξεις της Κυβέρνησης ( στο ΒΗΜΑ, το MEGA, τα ΝΕΑ. Ολυμπιακός) , είτε γιατί «έδειξαν κατανόηση και παθητικότητα» στην αντεπίθεση Μαρινάκη και τα δικά του παράπονα, που ήταν συγκεκριμένες αξιώσεις προτίμησης σε «υποθέσεις» του Ομίλου, όπως συμμετοχές σε διαγωνισμούς, αναθέσεις, εργολαβίες κλπ. Γεγονός το οποίο, φέρεται ότι δεν εξόργισε απλώς τον Μαρινάκη αλλά και θεωρήθηκε ακόμα και ως «ύποπτη απόκλιση».

1. Δύσκολη η αντικατάσταση και ο συμβολισμός τους, Μείον δύο θέσεις μετρά το υπουργικό συμβούλιο καθώς οι αρμοδιότητες των παραιτηθέντων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός υπουργού και ενός υφυπουργού δηλαδή, αναλαμβάνουν άνθρωποι που ήδη κατέχουν θέσεις στον κυβερνητικό σχήμα.

Χωρίς διάθεση ανανέωσης και μάλιστα από αυθεντικά, αξιόπιστα και ευρύτερης κομματικής αναγνώρισης-επιρροής πρόσωπα του φιλελεύθερου χώρου στο Μαξίμου, όπου κυριαρχούν οι πρώην πασόκοι, ποταμίσιοι και άλλοι της Αριστεράς όψιμοι εισοδιστές και επιφανείς τιτλούχοι, πολέμιοι επί χρόνια Κυβερνήσεων και ηγεσιών της ΝΔ. Θέμα που έχουν θέσει πολλά επιφανή στελέχη της ΝΔ, από το περιβάλλον των Αντ. Σαμαρά και Κων. Καραμανλή, πρώην υπουργούς αναξιοποίητους επί χρόνια έως τον τολμηρό Νικήτα Κακλαμάνη άλλοτε βουλευτών, με την πεποίθηση ότι αυτή η «πρωτοφανής πασοκοποίηση» του Μαξίμου αναπαράγεται σε Οργανισμούς, ΔΕΚΟ, θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων, Γραφεία Τύπου, νοσοκομεία. Ταμεία, Διοικήσεις κλπ και πως αντίκειται στη λαϊκή ψήφο υπέρ της ΝΔ, Γι αυτό, λένε, κοστίζει σημαντικά σε ψήφους στην παράταξη και σε αποστασιοποιήσεις πιστών βουλευτών και οπαδών από τέτοιες επιλογές πολέμιων και υβριστών της παράταξης, Φαινόμενο το οποίο δεν εκδηλώθηκε μόνο στην ενίσχυση των δεξιών κομμάτων αλλά και στις περιφερειακές εκλογές με την νίκη των ανταρτών υποψήφιων.

Αναντικατάστατοι τελικά οι Παπασταύρου- Μπρατάκος, που είχαν αφήσει καλές εντυπώσεις γενικότερα αλλά όχι στους πασόκους, ποταμίσιους, ΛΟΑΤΚΙ και αριστερούς σε Μαξίμου και ευρύτερα. «.. Ήταν οι μόνοι Δεξιοί με περγαμηνές στο Μαξίμου...» είναι το λυπηρό αίσθημα που κυριαρχεί στην παράταξη. Απόλυτα βεβαιωμένο ότι πήγαν στο σπίτι του Ε. Μαρινάκη με εντολή Μητσοτάκη.

2.Σε εσωτερική αναδιάταξη –και επιπλέον όχι σε ανασχηματισμό – προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να καλύψει το κενό που προέκυψε στο κυβερνητικό σχήμα και στο Μέγαρο Μαξίμου. Η απομάκρυνση των δύο στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη είχε ως αποτέλεσμα να μικρύνει το υπουργικό συμβούλιο, καθώς οι αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ «κατανέμονται» σε ήδη υπάρχοντα μέλη της κυβέρνησης: Ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Επικρατείας,(με προέλευση απολύτως ακροδεξιά , βουλευτής του ΛΑΟΣ και επί χρόνια πολέμιος της ΝΔ και τώρα ευπειθής κυβερνητικός και γραμμής Μαξίμου, όπως και οι Γεωργιάδης-Πλεύρης) αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων (π.χ. υπουργικού συμβουλίου) σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτναζτή. Ο δε κ. Κουτνατζής αναλαμβάνει τη δουλειά του κ. Μπρατάκου, με τις αρμοδιότητες της γενικής γραμματείας του Πρωθυπουργού. Σε όρους κυβερνητικής γραφειοκρατείας, επανέρχεται η θέση σε επίπεδο γενικού γραμματέα από υφυπουργού και αποκτά περισσότερο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, όπως επισημάνθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα ήδη υπάρχοντα στελέχη του Μαξίμου συνεχίζουν με τις αρμοδιότητες που είχαν. Επιπλέον, ο Ακης Σκέρτσος αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό (π.χ. Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για Ατομα με Αναπηρία) και ο Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού. Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης αναλαμβάνει με τον κ. Κουτνατζή την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, καθώς και την επικοινωνία με το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών. Η Ελένη Σχινά αναλαμβάνει Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού (μαζί με το αρχείο και το πρωτόκολλο του Πρωθυπουργού). Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ, την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Τις αλλαγές στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μετά τις παραιτήσεις του κ. Παπασταύρου και του κ. Μπρατάκου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Με απόφαση του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και συμμετέχει στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου. Ο Στέλιος Κουτνατζής ορίζεται γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, με τις προβλεπόμενες από το νόμο αρμοδιότητες της γενικής γραμματεία καθώς και την επιμέλεια της νομοθετικής ύλης για λογαριασμό του Πρωθυπουργού», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να μην "λερωθεί" από την επιβεβαιωμένη μυστική συνάντηση δύο κορυφαίων στελεχών του, των Παπασταύρου και Μπρατάκου, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη», σχολίασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές του κόμματος προσέθεσαν, ωστόσο, ότι ο Πρωθυπουργός «δεν θα μπορέσει να αποκρύψει τις στενές του σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα και εκδοτικά συγκροτήματα, όσους συνεργάτες του κι αν αποπέμψει, όσες "εσωτερικές ανακατάξεις" και ανακύκλωση γνωστών προσώπων κι αν κάνει».

Εσωκομματικό και πολιτικό ζήτημα- Η άποψη του Γιώργου Παπαχρήστου χθες στα ΝΕΑ

Και θα πω και δυο λόγια για τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Γιάννη Μπρατάκο, δύο κυβερνητικά στελέχη τα οποία προσέφεραν τις υπηρεσίες τους με υποδειγματικό τρόπο, τόσο στον Πρωθυπουργό ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (και για διάφορα ζητήματα) όσο και στο λεγόμενο επιτελικό κράτος. Ασφαλώς το κενό που αφήνει στο Μέγαρο Μαξίμου η αποπομπή τους (γιατί περί αποπομπής πρόκειται, όχι περί παραιτήσεως – δεν είχαν άλλωστε λόγο να την υποβάλουν) είναι σοβαρό. Και δύσκολο να καλυφθεί. Αποδεικνύεται δε αυτό από το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει ευοδωθεί η προσπάθεια για την κάλυψή του.

Η αποπομπή τους επίσης δημιουργεί εσωκομματικά και πολιτικό ζήτημα για τον Πρωθυπουργό, ειδικά σε μια εποχή που «κατηγορείται» ότι αλληθωρίζει προς το μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ. Διότι και οι δύο έχουν δεξιές καταβολές, με αντίστοιχη ιδεολογικοπολιτική «ταυτότητα» και μακρά πορεία στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ. Ειδικά για τον Στ. Παπασταύρου πρέπει να αναφερθεί και κάτι ακόμη: είναι ίσως το πρόσωπο που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από τον καθένα, επί ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε αλώβητος από τη δοκιμασία και η ανάθεση σε αυτόν καθηκόντων υπουργού Επικρατείας πέρυσι τον Ιούλιο θεωρήθηκε ως οφειλόμενη πράξη αναγνώρισης από τον Κυρ. Μητσοτάκη του πολυετούς αγώνα που έδωσε για την αθωότητά του.

Ο Γ. Μπρατάκος προέρχεται από οικογένεια συνεπών νεοδημοκρατών – ο πατέρας του Αγγελος υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προ και στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.
Με βάση την προϊστορία των κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου, λοιπόν, το μόνο που έχω να υπογραμμίσω είναι ότι η αποπομπή τους δεν περιποιεί και ιδιαίτερη τιμή στον πρόεδρο Κυριάκο. Εξού και σας γράφω παραπάνω για «μετάθεση ευθυνών». Ειδικά με τον τρόπο που έγινε και για την αιτία που εφευρέθηκε. Επιπλέον εντείνει την καχυποψία των υπόλοιπων υπουργών απέναντί του, δεδομένου ότι αποτελεί κοινό μυστικό ότι η επίσκεψή τους στον κ. Μαρινάκη ήταν «αποστολή», και όχι δική τους πρωτοβουλία...

Και η αποπομπή τους ουσιαστικά επιβλήθηκε από την ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να αλλάξει άρδην την ατζέντα της συζήτησης στη Βουλή – πώς θα κατηγορούσε τον κ. Ανδρουλάκη για σχέσεις «με οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα», όταν δύο στενοί του συνεργάτες επισκέπτονταν κατ' εντολήν του εκείνον που θα περιέγραφε με τον συγκεκριμένο όρο;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline