Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  21:41:58

Πρετεντέρης στο MEGA: Ο υπουργός Δικαιοσύνης με διαβεβαίωσε ότι κατά τον νόμο, η ΕΛΑΣ δεν χρειάζεται να της υποβληθεί μήνυση και καταγγελία επώνυμη από θύμα βίας. Οφείλει να καταγράψει το περιστατικό (ακόμα και ανώνυμης καταγγελία) και αμέσως να δρα. Κύριο

Παρόμοια νόμιμη τακτική-υποχρέωση εφαρμόσθηκε στην περίπτωση του τραγουδιστή Γιοκαρίνη, παρά την μεταστροφή της γυναίκας του.

Ακόμα και στις περιπτώσεις ανώνυμης καταγγελίας υποχρεώνεται η ΕΛΑΣ σε έρευνα –δράση-προστασία για θέματα βίας. Πρετεντέρης στο MEGA: Ο υπουργός Δικαιοσύνης με διαβεβαίωσε ότι κατά τον νόμο, η ΕΛΑΣ δεν χρειάζεται να υποβληθεί μήνυση και καταγγελία επώνυμη από θύμα βίας. Οφείλει να καταγράψει το περιστατικό και αμέσως να δρα και να παρεμβαίνει. με συγκεκριμένη δράση-μέτρα προστασίας και εγγυημένης ασφάλειας..

Παρόμοια νόμιμη τακτική-υποχρέωση εφαρμόσθηκε στην περίπτωση του τραγουδιστή Γιοκαρίνη, μετά τις απειλές του, παρότι η γυναίκα του θέλησε, πολύ σύντομα, να ανακαλέσει στο Τμήμα την αρχική καταγγελία, που αμέσως είχε καταγραφεί στο βιβλίο συμβάντων και άρχισαν οι νόμιμες διαδικασίες(σύμφωνα με το πρωτόκολλο ενεργειών) προς τον εισαγγελέα, σύλληψης του Γιοκαρίνη και παραπομπή του στο αυτόφωτο.

Τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και διοικητών αστυνομικών τμημάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στον απόηχο της γυναικοκτονίας έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων και της σειράς λαθών από την ΕΛ.ΑΣ. που οδήγησαν στον θάνατο της 28χρονης Κυριακής Γρίβα.

Ο χάρτης της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα – Δημιουργία «καταφυγίων» για τα θύματα
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια, είπε ο υπουργός, ζητώντας από τους διοικητές των τμημάτων να διερευνούν την καταγγελία και να συνεχίζουν την προανάκριση, ακόμη και αν το θύμα δεν κάνει μήνυση στο δράστη, λόγω του αυτεπάγγελτου.

Οπως σημειώθηκε, για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. «Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη», είπε ο υπουργός.

Επιπλέον μέτρα

Στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκαν τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

1) Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.

3) Για κάθε περιστατικό ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημερώνει τον διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.

4) Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης

Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.
Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους αστυνομικούς να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων.

«Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής, υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής, και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline