Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  22:57:48

Από χθες ο οδηγός της ΕΛ.ΑΣ. για τις καταγγελίες βίας: Αρκούν και μόνο οι απειλές- Η δίωξη αυτεπάγγελτη- Κανένα παράβολο και κόστος για το θύμα- Άμεση καταγραφή και ενημέρωση του εισαγγελέα. Κύριο

Απόδειξη του νέου κλίματος κατά της κακοποίησης- βίας, που έχει δημιουργηθεί είναι ότι μόνο τη χθεσινή ημέρα καταγγέλθηκαν 112 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρά σε 64 συλλήψεις με αυτόφωρη διαδικασία, ενώ 5 θύματα ζήτησαν να μεταφερθούν σε δομή.

Οδηγό προς τους πολίτες σχετικά με την υποβολή καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Στον οδηγό της ΕΛ.ΑΣ. παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τις υποχρεώσεις των αστυνομικών, καθώς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι επιθυμούν να καταγγείλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο, η δίωξη της ενδοοικογενειακής βίας γίνεται αυτεπάγγελτα. «Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να ενεργήσουν άμεσα, όταν πληροφορούνται με οποιονδήποτε τρόπο, από το ίδιο το θύμα ή και από τρίτο πρόσωπο, για την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος ενδοοικογενειακής βίας».

«∆εν απαιτείται η κατάθεση παράβολου ή οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση», προστίθεται. Αποσαφηνίζοντας τον ορισμό της ενδοοικογενειακής βίας, η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει ότι περιλαμβάνει τη σωματική βία (σωματική κάκωση, επικίνδυνη και βαριά σωματική βλάβη, μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης) και λεκτική βία (απειλή, stalking κτλ).

Ενδοοικογενειακή βία: 142 καταγγελίες σε 48 ώρες – 54 συλλήψεις

«Αν ασκείται ενδοοικογενειακή βία σε βάρος μου ή σε βάρος άλλου μέλους της οικογένειας μου, αν δε μπορώ να καταλάβω ότι αυτό που συμβαίνει είναι ενδοοικογενειακή βία, αν φοβάμαι για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα τη δική μου ή άλλου μέλους της οικογένειάς μου, αν γνωρίζω ότι σε κάποιον συνάνθρωπό μου ασκείται ενδοοικογενειακή βία, τότε απευθύνομαι σε οποιοδήποτε Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ή Αστυνομικό Τμήμα για να ενημερωθώ σχετικά με τις διαδικασίες, τη νομοθεσία και τα δικαιώματά μου», αναφέρει ο οδηγός της ΕΛ.ΑΣ.
Υπενθυμίζεται δε πως ανεξάρτητα από την υποβολή έγκλησης ή μη, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου, όταν λαμβάνουν γνώση για την τέλεση αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας να σχηματίζουν δικογραφία και να ενημερώνουν τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Αγιος Παντελεήμονας: Σύλληψη άνδρα μετά από καταγγελία της συντρόφου του για βία
Στην κατοχή του άνδρα βρέθηκαν ένα μαχαίρι 21 εκατοστών, δύο λεπίδες και το κινητό της καταγγέλλουσας

Ενα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε, αυτή τη φορά στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Hταν αρκετή η καταγγελία του θύματος για λεκτική βία και απειλές κινδύνων χωρίς πράξεις ακόμα.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, μια 46χρονη γυναίκα κάλεσε την Αμεση Δράση και κατήγγειλε περιστατικό με τον σύντροφό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η γυναίκα είπε στους αστυνομικούς πως ο 46χρονος σύντροφός της από τη Γεωργία, απείλησε να τη σκοτώσει με μαχαίρι, της αφαίρεσε το κινητό και έφυγε από το σπίτι.
Λίγη ώρα αργότερα, στις 9:10 το βράδυ, έπειτα από αναζητήσεις των αστυνομικών, εντοπίστηκε ο άνδρας στον Αγιο Παντελεήμονα και συνελήφθη.

Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα μαχαίρι 21 εκατοστών, δύο λεπίδες και το κινητό της καταγγέλλουσας.
Υπενθυμίζεται, ότι μόνο τη χθεσινή ημέρα καταγγέλθηκαν 112 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρά σε 64 συλλήψεις με αυτόφωρη διαδικασία, ενώ 5 θύματα ζήτησαν να μεταφερθούν σε δομή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline