Τρίτη 30 Απριλίου 2024  01:51:57

Πίτερ Χιγκς: Ο επιστήμονας που ανακάλυψε το «σωματίδιο του Θεού», δεν πίστευε στον Θεό και δεν το αποκαλούσε ποτέ έτσι. Η γονατογραφία πολλών ΜΜΕ για το επίτευγμα του. Κύριο

Ο Πίτερ Χίγκς είχε τονίσει πως το μποζόνιο δεν έπρεπε να ονομαστεί «σωματίδιο του Θεού», καθώς κάτι τέτοιο ήταν παραπλανητικό.

Μπορεί η επιστημονική κοινότητα να ονόμασε το μποζόνιο του Higgs ως «σωματίδιο του Θεού», αλλά ο Πίτερ Χίγκς, ο επιστήμονας πίσω από αυτή την ανακάλυψη, δεν συμφωνούσε καθόλου με αυτό καθώς ο ίδιος είχε δηλώσει πως ήταν άθεος.

Ο Πίτερ Χίγκς πέθανε στις 9 Απριλίου στο σπίτι του στο Εδιμβούργο. Πρόκειται για έναν σπουδαίο νομπελίστα φυσικό που πρότεινε 48 χρόνια προτού αποδειχθεί πως ένα σωματίδιο, το «μποζόνιο του Χιγκς», βοήθησε να ενωθεί το σύμπαν.
Ο επιστήμονας είχε κάνει ξεκάθαρο πως ήθελε οι άνθρωποι να σταματήσουν να το αναφέρουν ως «σωματίδιο του Θεού», επειδή δεν πιστεύει ότι το σωματίδιο που συγκρατεί ενωμένο το φυσικό ιστό του σύμπαντος είναι έργο ενός παντοδύναμου δημιουργού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χιγκς, το ψευδώνυμο ξεκίνησε στην πραγματικότητα ως αστείο, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν πολύ καλό», σύμφωνα με τον Τelegraph, σε ένα άρθρο του 2013.
Πώς προέκυψε η ονομασία «σωματίδιο του Θεού»
Η φράση δημιουργήθηκε για ένα δημοφιλές επιστημονικό βιβλίο από το 1993 από τον Leon Lederman, βραβευμένο με Νόμπελ φυσικός, και τον Dick Teresi, έναν επιστημονικό συγγραφέα.

Ο Lederman έγραψε στο βιβλίο «God particle»: «Αυτό το μποζόνιο είναι τόσο κεντρικό στην κατάσταση της φυσικής σήμερα, τόσο κρίσιμο για την τελική μας κατανόηση της δομής της ύλης, αλλά τόσο άπιαστο, που του έδωσα ένα παρατσούκλι: το σωματίδιο του Θεού .
«Γιατί το σωματίδιο του Θεού; Ο εκδότης δεν θα μας επέτρεπε να το ονομάσουμε το σωματίδιο του Θεού, αν και αυτός μπορεί να είναι πιο κατάλληλος τίτλος».

Αλλά ο καθηγητής Χιγκς εξήγησε την αποστροφή του για τον όρο σε μια συνέντευξη στο BBC στη Σκωτία. Είπε: «Καταρχάς, είμαι άθεος».
«Το δεύτερο πράγμα είναι ότι ξέρω ότι αυτό το όνομα ήταν ένα είδος αστείου και όχι πολύ καλό. Νομίζω ότι δεν έπρεπε να ονομαστεί με αυτόν τον τρόπο καθώς είναι τόσο παραπλανητικό».
Ο καθηγητής Χιγκς έχει γίνει παγκόσμια διασημότητα τον περασμένο χρόνο από την ανακάλυψη ενός στοιχειώδους σωματιδίου σύμφωνου με το μποζόνιο Χιγκς, το οποίο προέβλεψε το 1964.

Στη δεκαετία του 1960, ο καθηγητής Χιγκς και άλλοι φυσικοί πρότειναν έναν μηχανισμό για να εξηγήσουν γιατί τα πιο βασικά δομικά στοιχεία του Σύμπαντος έχουν μάζα.
Ο μηχανισμός προβλέπει την ύπαρξη ενός σωματιδίου Higgs, η ανακάλυψη του οποίου διεκδικήθηκε πέρυσι στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.
Σύμφωνα με μια δημοφιλή εκδοχή της ιστορίας, ο καθηγητής Higgs σκέφτηκε την ιδέα κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στο Cairngorms.

2.Μετά από μια σειρά πειραμάτων που ξεκίνησαν σοβαρά το 2008, η θεωρία του αποδείχθηκε από τους φυσικούς που εργάζονταν στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN της Ελβετίας το 2012- το βραβείο Νόμπελ μοιράστηκε με τον François Englert, έναν Βέλγο θεωρητικό φυσικό, του οποίου η εργασία το 1964 συνέβαλε επίσης άμεσα στην ανακάλυψη.

Οι πανηγυρισμοί στο CERN to 2013, όταν επιβεβαιώθηκε πειραματικά η θεωρία του Χιγκς.

Το σωματίδιο που του «κατέστρεψε τη ζωή»

Ο φυσικός Φρανκ Κλόζε αφηγείται την ιστορία του Χιγκς και της σπουδαίας ανακάλυψής του στο βιβλίο του 2022 «Elusive: How Peter Higgs Solved the Mystery of Mass» (Εκδόσεις Basic Books). Ο συγγραφέας του νέου βιβλίου είχε πει στο περιοδικό Scientific American και την Κλάρα Μόσκοβιτζ για το σωματίδιο, την πειραματική αναζήτηση του Χιγκς και την προσωπικότητά του. Είναι καλό να αναφερθούν δύο ιστορίες για τον Πίτερ Χιγκς για να γίνει κατανοητή η προσωπικότητά του.

Φρανκ Κλόζε: «Ένα από τα μεγαλύτερα σοκ που έπαθα όταν του έπαιρνα συνέντευξη ήταν όταν μου είπε πως η ανακάλυψη του μποζονίου «του κατέστρεψε την ζωή». Του λέω, «Πώς μπορεί να καταστραφεί η ζωή σου όταν έχεις δημιουργήσει μερικά όμορφα μαθηματικά και στην συνέχεια αποδεικνύεται ότι μυστηριωδώς είχες αγγίξει τον παλμό της φύσης και όλα όσα πίστευες έχουν αποδειχθεί σωστά, και κερδίζεις το βραβείο Νόμπελ; Πώς μπορούν αυτά τα πράγματα να ισοδυναμούν με καταστροφή;»

Απάντησε πως, «Η σχετικά ήσυχη ζωή μου τελείωνε. Το στιλ μου ήταν να εργάζομαι σε απομόνωση και περιστασιακά να έχω κάποια καλή ιδέα». Ήταν ένα πολύ αποτραβηγμένο άτομο που ξαφνικά εκτέθηκε στα φώτα της δημοσιότητας. Αυτός, κατά τη γνώμη μου, είναι ο λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος Πίτερ Χιγκς εξακολουθεί να είναι φευγαλέος για μένα, παρότι τον γνωρίζω 40 χρόνια.

Ο φυσικός Πίτερ Χιγκς, σκωτσέζος γαρ, είχε μια πιο ανάλαφρη οπτική της δημοσιότητάς του.

Ο Χιγκς είχε πει «η μόνη πραγματικά πρωτότυπη ιδέα που είχα ποτέ».

Ο φυσικός και συγγραφέας αναφέρει στην ίδια συνέντευξη: «Ναι, αλλά πόσοι από εμάς μπορούμε να πούμε ότι είχαμε έστω και μία πραγματικά λαμπρή ιδέα; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε μια πραγματικά λαμπρή ιδέα. Στη φυσική, οι άνθρωποι που έχουν κάνει πραγματικά μεγάλα πράγματα τείνουν να κάνουν πολλά μεγάλα πράγματα. Ο Χιγκς είναι μοναδικός στο ότι είναι μία και μοναδική φορά. Είναι εύκολο να το απορρίψει κανείς ως τύχη, και σαφώς η τύχη ήταν μέρος του. Αλλά το να βρίσκεσαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, πρέπει να το αναγνωρίσεις».
Μετά επεξήγησε πως «Ο Χιγκς είχε περάσει δύο με τρία χρόνια προσπαθώντας πραγματικά να κατανοήσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα».

«Και επειδή είχε κάνει αυτή τη σκληρή δουλειά και εξακολουθούσε να προσπαθεί να εμβαθύνει στην κατανόηση αυτής της πολύ βαθιάς έννοιας, όταν εμφανίστηκε στο γραφείο του μια εργασία που έθετε ένα σχετικό ερώτημα, ο Χιγκς έτυχε να έχει την απάντηση λόγω της δουλειάς που είχε κάνει. Μερικές φορές λέει: Είμαι κυρίως γνωστός για τρεις εβδομάδες της ζωής μου».

Με τον Φρανκ Κλόζε να απαντά στον Χιγκς, «Ναι, Πίτερ, αλλά ξόδεψες δύο χρόνια προετοιμασίας για εκείνη τη στιγμή».

Οι Πίτερ Χιγκς (δεξιά) και Φρανσουά Ενγκλέρτ στους οποίους οφείλουμε μια τόσο μεγάλη ανακάλυψη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline