Δευτέρα 29 Απριλίου 2024  23:21:56

Τεχεράνη- Ιερουσαλήμ: Ισόπαλοι, δείχνουν να πάτσισαν... Οι πάντες κατά της κλιμάκωσης και του Ισραήλ να απαντήσει πάλι. «Περισσότερο συμβολική η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ». Κύριο

Mπάιντεν σε Νετανιάχου: Στηρίζουμε το Ισραήλ – «Οχι», όμως, σε επίθεση κατά του Ιράν.

«Δεν ήταν μια αντίδραση (σ.σ του Ιράν) η οποία μπορεί να οδηγήσει οπωσδήποτε σε κλιμάκωση και άρα σε έναν ανοιχτό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν» εκτιμά ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο.
Εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον του προξενείου του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα drone αναχαιτίστηκαν και παρά το γεγονός ότι οι ανθρώπινες απώλειες είναι στο μηδέν, ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα την απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία θα καθοριστεί από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από την άλλη, η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι «Η αντίδρασή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την στρατιωτική ενέργεια της περασμένης νύχτας, αν το Ισραήλ απαντήσει με αντίποινα». Παράλληλα διαμηνύει ότι έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια του Ισραήλ.

Η ισραηλινή απάντηση θα καθοριστεί από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου

«Εάν οι ΗΠΑ συμμετάσχουν σε περαιτέρω επιθετικές σιωνιστικές κινήσεις μέσω των βάσεων ή των στρατιωτικών τους μέσων σε όλη την περιοχή, και αυτό αποδειχθεί, οι βάσεις, τα μέσα και το προσωπικό τους στην περιοχή δεν θα έχουν καμία ασφάλεια» ξεκαθάρισε ο στρατιωτικός διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, Μοχάμαντ Μπαγκερί, επαναλαμβάνοντας ότι «Δεν σχεδιάζονται περαιτέρω επιχειρήσεις εάν το Ισραήλ δεν ανταποκριθεί».

«Περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική η επίθεση του Ιράν»

«Ήταν αναμενόμενο (σ.σ. η επίθεση), το μόνο που δεν ξέραμε ήταν πότε θα εκδηλωθεί και με ποιον τρόπο», αναφέρει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Κώστας Υφαντής.

«Δεν ήταν μια αντίδραση η οποία μπορεί να οδηγήσει οπωσδήποτε σε κλιμάκωση και άρα σε έναν ανοιχτό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Υπάρχει η σαφής προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι δε συναινούν σε μια επιθετική ενέργεια του Ισραήλ κατά του Ιράν. Νομίζω ότι, αν μπορεί κάποιος να είναι σχετικά αισιόδοξος μετά την χθεσινή νύχτα, είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε σε μια σχετική αποκλιμάκωση», εκτίμησε, μιλώντας στο MEGA.

«Το Ιράν ένιωθε υποχρεωμένο να αντιδράσει μετά τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό. Πέρασαν αρκετές ημέρες μέχρι να αποφασίζει να αντιδράσει και ευτυχώς η αντίδραση είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική. Αυτό δε σημαίνει ότι η περιοχή θα ηρεμήσει. (...) Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο», είπε.
2.Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Στηρίζουμε το Ισραήλ – «Οχι», όμως, σε επίθεση κατά του Ιράν

Εκτακτο ΚΥΣΕΑ μετά την επίθεση του Ιράν - Επιστρέφει ο Δένδιας

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συγκαλέσει σήμερα σύνοδο των ηγετών της G7, προκειμένου να υπάρξει «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην «αναίσχυντη» επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν συμβολή στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εξαπολύθηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, προσθέτοντας πως επαναβεβαίωσε την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.
Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη πως θα συγκαλέσει σήμερα σύνοδο των ηγετών της G7, προκειμένου να υπάρξει «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην «αναίσχυντη» επίθεση του Ιράν.

Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για όσα ειπώθηκαν μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Υπόσχεται νίκη ο Νετανιάχου

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Αναχαιτίστηκε το 99% των drones και των πυραύλων

Το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.
Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενέργειες του Ιράν και δήλωσε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline