Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:30:15

Η Αίγυπτος ζητά από τη Γερμανία την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης

Πάγιο το αίτημα της Αιγύπτου για επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης από το Βερολίνο – Θεωρούν παράνομη την έξοδο του κειμηλίου από τη χώρα.

Την επιστροφή της διάσημης προτομής της Νεφερτίτης, που βρίσκεται στο Νόιες Μουζέουμ στο Βερολίνο ζητά η Αίγυπτος από τη Γερμανία.

Το αίτημα της Αιγύπτου είναι πάγιο και διαρκές, ενώ επανήλθε στο επίκεντρο από τον αιγυπτιολόγο και πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιτύπτου, Ζάχι Χαουάς.

Ο Χαουάς χαρακτηρίζει παράνομη την έξοδο της διάσημης προτομής από την Αίγυπτο και ζητά την επιστροφή της. Μάλιστα, σκοπός του είναι να μπορέσουν να τη δουν οι Αιγύπτιοι στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου.

Η Egypt Independent αναφέρει ότι «η ιστορία της προτομής της Νεφερτίτης μας επιστρέφει στο 1912, όταν γερμανική αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον αιγυπτιολόγο Λούντβιχ Μπορσάρντ επισκέφθηκε το Κάιρο και υπέγραψε σύμβαση με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, η οποία της έδωσε το δικαίωμα να αποκτήσει μερικά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή Τελ ελ-Αμάρνα, που χτίστηκε από τον Ακενατόν και στέγασε την πρωτεύουσα αντί της Θήβας. Μεταξύ των αντικειμένων που μεταφέρθηκαν από την αποστολή εκτός Αιγύπτου, ήταν η προτομή της Νεφερτίτης».

Η προτομή έχει γίνει πλέον πολιτιστικό σύμβολο του Βερολίνου και έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γερμανία σχετικά με το αίτημα της Αιγύπτου να το επιστρέψει ανάμεσα στα λαθραία αντικείμενα.

Η Νεφερτίτη, σύζυγος του Αιγύπτιου Φαραώ Ακενατόν, έζησε τον 14ο αιώνα. Ο σύζυγός της ήταν ένας εκ των βασιλιάδων της 18ης Δυναστείας στην αρχαία Αίγυπτο, που κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1352 π.Χ. έως το 1336 π.Χ. Μαζί, προανήγγειλαν μια θρησκευτική επανάσταση, βασισμένη στη λατρεία του ήλιου ή «Aton».

Στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί η Αίγυπτος για την επιστροφή της προτομής, το 1925 είχε απαγορεύσει τις γερμανικές αποστολές. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ψήφισαν νόμο που θεωρούσε οποιοδήποτε έργο έχει γίνει δεκτό στο έδαφός τους για 25 χρόνια ως εθνικό θησαυρό, γεγονός που οδήγησε σε πολιτική και νομική κρίση σχετικά με το άγαλμα της Νεφερτίτης.

Σύμφωνα με την Egypt Independent, «ο Χαουάς ισχυρίστηκε ότι το άγαλμα της Νεφερτίτης εξήχθη παράνομα από την Αίγυπτο και θα έπρεπε επομένως να επιστραφεί. Και κάλεσε το 2005 τη Γερμανία να αποδείξει ότι έλαβε νομίμως το άγαλμα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline