Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:44:17

F-35: «Πράσινο φως» από Μενέντεζ – Τι εξασφαλίζει την αμυντική σύμβαση

 

Όλό και πιο κοντά στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ έδωσε το «πράσινο φως» στην πώληση τους στη χώρα μας από το Delphi Economic Forum στην Ουάσιγκτον.
Βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται, πρέπει να συμφωνήσουν επίσης ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Ρις, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στη Βουλή.
Όταν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση – κάτι που είναι ζήτημα χρόνου – τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την επικύρωση της αμυντικής σύμβασης.

Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν είχε εκφράσει τον εκνευρισμό του στο ενδεχόμενο να πάρει η Ελλάδα F-35 την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν βάλει στον «πάγο» το θέμα της πώλησης F-16 στην Άγκυρα.
O ίδιος μάλιστα είχε ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί να συσχετιστεί το θέμα των μαχητικών με την στάση της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

«Aν στο Κογκρέσο κάποιοι όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ φέρουν το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητα τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν ως προϋπόθεση, δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα», είχε τονίσει ο κ. Καλίν.
«Εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόγραμμα των F-16 ως μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της αεροπορικής μας ισχύος. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν προϋποθέσεις, χάνουν την ουδετερότητά τους θα συνεχίσουμε το δικό μας δρόμο. Δεν είναι δεμένα τα χέρια μας. Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε τις δικές δυνατότητες για να εξασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια», είπε ακόμα ο Ιμπραήμ Καλίν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline