Τρίτη 14 Μαϊου 2024  11:38:04

«Κανένας δεν με κάλεσε τρία χρόνια για τις δήθεν δωροδοκίες που έκανα»

Στην ερώτηση γιατί σε άλλες χώρες όταν έχει να κάνει με σκάνδαλα σε φαρμακευτικές εταιρείες, ψάχνουμε αν δωροδοκήθηκαν ιατροί και φαρμακοποιοί ενώ στην Ελλάδα ψάχνουμε αν δωροδόκησαν πολιτικούς και γιατί τρία χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας, ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας NOVARTIS Κωνσταντίνος Φρουζής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέσω του δικηγόρου του, είπε ότι δεν τον έχει καλέσει κανείς να καταθέσει για την υπόθεση.

Τρία χρόνια τώρα ήταν και είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιου παράγοντα και κάθε θεσμικού οργάνου, όπως η Επιτροπή της Βουλής να δώσει κατάθεση για το όλο θέμα και να αποκαταστήσει την αλήθεια. Σχετικά ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε: «Όλες οι εταιρείες κερδοσκοπούσαν όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας και έλαβα δραστικά μέτρα που εφαρμόζονται ακόμη.

Οι μεγαλύτερες περικοπές έγιναν επί των ημερών μου. Όταν αναζητάς στις ΗΠΑ να βρεις αν η Novartis καις την Ελλάδα έκανε αθέμιτες πρακτικές, πρέπει να πας να δεις τους ιατρούς που συνταγογραφούσαν. Είναι τόσος κόπος και η εμπειρία είναι αθωωτική από τα δικαστήρια, που άκρη δεν θα έβγαζε κάποιος που αποσκοπούσε να πάρει ποσοστό από την τιμωρία της Novartis στις ΗΠΑ. Ήταν λοιπόν πολύ εύκολο αφού έχεις μάρτυρες που φορούν κουκούλα, και δεν λένε την αλήθεια. Σύμφωνα με τα όσα είπε προστατευόμενος μάρτυρας, ο κ. Μανιαδάκης, οι μάρτυρες που πήγαν στις ΗΠΑ ήταν οι ίδιοι που ήταν και εδώ. Αν πας σε έναν πολιτικό (δέκα στη προκειμένη περίπτωση), είναι πολύ ευκολότερο να πετύχεις μια καταδίκη αντί να ψάχνεις 3.000 ιατρούς. Το ας οδηγηθούμε ευκολότερα είναι η αιτία, που το σκάνδαλο αυτό μετατρέπεται από ένα οικονομικό σε ένα πολιτικό, υποτίθεται».

Ο κ. Λοβέρδος επικαλέστηκε την αίτηση την οποία υπερψήφισε η Βουλή, ότι «ναι μεν ο κ. Παπαγγελόπουλος θα εξεταστεί ποινικά σε προκαταρκτικό επίπεδο εάν είναι ηθικός αυτουργός, αλλά υπάρχει αναφορά και στους φυσικούς αυτουργούς σαφέστατη που αφορά και τον ίδιον, αλλά και εκείνους που ήταν οι φυσικοί αυτουργοί του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας. Για όποιον έχει ασκηθεί δίωξη -για μένα ζήτησε η κα. Τουλουπάκη (εισαγγελέας Διαφθοράς)- το κακούργημα έχει συντελεστεί. Για όσους διακινδύνευσαν να πάθουν κάτι τέτοιο, για τους υπόλοιπους 7 δηλαδή, στο βαθμό του πλημμελήματος, επίσης το αδίκημα έχει συντελεστεί. Το άρθρο 86 στη παράγραφο 4, ορίζει ότι εάν η προκαταρκτική καταδείξει στην ύπαρξη στοιχείων, ο κ. Παπαγγελόπουλος θα συμπαρασύρει και τους φυσικούς αυτουργούς, αυτούς που διέπραξαν τα αδικήματα».

Ο κ. Βούτσης, είπε ότι στην Ελλάδα αναζητήθηκαν πολιτικές ευθύνες, επειδή η χώρα μας βρέθηκε σε οικονομική κρίση και χρεοκοπία κάνοντας λόγο για «διαχρονική κατασπατάληση» και ενδεχόμενη διαπλοκή στον τομέα του φαρμάκου. «Επίσης διότι η Ελλάδα είχε επιλεγεί ως μια χώρα οδηγός όπου ο μέσος όρος της φαρμακευτικής δαπάνης κατά φάρμακο ήταν οδηγός για τις υπόλοιπες χώρες που είχαν πολύ μεγαλύτερη αγορά. Είναι συνταρακτικό το στοιχείο που παραπέμπει σε πολιτική ευθύνη το ότι η Novartis είναι από τις ελάχιστες εταιρείες οι οποίες δεν υπέστησαν τον κόλαφο που έφερε το PSI, σε φυσικούς φορείς, ιδρύματα και επιχειρήσεις. Αυτό έγινε όπως αναφέρει η δικαστική έρευνα, από εσωτερική ενημέρωση. Δεν ονοματίζω ούτε φωτογραφίζω ποιος έδωσε την εσωτερική ενημέρωση. Έχει και πολιτική πτυχή η υπόθεση Novartis». «Το τεκμήριο της αθωότητας του κ. Παπαγγελόπουλου είναι τον πυρήνα του δικαστικού συστήματος», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μετά την τοποθέτηση του κ. Βούτση, είπε: «Ακούσαμε πολλά καινοτόμα πράγματα Το πρώτο, ότι στην Ελλάδα αναζητήσαμε ευθύνες λόγω της οικονομικής κρίσης. Ως σαν, να μπορούμε να αποδώσουμε ποινική ευθύνη σε ανθρώπους, λόγω της οικονομικής κρίσης. Και ο λόγος για τον οποίο συνέβη μόνο στην Ελλάδα, να έχουμε αυτό το απίστευτο «κυνήγι μαγισσών», κατά δύο πρώην πρωθυπουργών, κατά τριών υπουργών υγείας, κατά του κεντρικού τραπεζίτη, ήταν η οικονομική κρίση. Πρέπει να καταλάβουμε σε αυτή τη χώρα, πως όταν ομιλούμε για άσκηση ποινικής δίωξης, σημαίνει μία απαξία, κατά του ανθρώπου, και μία βάναυση υποβολή στη προσωπική του ζωή. Το να ασκηθεί ποινική δίωξη όπως έγινε κατά 10 ανθρώπων, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί επειδή στην Ελλάδα είχαμε οικονομική κρίση. Αυτό είναι προσβολή της ίδιας της αξίας του ανθρώπου. Ο κ. Βούτσης είπε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Το κατεβάσαμε όμως τώρα. Διότι στη προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο δεν είχαμε απόδοση πολιτικών ευθυνών κ. πρόεδρε, είχαμε δέκα ποινικές διώξεις. Και αυτό δεν είναι κάτι ελαφρύ για τη ζωή ενός ανθρώπου. Ρωτήστε τον κ. Πικραμμένο (είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση), ρωτήστε τον κ. Στουρνάρα, ρωτήστε τον κ. Σαμαρά και τον κ. Λοβέρδο. Άρα το γεγονός ότι έχουμε οικονομική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει σε ένα κράτος δικαίου ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline