Τρίτη 30 Απριλίου 2024  14:29:02

Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά: Τελειώνουν οι μεσαίες ιδιοκτησίες

Οι ξένοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αγοράζουν από τις ελληνικές τράπεζες σε τιμή εξευτελιστική δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή αγοράζουν απευθείας σπίτια, οικόπεδα, μαγαζιά, επιχειρήσεις που βγαίνουν στο σφυρί μισοτιμής και αυτό λόγω της καλπάζουσας ανεργίας, της παράλογης φορολογίας, της δραματικής -πραγματικής όμως- αδυναμίας της κοινωνίας να ανταποκριθεί στα μονιμοποιημένα πια έκτακτα χαράτσια.

 

Είναι ζήτημα χρόνου ότι σε λίγο θα υπάρχουν ελάχιστες ιδιοκτησίες μεσαίων κατοικιών, ότι θα καταλήξουν παλιοί νοικοκυραίοι να καταβάλλουν ενοίκιο για να μένουν στα πρώην σπίτια τους που θα ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες. Το ίδιο συμβαίνει και σε επιχειρήσεις που είναι πνιγμένες από την εξαφανισμένη κίνηση στην αγορά και κυρίως από την παντελή έλλειψη χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες.

Πεντακόσιες χιλιάδες νέοι φορολογούμενοι προστέθηκαν το 2013 στους υπόλοιπους περίπου 2.700.000 που οφείλουν συνολικά στο δημόσιο 63 δισεκατομμύρια ευρώ. Και εσείς προσδοκάτε ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην εφορία.

Η μονομερής, αναίτια, βίαιη υψηλή φορολογία που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία, πέρα από τα συνταγματικά δικαιώματα που προσβάλλει, δημιουργεί ανισότητα μεταξύ των πολιτών στις βασικές οικονομικές επιλογές τους, καταστρατηγώντας την ελεύθερη βούληση, ένα υπέρτατο αγαθό της δημοκρατίας.

Το να επιβάλλει το κράτος φόρο σε συσσωρευμένο πλούτο που έχει ήδη φορολογηθεί είναι ένα θέμα. Το να παραβιάζει το κανονιστικό μας σύστημα που ορίζει πως οι Έλληνες συμβάλλουν σύμφωνα με το εισόδημά τους και όχι με την περιουσία τους, που άλλωστε η ίδια έχει φορολογηθεί ως εισόδημα, είναι ένα δεύτερο θέμα.

Αφαιρείτε, δημεύετε βιαίως περιουσία με τις επιβολή φόρου στη γη, καταστρατηγώντας το δικαίωμα του κάθε πολίτη να χρησιμοποιεί τη γη ως πόρο, ως μέσο διαβίωσης, για οικονομική δραστηριότητα, για προσπορισμό, για την επιβίωσή του στο τέλος. Είναι το ίδιο με το να επιβάλλετε έναν υπέρογκο φόρο σε κάποιον που ασκεί οικονομική δραστηριότητα αξιοποιώντας κεφάλαιο, όπως σε έναν επενδυτή. Ή με το να φορολογούνται τα χέρια του εργάτη ή το μυαλό και οι γνώσεις του επιστήμονα, ακυρώνοντάς τους στην ουσία έτσι τον αντίστοιχο πόρο, αφού αδυνατεί να πληρώσει τον επιβαλλόμενο φόρο, ακρωτηριάζοντάς του τα χέρια, κατάσχοντάς του όλο το κεφάλαιο, οδηγώντας τον στην καταστροφή.

Στην περίπτωση της γης ακυρώνεται το δικαίωμα ενός πολίτη να κατέχει τη γη, προσδοκώντας να αποκτήσει οικονομικά οφέλη πουλώντας τη σε χρόνο που ο ίδιος θα έχει επιλέξει και όχι με τη βίαιη πώληση, «το σκότωμα» σε καιρό κρίσης ή όπως θα υποχρεωθεί να κάνει τώρα, προκειμένου να μην του κατάσχετε τη γη του ή άλλα περιουσιακά στοιχεία εν ονόματι των εξωφρενικών φόρων που υποχρεούται να καταβάλλει.

Επιπλέον ακυρώνεται το δικαίωμα κάποιος να έχει γη γιατί έτσι το θέλησε, γιατί δεν θέλησε να ταξιδέψει ή να τζογάρει ή να ξοδέψει τα περιουσιακά του στοιχεία, ούτε θέλησε να επενδύσει με κάποιο άλλο τρόπο. Θεσμοθετείτε για πρώτη φορά τη φορολόγηση στα αγροτεμάχια και στα μη ηλεκτροδοτούμενα κτήρια. Πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν τοποθετηθεί στο θέμα αυτό και βέβαια ο εισηγητής μας, ο κ. Μαριάς, και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, ακόμα και από τη συμπολίτευση.

Τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα σε καμία περίπτωση δεν προστατεύονται με το εξαιρετικά χαμηλό φορολογικό όριο που έχετε πάρει των 9.000 ευρώ που ορίζεται ως οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό. Ακόμα και αυτοί που έχουν κάτω από 9.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να έχουν –όπως τουλάχιστον λέτε- ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, εξαιρώντας έτσι από την απαλλαγή τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Από την άλλη, οι αντικειμενικές αξίες που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου πλέον δεν ισχύουν. Το έχουν πει όλοι οι συνάδελφοι και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια. Οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν πέσει πάνω από το 40%, με αποτέλεσμα να είναι πλασματικές και να επιδεινώνουν την αδικία του φόρου. Είναι εγκληματικό να φορολογούνται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες επί ανύπαρκτης περιουσίας. Είναι παραλογισμός! Και όλα αυτά για να εμφανίσετε έσοδα και πλεόνασμα στη σφαίρα της δημιουργικής λογιστικής.

Αυτός ο νέος φόρος των ακινήτων που μονιμοποιεί τα έκτακτα χαράτσια, με τα κριτήρια και τις προβλέψεις που περιλαμβάνει, είναι την πραγματικότητα φόρος κατοχής και όχι φόρος επί γη που παράγει εισόδημα. Στην ουσία, οδηγεί σε δήμευση της ακίνητης περιουσίας. Θέτετε στόχους και ψηφίζετε μέτρα για να τους πετύχετε που εκ προοιμίου είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτευχθούν. Αυτό έχει ξεπεράσει τα όρια της κοινής λογικής.

Επιτέλους, αντιληφθείτε –κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνω σε ένα λεπτό- τις συνέπειες αυτών των επιλογών σας. Η όποια επιχειρηματολογία αναπτύσσεται τελικά καταλήγει μόνο στο «θα ψηφίσουμε από πατριωτικό καθήκον». Αυτό μας λέτε κάθε φορά όταν πιέζεστε και όταν ενοχλείστε από τις παρατηρήσεις μας. Δηλαδή, να ξεχάσουμε ότι δεν υπάρχει ζήτηση στην αγορά, ότι έχουμε μια κυριολεκτικά νεκρή αγορά ακινήτων, να προσπεράσουμε την κλοπή που γίνεται με τις ψευδείς αντικειμενικές αξίες και πάνω απ' όλα, για το πατριωτικό καθήκον.

Αφού, λοιπόν, είστε κοινωνικά ευαίσθητοι και με αίσθημα ευθύνης στο όνομα των επόμενων γενιών, τότε πως αποδέχεστε να μην υπάρχει ούτε μια πρόβλεψη –σας το τόνισαν και άλλοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνω, αυτό- για όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που λόγω της οικονομικής αδυναμίας δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους; Οι άνεργοι γνωρίζετε επισήμως ότι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες. Ένα εκατομμύριο μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση μηνών. Πώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όλοι αυτοί οι πολίτες να φανούν συνεπείς -και να θέλουν- που πολλοί από αυτούς θέλουν να καταβάλλουν τους φόρους που επιβάλλετε; Αυτό, λοιπόν, το πατριωτικό καθήκον σας σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι συνάνθρωποι μας θα θεωρούνται εγκληματίες στο τέλος-τέλος και θα διώκονται ποινικά.

Περιμένει απάντηση το ερώτημα για το τι θα κάνετε. Θα τρέχετε στα δικαστήρια τους νεόπτωχους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες και τους ανέργους, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους των ακινήτων; Σας διαφεύγει ότι χιλιάδες συνάνθρωποι μας και μάλιστα οι πιο αδύναμοι και ευάλωτοι ζουν πλέον χωρίς ηλεκτρικό στα σπίτια τους; Μήπως δεν ξέρετε πού έχουν φτάσει οι απλήρωτοι λογαριασμοί; Έπρεπε να συμβούν θάνατοι, κύριε Υπουργέ, για να ληφθούν μέτρα; Κλείνοντας, σας απευθύνω, λοιπόν, ξανά το ερώτημα. Όταν σε δύο-τρία χρόνια διαπιστώσετε ότι κανείς δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει τους φόρους που σήμερα ψηφίζετε, από πού θα τους βρείτε τους επόμενους;

(Η Μαρία Τσαρουχά-Κόλλια είναι δικηγόρος, αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Σερρών των «Ανεξάρτητων Ελλήνων»).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline