Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  04:05:54

Κωστής Χατζηδάκης: Ο υπουργός των μεγάλων προβλημάτων και των λύσεων. Αποφασιστικός και αθόρυβος πέτυχε το δέκατο υπουργικό θαύμα του :Τέλος στις εκκρεμείς κύριες συντάξεις - Μητσοτάκης: Εκδόθηκαν 470.000 σε 22 μήνες. Κύριο

Aνάμεσα στα μεγάλα υπουργικά του επιτεύγματα η επίλυση των δύσκολων υποθέσεων της Ολυμπιακής και του ΟΣΕ, η σωτηρία της ΔΕΗ, οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, η ενίσχυση του ΕΦΚΑ, η αναβάθμιση στα περιφερειακά αεροδρόμια, η μείωση της ανεργίας.

Η αύξηση στις συντάξεις από το 2023 θα ξεπερνά το 7% - «Το θέμα της απονομής συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο», είπε ο πρωθυπουργός - Πριμ παραγωγικότητας από 1/1/2023 για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ

To οριστικό τέλος του επίπονου έργου της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος επισημαίνοντας «κάναμε αυτό που οφείλαμε για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών»

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, ο υποδιοικητης Αλέξανδρος Βαρβέρης και ο project manager Μιχάλης Κεφαλογιάννης παρουσίασαν τα αποτελέσματα της τιτάνιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο και τα οποία είναι:

- Κάθε μέρα εκδίδονται πλέον 1250 συντάξεις (μέσος όρος 26.000 αποφάσεις το μήνα ) όταν το 2019 οι απονομές ανά ημέρα δεν ξεπερνούσαν τις 500
- Οι νέες συντάξεις θα απονέμονται σε 60 ημέρες , τη στιγμή που στη Γερμανία απαιτούνται τουλάχιστον 74 ημέρες για την έκδοση μιας σύνταξης.
- Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων των ετών 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021 πλην διεθνών και ανελαστικών. Απομένουν 9.500 εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις)
- Έχει ήδη εκκαθαριστεί ήδη 85% των αιτήσεων του 2022. Ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ο καλύτερος Σεπτέμβριος όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ, καθώς εκδόθηκαν πάνω από 29.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, αυξημένες κατά 57% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα
- Τους τελευταίους 22 μήνες έχουν εκδοθεί πάνω από 470.000 συντάξεις, το 1/6 δηλαδή του συνόλου των εν ενεργεία συνταξιούχων.

ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Αναθέτοντας στον Κωστή Χατζηδάκη το πόστο του υπουργού Εργασίας του είπα από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις δεν κινδυνεύεις να σου πέσουν τα μαλλιά» ανέφερε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «οι εκκρεμείς συντάξεις δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Το 2019 παραλάβαμε μια κατάσταση τραγική. Ωστόσο συμπεραίνουμε ότι το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα με στόχο τις βέλτιστες πρακτικές. Καθοριστική επίσης είναι η χρήση της τεχνολογίας. Ο ΕΦΚΑ μπορεί να αποτελέσει τον πιλότο και για άλλους δημόσιους οργανισμούς. Είναι εντυπωσιακό ότι καταφέρατε να εκδώσετε τους τελευταίους 22 μήνες πάνω από 470.000 συντάξεις, το 1/6 δηλαδή του συνόλου των εν ενεργεία συνταξιούχων. Στηρίζουμε τους συνταξιούχους αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία με τον υψηλό πληθωρισμό καταβάλλοντας αύξηση πάνω από 7% στις συντάξεις ενώ επιπλέον οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα ενισχυθούν με το επίδομα των 250 ευρώ».

«Ήξερα ότι ήταν δύσκολο, δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν τόσο δύσκολο» τόνισε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και συμπλήρωσε «είναι ενδεικτικό πως το καλοκαίρι του 2019 οι συνολικές εκκρεμείς ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υποθέσεις ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο. Επιπλέον, πάνω από 30.000 φάκελοι ήταν ξεχασμένοι σε υπόγεια και αποθήκες του ΕΦΚΑ χωρίς κανένας να γνωρίζει την ύπαρξη τους. Μόνος του ο ΕΦΚΑ είχε το 48% του συνόλου των παραπόνων της δημόσιας διοίκησης. Κατάλαβα ότι έπρεπε να εφαρμόσουμε πολιτικές "έξω από το κουτί" καθώς αν έβλεπε πόσες συντάξεις εκδίδονταν και πόσες εκκρεμούσαμε θα είχαμε μια μικρή αποκλιμάκωση αλλά και μια διαιώνιση του προβλήματος. Έπρεπε να αλλάξουμε τους κανόνες».

«Συνολικά από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 που ανέλαβα μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 442.000 κύριες συντάξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην μείωση σο 12% περίπου ανεργία από το 17,5%, που έφερε έσοδα στα ταμεία του ΕΦΚΑ, αλλά και στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» για τη στεγαστική πολιτική που αφορά τους νέους και θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχές του 2023. Όσον αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις που «ξεπαγώνουν» μετά από 12 χρόνια, ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει πως 1,3 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν διπλές αυξήσεις, ενώ ένας στους δύο θα δει μία επιπλέον σύνταξη.

2007-2009: Πρώτη κυβερνητική περίοδος
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 εκλέγεται βουλευτής Β΄ Αθηνών και ορίζεται Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Εργάστηκε για μια βιώσιμη και μόνιμη λύση στην Ολυμπιακή, την εξυγίανση του ΟΣΕ, την ενίσχυση πράσινων μεταφορών, τη νυχτερινή λειτουργία του Μετρό τα σαββατοκύριακα, την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά και του Ηλεκτρικού προς την Εθνική Οδό, την προώθηση του σχεδίου για μεγάλο και σύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών. Τον Ιανουάριο του 2009 ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης. Εργάζεται για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΣΠΑ, για τη συνέχιση του εθνικού σχεδίου για τους αγωγούς, για την προώθηση της πράσινης ενέργειας με προγράμματα όπως π.χ. φωτοβολταϊκά στις στέγες, αλλά και για την εξοικονόμηση ενέργειας με τα προγράμματα για την απόσυρση κλιματιστικών και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Ιδιωτικοποίηση Ολυμπιακής Αεροπορίας
Το 2007 του ανατέθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, η επίλυση του οικονομικού προβλήματος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο απασχολούσε το κράτος από τη δεκαετία του '70 όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα ελλείμματα της εταιρείας, τα οποία διογκώθηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν. Η οικονομική κατάσταση της Ολυμπιακής ολοένα και χειροτέρευε, με αποτέλεσμα το 2008 να παράγει έλλειμμα 1 εκατ. ευρώ την ημέρα, ενώ τα συσσωρευμένα χρέη έφταναν περίπου τα 2,5 δισ. ευρώ
Για την επίλυση του προβλήματος, ο Χατζηδάκης ανέλαβε τέσσερις δεσμεύσεις: κανείς εργαζόμενος δεν θα έχανε τη δουλειά του, τα νησιά δεν θα έμεναν χωρίς αεροπορικές συνδέσεις, οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρύνονταν οικονομικά και δεν θα δημιουργείτο μονοπώλιο στις αερομεταφορές στην Ελλάδα.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2008, ο Χατζηδάκης, ανακοίνωσε τη σύσταση μιας Μεικτής Συντονιστικής Επιτροπής για τη μετεξέλιξη της Ολυμπιακής και ακολούθησε ένας μαραθώνιος πολύμηνων διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποδέχθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης στις 17 Σεπτεμβρίου 2008. Έτσι, εξασφαλίστηκαν, η έγκριση της ΕΕ που ήταν σημαντική για τους επενδυτές, η συνέχιση της χρήσης του ονόματος «Ολυμπιακή» και των ολυμπιακών κύκλων, η αξιοποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής, η απρόσκοπτη συνέχεια των πτήσεων στις άγονες γραμμές, η αδιάκοπη συνέχεια του πτητικού έργου μέχρι την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης, η λειτουργία της νέας εταιρείας με slots που θα αντιστοιχούν στο 65% των διαθεσίμων. Επίσης, προβλέφθηκε ένα γενναιόδωρο πακέτο μέτρων για την κάλυψη των εργαζομένων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
... Στις 23 Μαρτίου του ίδιου έτους η Ολυμπιακή Αεροπορία ιδιωτικοποιήθηκε μέσω της πώλησής της στην MIG και μετονομάστηκε σε Olympic Air.

Με την επίλυση του θέματος της Ολυμπιακής, το κράτος άρχισε να εισπράττει έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από τον χώρο των αερομεταφορών, αντί να καλύπτει χρέη τα οποία είχαν φτάσει περίπου τα 350 εκ. ευρώ ετησίως.
Σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ
Το 2008-2009 ξεκίνησε, μέσα σε αντιδράσεις, το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ.Σύμφωνα με τον Χατζηδάκη επρόκειτο για μια εταιρεία τρεις φορές πιο ελλειμματική από την Ολυμπιακή. Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί για το 2007, για κάθε 1 ευρώ έσοδα είχε 9,5 ευρώ έλλειμμα, ενώ είχαν καταγραφεί 950 εκατ. ευρώ ζημίες μόνο για το έτος εκείνο, ενώ η δαπάνη για τους μισθούς ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τα έσοδα.[43]

Στις 12 Αυγούστου του 2008, παρουσιάστηκε από τον Χατζηδάκη, το πλάνο ανασυγκρότησης του ΟΣΕ με προτάγματα την ασφάλεια, τη διαφάνεια, την εξυγίανση και την ανάπτυξη.Τα μέτρα του σχεδίου άρχισαν να εφαρμόζονται ταχέως, μέσω του νόμου 3710/2008. Η συνεργασία με τους γαλλικούς σιδηρόδρομους στα θέματα ασφάλειας είχε ξεκινήσει και ο εταιρικός μετασχηματισμός του ΟΣΕ σε νομικό επίπεδο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, πριν παραδώσει το υπουργείο Μεταφορών ο Κωστής Χατζηδάκης στον κυβερνητικό ανασχηματισμό του Ιανουαρίου 2009.
Η εξυγίανση του ΟΣΕ έμελλε να συνεχιστεί από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

2012-2014: Δεύτερη κυβερνητική περίοδος

Τη διετία 2012-2014 διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και, μεταξύ των άλλων, εργάστηκε για:

Απορρόφηση του ΕΣΠΑ
Τον Οκτώβριο του 2012, ο Χατζηδάκης προσδιόρισε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Σαμαρά σχετικά με το ΕΣΠΑ, στοχεύοντας στη βελτίωση απορρόφησης και διαχείρισης των κονδυλίων του προγράμματος. Εν τέλει, το ελληνικό κράτος, βελτίωσε τις επιδόσεις του στον συγκεκριμένο τομέα, από την 18η για το 2012, στην τρίτη θέση μέχρι τον Απρίλιο του 2014 μεταξύ όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.]Ελλάδα επίσης, κατέλαβε την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης που είναι και το μεγαλύτερο απ' όλα τα κοινοτικά ταμεία.

Επανεκκίνηση των 4 μεγάλων αυτοκινητόδρομων

Η επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων ήταν έργο συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 5,5 δις ευρώ, με πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη της χώρας, την απασχόληση και τις τοπικές κοινωνίες.Τα έργα ξεκίνησαν το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά σταμάτησαν το 2011, εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης αλλά και κακών χειρισμών της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2012, όταν ανέλαβε το Υπουργείο Ανάπτυξης ο Χατζηδάκης, η κατάσταση να είναι ζοφερή.

Οι αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου, Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), Ολυμπία Οδός και Ιωνία Οδός, ξεκίνησαν χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2012 μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους, τις 43 εμπλεκόμενες τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί η καταβολή ποινικών ρητρών στους παραχωρησιούχους από το κράτος που προβλεπόταν στις αρχικές συμβάσεις, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν βρει εργασία. Τα έργα ξεκίνησαν εκ νέου τον Απρίλιο του 2013 και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης το 2014, η Κορίνθου-Πατρών είχε ολοκληρωθεί κατά 60%.

Αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων

Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον Κωστή Χατζηδάκη το 2008, εν μέσω αντιδράσεων της τότε αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χατζηδάκης, παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για τα αεροδρόμια τον Οκτώβριο του 2012. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το ΤΑΙΠΕΔ, αφού με νόμο που εισηγήθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης το 2013 διευθετήθηκε το κανονιστικό πλαίσιο έτσι ώστε τα περιφερειακά αεροδρόμια να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν τοπικοί πόλοι ανάπτυξης, με μια αποκρατικοποίηση-επένδυση της τάξεως των 2,1 δις ευρώ Με τον νόμο αυτό εξασφαλιζόταν ότι, το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρούσε την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των αεροδρομίων, με παραχώρηση της χρήσης τους με διαγωνισμό, σε ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.[
ΟΣΕ

Ο Χατζηδάκης καταπιάστηκε εκ νέου με το ζήτημα του ΟΣΕ ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά. Μέσα σε ένα χρόνο οριστικοποιήθηκε η στρατηγική αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ (εταιρείας συντήρησης του τροχαίου υλικού) και ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τη διευθέτηση του ζητήματος των κρατικών ενισχύσεων που υπερέβαιναν το 1 δις ευρώ.
Το συνολικό σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ εξοικονόμησε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέχρι το τέλος του 2013, έγινε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, κερδοφόρα.
Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας- Υπουργός από τον Ιούλιο 2019.

Τον Ιανουάριο του 2016 ορίστηκε αντιπρόεδρος της ΝΔ, με αρμοδιότητα τη σύνταξη του νέου κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος. Στην Κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη ανέλαβε υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και από το 2021 υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.«Συνολικά από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 που ανέλαβα μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 442.000 κύριες συντάξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην μείωση σο 12% περίπου ανεργία από το 17,5%, που έφερε έσοδα στα ταμεία του ΕΦΚΑ, αλλά και στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» για τη στεγαστική πολιτική που αφορά τους νέους και θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχές του 2023. Όσον αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις που «ξεπαγώνουν» μετά από 12 χρόνια, ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει πως 1,3 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν διπλές αυξήσεις, ενώ ένας στους δύο θα δει μία επιπλέον σύνταξη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline