Σάββατο 27 Απριλίου 2024  02:22:18

Πρόεδρος Α. Σίσι της Αιγύπτου. Τον έβριζε επί χρόνια ως «αιμοσταγή δικτάτορα» και ως «δολοφόνο», ενώ υποσχόταν ότι δεν θα συναντηθεί ποτέ μαζί του.(όπως κάνει τώρα με τον Μητσοτάκη). Πάλι αναξιόπιστος ο στρυμωγμένος από παντού Eρντογάν. Κύριο

Ζήτησε να τον συναντήσει και υποσχέθηκε νέα εποχή στις σχέσεις, τις προσωπικές και των χωρών τους. 

Ερντογάν και Σίσι βρίσκονται στο Κατάρ

Για πρώτη φορά συναντήθηκαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι από το 2014, στη Ντόχα του Κατάρ, όπου βρίσκονται και οι δύο στο πλαίσιο της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Όπως φαίνεται στη φωτογραφία οι δύο άνδρες έχουν μία ζεστή χειραψία και χαμογελούν. Ακριβώς δίπλα τους βρίσκεται και ο διαμεσολαβητής της συνάντησης, που είναι ο εμίρης του Κατάρ.

Το «προξενιό»

Οι σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου είναι τεταμένες εδώ και χρόνια, με τον Ερντογάν να χαρακτηρίζει ως πραξικοπηματία και δολοφόνο τον Σίσι και δήλωνε ότι ποτέ δεν θα τον συναντούσε στη ζωή του. Κύρια αιτία ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος εμπόδιζε τον μεγαλομανή Ερντογάν να τεθεί επικεφαλής του μουσουλμανικού και αραβικού κόσμου , αντί της Αιγύπτου. Επιπλέον η Οθωμανική Τουρκίας, της οποίας την αναβίωση επιθυμεί ο Ερωτογενή, έχει ταλαιπωρήσει την Αίγυπτο ως χώρα τυραννικός κατακτητής και καθυστερημένος, ενώ η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια ταυτίσθηκε στη Λιβύη με τους εχθρούς του Καίρου. Κατά τα άλλα ο Εμίρης του Κατάρ είχε μεσολαβήσει και για τη συνάντηση του Ερντογάν με τον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας, με τον οποίο οι σχέσεις ήταν επίσης εχθρικές για χρόνια.

Ο Αμπντέλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ-Σίσι (19 Νοεμβρίου 1954-), ευρύτερα γνωστός ως Στρατηγός Σίσι, είναι Αιγύπτιος στρατιωτικός, πρόεδρος της χώρας του από τις 8 Ιουνίου 2014. Επανεξελέγη πρόεδρος στις εκλογές του 2018.

Γεννήθηκε στο Κάιρο στις 19 Νοεμβρίου 1954. Ο Σίσι υπηρέτησε ως αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και υπουργός Άμυνας και Στρατιωτικής Παραγωγής, από τις 12 Αυγούστου 2012 ως το 2014.[4] Ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδίωξη του πρόεδρου Μοχάμεντ Μόρσι με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στις 3 Ιουλίου 2013. Το πραξικόπημα ακολούθησε τις μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες κατά του Μόρσι και της ισλαμικής κυβέρνησής του. Ο αλ-Σίσι προήχθη στο βαθμό του πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού, ενώ παρέμεινε υπουργός Άμυνας, μετά το πραξικόπημα, ως το 2014.

Οι προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν στις 26-28 Μαΐου 2014 και είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη νίκη του Ελ Σίσι, με ποσοστό κοντά στο 97%.[
Ο Σίσι ορκίστηκε επίσημα ως πρόεδρος της Αιγύπτου στις 8 Ιουνίου 2014.[6] Στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 26-28 Μαρτίου 2018, ο Ελ Σίσι επανεξελέγη άνετα με ποσοστό 97%.

Ερντογάν για συνάντηση με Σίσι: Θα κάνουμε βήμα προς το καλύτερο
«Η ενότητα του τουρκικού έθνους και του αιγυπτιακού λαού είναι πολύ σημαντική για εμάς», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

«Η ενότητα του τουρκικού έθνους και του αιγυπτιακού λαού είναι πολύ σημαντική για εμάς», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το φωτογραφικό καρέ της συνάντησης, τα θέματα της συζήτησης αλλά και μελλοντικά «βήματα εξομάλυνσης» στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «είπαμε ότι μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία. Εδώ έγινε ένα βήμα για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία και έχουμε ήδη συνομιλήσει με τους καλύτερους.

Ελπίζω ότι η διαδικασία που ξεκίνησε με τους υπουργούς μας θα οδηγήσει σε καλό σημείο με συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Για εμένα η σχέση Τουρκίας – Αιγύπτου δεν είναι (απλώς) μια συνάντηση ηγετών, η προηγηθείσα ενότητα του τουρκικού έθνους και του αιγυπτιακού λαού είναι πολύ σημαντική για εμάς. Αυτά τα έχουμε σημειώσει. Θεού θέλοντος, αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικό, θα κάνουμε αυτό το βήμα προς το καλύτερο».

Πρόσθεσε επίσης πως «το μόνο αίτημά μας προς αυτούς (Αίγυπτος) είναι με αυτές τις διαπραγματεύσεις να εδραιώσουμε την ειρήνη εδώ, απέναντι σε εκείνους που έχουν μια στάση εναντίον μας στην Ανατολική Μεσόγειο, και ας συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αυτήν (την ειρήνη), αν θέλει ο Θεός».

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες, στο περιθώριο της τελετής έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας. Όπως σημείωσε, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τους ιστορικούς δεσμούς που μοιράζονται οι δύο χώρες και οι λαοί τους. Συμφωνήθηκε επίσης, η συνάντηση αυτή να σηματοδοτήσει την αρχή της ανάπτυξης διμερών σχέσεων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline