Τρίτη 30 Απριλίου 2024  06:52:43

Η Άννα-Μισέλ διαψεύδει και εκθέτει την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για τη διαρροή. Οι καταγγελίες φρέναραν την επιθυμία των ομογενών για επιστολική ψήφο. Δεν έχουν γραφτεί ούτε 20.000. Κύριο

Παράλληλα η αντιπολίτευση προσθέτει πιθανό ... ένοχο τον Π. Μαρινάκη όταν ήταν γραμματέας της ΝΔ.

Κακός και ανώφελος φαύλος χειρισμός για όλους και βλαπτικός, οπωσδήποτε, για την εικόνα του κόμματος και της Κυβέρνησης στο φιλόδοξο σχέδιο για γενίκευση της επιστολικής ψήφους στην Ελλάδα αλλά και για όλους τους Έλληνες παντού της γής. Την υποκλοπή-αφαίρεση των προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών, ακολούθησαν οι καταγγελίες, οι ανακρίσεις και οι αντιφατικές πληροφορίες-ισχυρισμοί. Πονοκέφαλος και πηγή μεγάλου εκνευρισμού έχει εξελιχθεί στην Πειραιώς η υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού στην Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μετά και τις νέες απαντήσεις που έδωσε η ευρωβουλευτής στο δεύτερο μέιλ που έστειλε σε αποδήμους.

Το νέο μέιλ προκάλεσε τέτοια αναστάτωση σε θιγομένους που πλέον έχουν δώσει εντολή για την κατάθεση αγωγών και εναντίον της ίδιας της Ασημακοπούλου. Και υπάρχουν ήδη συζητήσεις για την επέκταση των νομικών κινήσεων και εναντίον άλλων προσώπων και φορέων. Τι εννοώ; Ακούω, ας πούμε, ότι η Ασημακοπούλου είχε χρησιμοποιήσει έναν πάροχο για τη μαζική αποστολή των μέιλ. Και τα ερωτήματα για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων στρέφονται τώρα και προς τα εκεί. Ακούγεται μάλιστα το ερώτημα – και διερωτώμαι κι εγώ αν ισχύει – ότι ο συγκεκριμένος πάροχος έχει στο παρελθόν εμπλακεί σε μεγάλη υπόθεση διαρροής δεδομένων. Οι απαντήσεις, φαντάζομαι, θα δοθούν εν καιρώ.

Η Κεραμέως και η Πειραιώς

Νέα ερωτήματα, λοιπόν, έχουν δημιουργηθεί στους θιγομένους σχετικά με το υπουργείο Εσωτερικών και τη ΝΔ. Κι αυτό διότι στην απάντησή της η Ασημακοπούλου ενοχοποιεί ευθέως τον τέως γραμματέα Αποδήμων Νίκο Θεοδωρόπουλο. Αλλά διαψεύδει και τη Νίκη Κεραμέως που είχε ισχυριστεί ότι παραδόθηκαν οι λίστες εκλογέων στην ευρωβουλευτή τον Μάιο του 2023 (όταν εκείνη δεν ήταν υπουργός), ενώ η Ασημακοπούλου δηλώνει ότι τα παρέλαβε οκτώ μήνες αργότερα. Λόγω της εμπλοκής Θεοδωρόπουλου δε, όλη η αντιπολίτευση σφυροκόπησε τη ΝΔ στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά αποφάσισε να εμπλέξει και τον Παύλο Μαρινάκη αφήνοντας υπονοούμενα για τον ρόλο του ως κομματικού προϊσταμένου του.

Δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο ότι ο Μαρινάκης ύψωσε τους τόνους στο μπρίφινγκ χθες, κάνοντας λόγο για «συκοφαντία» που «θα την αντιμετωπίζουμε πολύ σκληρά», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κληθεί ούτε αυτός ούτε κανένα άλλο στέλεχος να δώσουν εξηγήσεις στις Αρχές για την υπόθεση της διαρροής. Πάντως η έρευνα στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς και, ειδικότερα, ο τεχνικός έλεγχος από τους ειδικούς της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που εκκρεμεί, αναμένεται να δώσει πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.

-Η ΝΔ "νίπτει τας χείρας της" για την Ασημακοπούλου

"Δεν εμπλέκεται η ΝΔ ως κόμμα" με τη διαρροή email αποδήμων στην υπόθεση Ασημακοπούλου, υποστήριξε ο Παύλος Μαρινάκης, κάνοντας λόγο για αποστολή στοιχείων από ένα πρόσωπο σε ένα άλλο πρόσωπο .

-Η Νέα Δημοκρατία νίπτει τας χείρας της για τη διαρροή των email αποδήμων και η κυβέρνηση υιοθετεί αφήγημα "ατομικής ευθύνης" της ευρωβουλεύτριας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, του παραιτηθέντος ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και του αποπεμφθέντος πρώην ΓΓ Αποδήμων του κυβερνώντος κόμματος Νίκου Θεοδωρόπουλου.

"Η υπόθεση αυτή με κανένα στοιχείο δεν εμπλέκεται με τη ΝΔ ως κόμμα" υποστήριξε ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
"Μιλάμε για ένα συνεργάτη του παραιτηθέντος ΓΓ του ΥΠΕΣ. Για μία αποστολή στοιχείων -που δεν έπρεπε να γίνει – μεταξύ των εκλογών του 2023, από ένα πρόσωπο στο άλλο πρόσωπο, όχι στη ΝΔ. Μόνο λασπολόγοι το λένε αυτό", υποστήριξε επίσης.

Χαρακτήρισε ακροβασία να συνδέεται το υπουργείο Εσωτερικών με μία μεταγενέστερη αποστολή της επίμαχης λίστας στην κ. Ασημακοπούλου. "Γιατί ο χρόνος που ένας πολίτης – μόνος του, όχι από το σύστημα της ΝΔ- έστειλε σε υποψήφια ευρωβουλευτή μία λίστα, εμπλέκει το κόμμα της ΝΔ;" διερωτήθηκε μάλιστα.
"Επειδή κάποιος που ανήκει σε ένα κόμμα πήρε μία λίστα, όποιος άλλος ανήκει στον ίδιο κόμμα πρέπει να κατηγορείται;", διερωτήθηκε επίσης.

Ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε, επίσης, ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις από την αρμόδια αρχή. Αλλά δήλωσε άγνοια στο ερώτημα εάν έχει κληθεί η κ.Ασημακοπούλου, η οποία βεβαίως δεν θα είναι ξανά υποψήφια στις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά παραμένει ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Επικαλέστηκε, επιπλέον, ότι ο δικηγόρος των καταγγελλόντων επιβεβαιώνει το χρόνο αποστολής, άρα η λίστα δεν περιελάμβανε στοιχεία που καταχωρήθηκαν σε αιτήματα για επιστολική ψήφο. Χαρακτήρισε επόμενες αερολογίες τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου.
Ο κ. Μαρινάκης επιτέθηκε, επίσης, σε υψηλούς τόνους στον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, για τις αναφορές στο πρόσωπο του ίδιου αλλά και στο γενικό διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή. "Δεν ποινικοποιούμε την κριτική αλλά τη συκοφαντία θα την αντιμετωπίσουμε", δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι, τρεις εβδομάδες από την αποκάλυψη της διαρροής των e-mails και την ανακοίνωσή της πως δεν θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής, η κα. Ασημακοπούλου επανήλθε προκειμένου να δικαιολογηθεί στους Έλληνες του Εξωτερικού, ενώ όμως προχωρά στην παραδοχή ότι ουσιαστικά έλεγε ψέματα στην αρχική της τοποθέτηση για το πώς έλαβε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των αποδήμων.
Η κα. Ασημακοπούλου τώρα ξεκαθαρίζει πως έλαβε τα στοιχεία από το «Αρχείο Αποδήμων 2023» από τον περασμένο Ιανουάριο και τής τα παραχώρησε ο γραμματέας απόδημων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Θεοδωρόπουλoς, ο οποίος πλέον έχει παραιτηθεί.

Πλήγμα εμπιστοσύνης

Παρότι, όμως, ξεκαθαρίζεται από όλες τις πλευρές (και από συνηγόρους των αποδήμων) ότι η διαρροή δεν είχε καμία σχέση με την επιστολική ψήφο, το πλήγμα στην εμπιστοσύνη των ομογενών είναι πλέον παραπάνω από εμφανές και προβληματίζει ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς παράγοντες που παρακολουθούν την πορεία των εγγράφων στη σχετική πλατφόρμα. Οι ήδη εγγεγραμμένοι για την επιστολική ψήφο είναι περίπου 40.000 και από αυτούς οι έλληνες εκλογείς εξωτερικού δεν είναι ούτε οι μισοί. Αριθμός αρκετά χαμηλότερος από τις προσδοκίες. Ξεπερνούσαν τις 100.000 σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline