Τρίτη 30 Απριλίου 2024  11:03:51

Δύσκολοι καιροί για τους επιγόνους-πρίγκηπες της πολιτικής. Κώστας Αχ. Καραμανλής, Κώστας Μπακογιάννης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Ανδρέας Γ. Παπανδρέου κ.α. Σύγχρονες δυσκολίες αποδοχής και αποτυχίες. Κύριο

Όλο και περισσότερες γίνονται οι αναγκαίες προδιαγραφές, οι αντιθέσεις στον νεποτισμό, και οι αξιώσεις για ικανότητες και προσόντα.

Α..«Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες», ανέφερε μεταξύ άλλων για τα Τέμπη ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Για την τραγωδία των Τεμπών μετά τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, μίλησε στον ΣΚΑΙ ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκεται στην διάθεση των αρχών για εξηγήσεις: «Δεν κρύβομαι και το είπα στη Βουλή με τον πιο καθαρό τρόπο, δεν κρύβομαι πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Είτε ήμουν, είτε δεν ήμουν βουλευτής, η διαδικασία υπάγεται στο άρθρο 86. Αν υπάρξει κατηγορητήριο να το δούμε και είμαι στη διάθεση όλων των αρχών».

Τόνισε δε ότι «με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες», υπογραμμίζοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια για τη διαλεύκανση της τραγωδίας: «να περιμένουμε να κάνει τη δουλειά του ο ανακριτής και αν ο εισαγγελέας πει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες τότε όπως όλοι οι πολίτες θα σταθώ όρθιος. Ακόμα και αν τώρα παραιτηθώ από την ασυλία μου, δεν σημαίνει ότι θα δικαστώ. Υπάρχει μία διαδικασία. Εάν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχουν στοιχεία ότι εγώ έχω ποινικές ευθύνες, υπάρχει διαδικασία που πρέπει να κάνουν».

Αναφορικά με την κριτική που του ασκείτε για τυχόν δικές του ευθύνες, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι «έχω πολιτική ευθύνη γι΄ αυτό παραιτήθηκα αμέσως. Όταν φτάσαμε με τον πρωθυπουργό εκεί δεν θέλω να ευχηθώ σε κανέναν να δει αυτές τις σκηνές. Δεν ξέραμε ακόμα τι είχε συμβεί».

Για την απόφασή του να είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές είπε ότι «δεν ήταν εύκολη η απόφαση. Στην πολιτική μπήκα στα σαράντα και δεν είναι αυτοσκοπός. Αποφάσισα να πάω στους ψηφοφόρους και να βγάλουν την ετυμηγορία. Ο πραγματικός στόχος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Β.8.10.2023.Την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στον Β' Γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών λίγοι-ες την περίμεναν – τουλάχιστον στην έκταση που αυτή τελικά πήρε. Ακόμα λιγότεροι-ες περίμεναν ότι ο Κώστας Μπακογιάννης θα έχανε από τον Χάρη Δούκα τον δήμο Αθηναίων και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Τα στοιχεία της έκπληξης
Η ήττα Μπακογιάννη αποτελεί μια από τις πιο μεγάλες εκλογικές εκπλήξεις των τελευταίων ετών για πέντε λόγους:

1. Ο Κώστας Μπακογιάννης δεν ήταν απλώς το μεγάλο φαβορί, αλλά εθεωρείτο σίγουρος νικητής.
2. Οι δημοτικές εκλογές έλαβαν χώρα μόλις τρεισήμισι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε περιφανή νίκη, σημειώνοντας στην Α' Αθήνας ένα εντυπωσιακό 43,27%.
3. Οι έρευνες δεν κατέγραφαν κάποιο εντυπωσιακό ρεύμα εναντίον του απερχόμενου δημάρχου, αν και η ζημιά που του είχε κάνει το φιάσκο του Μεγάλου Περιπάτου ήταν εμφανής.
4. Η διαφορά μεταξύ Μπακογιάννη και Δούκα στον πρώτο γύρο ήταν 27,16 μονάδες (41,35% – 14,19%). Γενικά μια τόσο μεγάλη διαφορά θεωρείται αδύνατο να καλυφθεί. Ας αναλογιστούμε ότι ο Μπακογιάννης στον πρώτο γύρο είχε πάρει τριπλάσιες ψήφους από τον Δούκα.
5. Η επίδοση του Δούκα στον δεύτερο γύρο θα γίνει σημείο αναφοράς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο εκλεγείς δήμαρχος υπερτριπλασίασε τις ψήφους του (64.055 στον δεύτερο γύρο από 19.842 στον πρώτο), την ώρα που ο αντίπαλός του όχι μόνο δεν κέρδισε ψηφοφόρους άλλων υποψηφίων, αλλά έχασε 7.397 ψήφους (50.403 στο δεύτερο γύρο από 57.800 στον πρώτο).

Γ.25.1.2024..Γ.Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Παραιτήθηκε από βουλευτής, αποχωρεί από την πολιτική

Την παραίτησή του από βουλευτής, αλλά και την αποχώρησή του εν γένει από την πολιτική ανακοίνωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσίωτης, έχοντας ενημερώσει για την απόφασή του το πρωί τον πρωθυπουργό.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης ήταν υπουργός Ναυτιλίας από την επανεκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση έως και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και παραιτήθηκε στον απόηχο δηλώσεών του σχετικά με τη δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά.

Επισημαίνεται πως την έδρα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη Βουλή παίρνει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος.
Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook:
«Στην ζωή έρχεται η ώρα που ένας κύκλος κλείνει κι ένας νέος ανοίγει.

Έχω την τιμή να απολαμβάνω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών 24 χρόνια έχοντας εκλεγεί έντεκα φορές Βουλευτής ανελλιπώς από το 2000. Διετέλεσα τέσσερεις φορές μέλος της κυβέρνησης με τρεις διαφορετικούς Πρωθυπουργούς τους οποίους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό μου.

Όλα αυτά τα χρόνια πορεύτηκα έχοντας βαθιά μέσα μου το αίσθημα της προσφοράς στην πατρίδα και την κοινωνία. Υπηρέτησα τον εθνικό στόχο η Ελλάδα να διακρίνεται στην Ευρώπη τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Προώθησα μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις που σήμερα αποτελούν πετυχημένα παραδείγματα. Υπηρέτησα τις θέσεις ευθύνης με απόλυτο σεβασμό στην διαφάνεια και το δημόσιο χρήμα. Συνεργάστηκα με άξιους κρατικούς λειτουργούς χωρίς κομματικές παρωπίδες.

Ποτέ δεν κρύφτηκα στα δύσκολα και πάντα ανέλαβα τις ευθύνες μου κάποιες φορές με προσωπικό και πολιτικό κόστος. Έχοντας πάντα ήσυχη τη συνείδησή μου.
Το πιο σημαντικό όμως υπήρξε η σχέση που δεκαετίες τώρα έχω κτίσει με τους πολίτες. Μια σχέση άμεση βασισμένη στην ειλικρίνεια. Σας ξέρω με τα μικρά σας ονόματα και για μένα δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα. Πάντοτε έλεγα ότι στην πολιτική δεν κάνεις ψηφοφόρους αλλά φίλους και έτσι πορευτήκαμε.

Πάντα πίστευα ότι η προσφορά στον τόπο δεν γίνεται μόνο από τα βουλευτικά έδρανα ή μια υπουργική καρέκλα. Ιδιαίτερα σήμερα, που έχει περάσει η εποχή των μεγάλων κρίσεων και των ισχυρών συγκρούσεων, η πατρίδα έχει ανάγκη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Έχοντας θητεύσει δύο φορές στο Υπουργείο Ναυτιλίας, με την εμπειρία του ναυτιλιακού δικηγόρου, αλλά και ως ένας άνθρωπος της θάλασσας, πιστεύω ακράδαντα ότι ο χώρος αυτός έχει απεριόριστες δυνατότητες για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Πάντα πίστευα άλλωστε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο την επιτυχία της στον χώρο της ναυτιλίας και η προσωπική μου συμβολή σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην πολιτική δράση. Με αυτές τις σκέψεις παραδίδω τη βουλευτική μου έδρα.
Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την εμπιστοσύνη μέσα από την καρδιά μου!».

Δ..1.3.2024. Η αλήθεια και τα fake news για τον Εθνικό Κήπο και τον γιο του Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέα

Απάντηση έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, τονίζοντας ότι είναι fake news η είδηση διορισμού του Ανδρέα Παπανδρέου ως επικεφαλής στη διοίκηση του Εθνικού Κήπου. Όπως υπογραμμίζει, ο Α. Παπανδρέου εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου μετά από ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.
«Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν διόρισε ποτέ τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου Διευθύνοντα Σύμβουλο στον Εθνικό Κήπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος του δελτίου Τύπου για τον γιο του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο δήμος Αθηναίων υποστηρίζει πως «τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κήπου εγκρίθηκαν, με ευρεία πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο (υπερψήφισαν 39 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από 4 δημοτικές παρατάξεις, ενώ υπήρξαν 2 λευκά και μια μόνο αρνητική ψήφος)».
Καταλήγει δε λέγοντας πως, «ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, επομένως, είναι ένα απλό, άμισθο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κήπου. [...] Κανείς, όμως, δεν πρέπει να κρίνεται, εκ των προτέρων, με βάση το όνομα ή την καταγωγή του. Κανείς δεν επιτρέπεται να «δολοφονεί» χαρακτήρες».
Όλη η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων για τον Ανδρέα Παπανδρέου:

«Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν διόρισε ποτέ τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου Διευθύνοντα Σύμβουλο στον Εθνικό Κήπο. Κάποιοι, για μια ακόμη φορά, έσπευσαν να βγάλουν αυθαίρετα συμπεράσματα.Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δε διόρισε ποτέ Διευθύνοντα Σύμβουλο στον Εθνικό Κήπο τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κήπου εγκρίθηκαν, με ευρεία πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο (υπερψήφισαν 39 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από 4 δημοτικές παρατάξεις, ενώ υπήρξαν 2 λευκά και μια μόνο αρνητική ψήφος). Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, επομένως, είναι ένα απλό, άμισθο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κήπου.

Όλοι ακόμη και τα απλά, άμισθα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα αξιολογηθούν αυστηρά για το έργο τους. Κανείς, όμως, δεν πρέπει να κρίνεται, εκ των προτέρων, με βάση το όνομα ή την καταγωγή του. Κανείς δεν επιτρέπεται να «δολοφονεί» χαρακτήρες».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline